Ve Svatoboru na Karlovarsku pokračují dobrovolníci v obnově hřbitova a kostela

21. srpen 2023 14:35

Ve Svatoboru na Karlovarsku se o víkendu opět sešli dobrovolníci. Znovu postavit rozvalené zdi hřbitova jim tam pomáhala sociální firma ze Sokolovska. Hřbitov kdysi stál na kraji malebné vesnice, která ale na dlouhá desetiletí zarostla trním ve vojenském prostoru.

Dobrovolníci stavěli historické náhrobní kameny a mezi nimi likvidovali náletové dřeviny. Práce na obnově pietního areálu předčasně přerušilo příliš teplé počasí. Ještě na podzim se prý ale nadšenci pro regionální historii ve Svatoboru opět objeví.

Obnova téměř zapomenutého hřbitova je rozplánovaná i na další roky. „Naše práce skončí, až budou všechny náhrobky znovu stát a bude z toho znovu krásné pietní místo. Postupně obnovujeme všechny náhrobky. Těch tady bylo 400 a je tady 2500 pohřbených lidí,“ uvedl Jaroslav Vyčichlo ze spolku, který se snaží v obci Svatobor vrátit pietní ráz poničenému hřbitovu.

Spolek se stále věnuje i záchraně blízkého kostela Nanebevzetí panny Marie. Ještě v letošním roce by tam měla skončit rekonstrukce zřícené klenby. „Tuším, že je to pátá etapa celkové obnovy klenby v letošním roce by měly práce na zaklenutí být dokončeny. V příštím roce, pokud se podaří získat dotace, by se mělo přistoupit k obnově krovu a zastřešení kostela,“ dodal Vyčichlo ze Spolku pro dokumentaci a obnovu památek Karlovarska.

Nejsou to zdaleka jediné aktivity sdružení dobrovolníků. V současné době navíc sepisují i příběhy původních obyvatel, kteří Svatobor u Karlových Varů v poválečném období museli opustit.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr
Spustit audio