Požár na Tenerife postupuje, hasiči ale hlásí pokroky, hořelo i na Elbě

foto Rozsáhlý lesní požár na španělském ostrově Tenerife. 19. srpna 2023.

Madrid/Řím/Praha - Požár na španělském ostrově Tenerife stále postupuje, hasiči ale hlásí pokroky a předpokládají, že ho budou mít už brzy pod kontrolou. Sdělil to dnes zástupce vlády Kanárských ostrovů Manuel Miranda. Oheň dosud zničil skoro 15.000 hektarů porostu, tedy více než sedm procent plochy ostrova. Dál s ním bojuje na 250 hasičů a dvě desítky letadel, napsala agentura DPA. Kvůli požáru se v pondělí musely evakuovat stovky rekreantů na italském ostrově Elba, napsala agentura ANSA.

"Nebude to jednoduché..., ale doufáme, že oheň budeme mít během následujících dní plně pod kontrolou," řekl Miranda o situaci na Tenerife. Místní hasiči uvedli, že noc na dnešek byla klidná a optimistická je dál i bilance, podle které zatím nebyl zničen ani jeden dům a nikdo neutrpěl zranění.

Požáry, které na Tenerife pokračují v severní a severovýchodní části ostrova v Atlantiku šestým dnem, nezasáhly žádná letoviska. Odhaduje se nicméně, že evakuovat se kvůli nim muselo na 13.000 lidí. Podle úřadů je ale výhled optimistický a část z nich se možná bude moci vrátit domů už v příštích dnech. Extrémně vysoké riziko požárů platí i pro pevninské Španělsko, kde se teploty zejména na jihozápadě a severovýchodě země mohou šplhat přes 40 stupňů Celsia, uvedla meteorologická služba Aemet.

Na český zastupitelský úřad se kvůli požárům na Tenerife neobrátili žádní turisté z ČR, uvedla dnes česká ambasáda v Madridu. Mluvčí českého ministerstva zahraničí Daniel Drake ČTK sdělil, že v cestovatelském systému Drozd je pro Španělsko 859 českých turistů. Úřad nemá informace o zasažených. Jedna česká občanka dobrovolně zůstává a zůstane v jednom z hotelů, kde pracuje, dodal Drake.

Na toskánském ostrově Elba požár v pondělí večer zachvátil porost mezi obcemi Rio Marina a Porto Azzurro, evakuovat se museli mimo jiné turisté ze dvou kempů, celkem se muselo přesunout do bezpečí 700 lidí. Oheň hasily i dva vrtulníky a dva letouny Canadair, uvedla ANSA. Podle úřadů nejspíš požár někdo založil úmyslně a oheň se rozšířil i kvůli suchu a silnému větru, shořela plocha o rozloze 14 hektarů.

Podle české konzulky Adély Verner Sýkorové se kvůli požáru na Elbě na velvyslanectví ČR v Římě neobrátil žádný český turista. Podle ní už je oheň uhašený a na místě nejsou žádní zranění. V systému Drozd je 756 lidí, ani ministerstvo zahraničí nemá informace o žádných Češích v nouzi.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 1.06.2024 ČTK

Reklama

18°C

Dnes je sobota 1. června 2024

Očekáváme v 21:00 15°C

Celá předpověď