Přidušené město. Šedesátá léta a normalizace v Praze objektivem zapomenutého fotografa

23. srpen 2023

Matematik a introvert, který rád zahradničil, to byl Karel Bucháček. Jenže... V jeho pozůstalosti se našlo na osmdesát tisíc snímků, na nichž zachycoval život v komunistické Praze. Jejich výběr nedávno vyšel v nakladatelství PositiF jako publikace Přidušené město.

Jak vypadal každodenní život v komunistické Praze, oslavy výročí revolucí, rozkutané ulice, znuděné děti, fronty na nedostupné zboží a služby, ale třeba i vpád vojsk Varšavské smlouvy, Palachův týden, zánik starých pražských čtvrtí či výstavba metra? To jako by si dal za úkol zdokumentovat matematik Karel Bucháček, který se ve volném čase věnoval nejen skalkám, ale i fotografování. „Věřím, že Karel Bucháček věřil, že se jednou jeho archivu někdo chopí a zpracuje ho,“ říká editor a nakladatel knihy Přidušené město Tomáš Pospěch.

Obálka publikace Karel Bucháček: Přidušené město

Kdo byl Karel Bucháček a co bylo pro jeho tvorbu charakteristické? Jak byl za objektivem kritický k panujícím poměrům? Jak se z obrovského archivu vybíraly fotografie do knihy a jaké další úskalí s sebou příprava „posmrtného“ titulu nesla? Jak je celá publikace koncepčně pojatá a jak vůbec na Bucháčkovu tvorbu nakladatel narazil? O tom si redaktorka Mozaiky Šárka Jančíková povídala s editorem i nakladatelem knihy Přidušené město Tomášem Pospěchem.

Spustit audio

Související