Sto deset let už zdobí dánskou metropoli socha malé mořské víly

Bronzová socha malé mořské víly (dánsky Den lille Havfrue), která se stala symbolem Kodaně, byla veřejnosti poprvé představena dne 23. srpna 1913. Bronzovou vílu vytvořil sochař Edvard Eriksen na žádost Carla Jakobsena, majitele pivovaru Carlsberg, kterého zcela uchvátil balet Malá mořská víla na motivy pohádky Hanse Christiana Andersena.

Za Dvořákovou vodní vílou se můžete vypravit do Vysoké, za její dánskou sestrou na východní pobřeží ostrova Sjælland.

Socha zobrazující mořskou pannu stojí, přesněji řečeno sedí, břehu moře na promenádě Langelinie a je jedním z nejznámějších symbolů Kodaně i celého Dánska. Měří jeden a čtvrt metru a váží sto sedmdesát pět kilogramů. Městu Kodani ji věnoval pivovarník Carl Jacobsen, který se do postavy malé mořské víly doslova zamiloval poté, co zhlédl balet inspirovaný pohádkou Hanse Christiana Andersena v Národním divadle v Kodani. Jacobsen byl baletem i samotným příběhem tak nadšen, že oslovil sochaře Edvarda Eriksena, aby vytvořil sochu malé mořské víly.

Modelkou při tvorbě sochy byla balerína kodaňského Královského divadla Ellen Priceová. Protože se však odmítla svlékat, vymodeloval podle ní Eriksen pouze hlavu a tělo vytvořil podle své manželky Eline.

Socha je patrně nejfotografovanějším objektem z celé Kodaně a svou domovskou Kodaň opustila jen jednou, a to tehdy, když byla v roce 2010 poslána na půl roku na výstavu Expo 2010 v Šanghaji. V Kodani byla místo toho dočasně umístěna obrazovka, na které bylo možné v přímém přenosu sledovat záběry z pavilonu v Šanghaji.

Kromě originálu najdeme v Kodani ještě mladší sestřičky mořské víly. V minulosti se totiž několikrát stala terčem vandalů, kteří ji připravili o hlavu či o ruce. Přesto, že vždycky byla opravena, pověřil v roce 2006 pivovar Carlsberg dánského umělce Bjørna Nørgaarda, aby vytvořil sochu novou.

GettyImages-647349763 Andersen.jpg
  • Hans Christian Andersen sedící na lavičce, Kodaň (©GettyImages)

Kodaň je domovem i několika dalších soch inspirovaných pohádkami Hanse Christiana Andersena. Například skulptury Císařovy nové šaty od Louise Fibiger a v centru města je umístěna i socha samotného Hanse Christiana Andersena sedícího na lavičce od Henryka Luckow-Nielsena Muzeum toho slavného spisovatele se pak nachází ve městě Odense, kde rodný dům a jemu věnované muzeum nabízí interaktivní výstavy pro návštěvníky všech věkových kategorií.

Úvodní foto: Malá mořská víla, Kodaň (©GettyImages)

Podcast