Hlavní obsah
Lidé a společnost

Poslední slova Františka Ferdinanda d’Este: „Žofinko, neumírej!“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: volne dilo, postcard 1914

Žofie Chotková kolem roku 1900

„Žofinko, neumírej! Zůstaň naživu pro naše děti!“ Jeho prosba byla marná. Žofinka zemřela pouhou minutu po svém muži.

Článek

Jaká byla manželka následníka trůnu, Františka Ferdinanda d’Este? Bylo jejich manželství šťastné? A změnilo by se toho hodně pro Českou zemi, kdyby nedošlo k atentátu v Sarajevu a Ferdinand dosedl na rakousko-uherský trůn?

Asi ano, i když o minulosti, která se nikdy nestala můžeme dnes už jen spekulovat. Že měl František Ferdinand Čechy v mimořádné oblibě je známé. Jeho milovaná žena hraběnka Žofie Chotková byla ze starého českého šlechtického rodu. František si ji vyhlédl, když byla dvorní dámou arcivévodkyně Isabely z Croy. Ta se nejprve domnívala, že Františkovy časté návštěvy patří její dceři a měla z ženicha radost. Když však poznala, že se následník trůnu dvoří jen její dvorní dámě ztropila skandál. Ale František už žádnou jinou ženu nechtěl.

Foto: volné dílo

Žofie a František

Pro vídeňský dvůr byla hraběnka Chotková málo urozená a jeho volba jim vadila. František absolvoval několikrát audienci u císaře Františka Josefa I., který mu Žofinku vymlouval. Marně. Když císař viděl, že František Ferdinand od Žofie neustoupí, souhlasil. Ovšem pod podmínkou, že jejich děti nebudou v pořadové listině na následnictví trůnu. František souhlasil. Svatba se konala 1. července roku 1900 a nezúčastnil se jí nikdo z císařské rodiny. Dokonce ani Františkovi sourozenci. Téhož dne byla Žofie povýšena na kněžnu z Hohenbergu a od té doby jí patřílo oslovení Její jasnost. I tak ale musela podle etikety Vídeňského dvora stát až za poslední neprovdanou ženou z císařské rodiny. Po jejím povýšení na vévodkyni v roce 1909 se její místo posunulo jen za první provdanou ženu. Nikdy nesměla při oficiálních vystoupeních stát Františkovi po boku. Ona byla klidná a vyrovnaná, ale František Ferdinand, který lidi buď miloval nebo nenáviděl toto nařízení vůči své životní lásce nesl velmi těžce.

Foto: volné dílo

Žofie s manželem a dětmi, asi 1910

Manželé žili šťastně a klidně na zámku Konopiště nedaleko Benešova u Prahy. Zámek koupil František Ferdinand v roce 1887. Konopiště byl zámeček lovecký a ideální pro honitbu, kterou František miloval. Za svůj život zastřelil obrovské množství zvířat. Konopiště zrenovovali a František své milované zařídil na Konopišti krásnou růžovou zahradu i venkovní modlitebnu. Žofie byla velmi zbožná, dokonce si prý vedla docházku v kostele svých poddaných. Zahrada i modlitebna jsou na Konopišti k vidění stále. Manželům se narodily tři děti, dvě z nich přímo na zámku Konopiště. Dva synové a dcera. František svou rodinu zbožňoval a jejich manželství bylo velmi šťastné.

Bohužel došlo k osudné cestě do Sarajeva. Byla to shodou okolností cesta, kam Žofie svého muže výjimečně doprovázela. Oba zemřeli rukou atentátníka. Podle výpovědi hraběte Harracha patřila poslední slova Františka Ferdinanda Žofince. Řekl prý: „Žofinko, Žofinko, neumírej! Zůstaň naživu pro naše děti!“ Jeho prosba byla marná. Žofinka zemřela pouhou minutu po svém muži. Měsíc po jejich smrti začala první světová válka.

Jejich příběh připomíná zámek Konopiště, krásná růžová zahrada i privátní komnaty, které můžete v rámci prohlídky zámku navštívit. Já jsem se kousek od Konopiště narodila, jeho park je překrásný. Jestli mohu doporučit, navštivte jej koncem května, kdy v parku kvetou obrovské keře rododendronů a začínají kvést první růžová poupata v Žofinčině zahradě.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz