Desítky držitelů prestižních ERC grantů podepsali otevřený dopis Fóra Věda žije! ministrovi školství

Vědci a vědkyně sdružení ve spolku Fórum Věda Žije! odeslali ministrovi školství otevřený dopis, ve kterém apelují za zachování grantových soutěží ERC CZ i v budoucích 2 letech. Ministerstvo je podle kuloárních informací chystá přestat vypisovat kvůli rozpočtovým škrtům. Dopis podpořily desítky špičkových vědců a vědkyň z řad současných či minulých držitelů projektů ERC a ERC CZ.

Projekty ERC CZ představují zcela unikátní formu podpory excelentních vědeckých nápadů v oblasti výzkumu, který významně posouvá hranice lidského poznání (“frontier research”). Jedná se o podporu těch projektů, které uspěly ve vysoce kompetitivní soutěži Evropské výzkumné rady (ERC), nicméně kvůli omezeným rozpočtovým prostředkům jim nebyla udělena podpora. V minulých 10 letech MŠMT pravidelně vypisovalo soutěže v rámci programu ERC CZ, které umožnily realizaci těchto projektů. Kvůli rozpočtových škrtům se ale podle kuloárních informací chystá vypisování těchto soutěží na 2 roky pozastavit.

“Pozastavení vypisování soutěží ERC CZ je exemplárním příkladem toho, jak se vládní snaha o rozpočtové úspory obrací proti oblastem, které mají potenciál rozhýbat současnou ekonomickou stagnaci, tzn. oblast výzkumu, vývoje a inovací. Věda může být součástí řešení současných problémů s rozpočtem, není jejich příčinou,” říká místopředseda spolku Michael Komm. “Význam ERC CZ programu spočívá mimo jiné i v tom, že usnadňuje českým vědcům přístup k ERC projektům financovaným Evropskou komisí,” doplňuje předsedkyně spolku Michaela Trtíková Vojtková.

Fórum Věda žije!, z.s. je zapsaným spolkem, který vznikl v létě 2009. Slouží především jako fórum pro veřejný prostor ve vědě. FVŽ! je otevřené pro všechny, kteří si uvědomují nezbytnost vlastního aktivního přístupu a zájmu o problematiku vědní politiky ČR. Nejde nám však jen o aktuální problémy české vědy. Zajímá nás role vzdělanosti a vědy v širším společenském kontextu a model jejich veřejného spravování. Aktivity a prohlášení občanského sdružení Fórum Věda žije! vyjadřují výlučně postoje jeho členů. Členství i činnost ve Fóru Věda žije! jsou čistě dobrovolné, za svoji činnost nepobírají členové a členky FVŽ! žádnou finanční odměnu. www.vedazije.cz

ikona dopis MŠMT

Kontakt:

Michael Komm, místopředseda, tel. 777 553 579,

Michaela Trtíková Vojtková, předsedkyně, tel. 777 068 338

Klíčová slova ČR-věda-finance-politika

Oblast
Praha, Česká republika (ce)

Kategorie
Věda, vzdělávání a školství

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.