Hlavní obsah

Bojovný duch volejbalistek vylezl na světlo. Cesta do osmifinále vede přes Švédsko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Postupovou tajenku tato výhra sice ještě nevyřešila, ale úžasný obrat českého týmu proti favoritkám vyvolal velký ohlas a zaslouženou euforii mezi volejbalistkami. Po pětisetovém boji, který se natáhl na dvě a půl hodiny, zvítězily v Düsseldorfu nad domácími Němkami. Na jejich skalp na mistrovství Evropy přitom národní tým čekal od roku 1997 a v zamotané skupině tak posílil svou postupovou naději.

Foto: Marek Pirner

Radost českých volejbalistek ze skalpu Německa

Článek

„Ukázala se obrovská vnitřní síla družstva, že se nikdy se nevzdáváme a pořád bojujeme. I když byl stav 0:2 na sety, bojovali jsme jako tým a z toho vzešel skvělý výsledek. Všem hráčkám chci pogratulovat za to, že nepřestaly hrát. Když se trochu uklidnily, bojovaly o každý míč a odvedly na hřišti perfektní práci,“ těšilo trenéra Jannise Athanasopulose.

„Ten náš výkon byl neuvěřitelný, jsem za něj hrozně ráda. Skutečnost, že jsme zápas otočily z 0:2, beru jako důkaz, že v nás je bojovný duch a jen potřeboval vylézt na světlo. V prvních dvou setech nám kousek chyběl, potom se to ale zlomilo a dotáhly jsme to do vítězného konce,“ vyprávěla střídající nahrávačka Kateřina Pelikánová. „Už před zápasem jsme si řekly, že všechno je možné a v žádném případě nesmíme věšet hlavy kvůli skóre, které uvidíme na tabuli. Přes prohrané koncovky prvních dvou setů se nám to povedlo,“ vykládala smečařka Eva Hodanová.

„Chvíli nám trvalo, než jsme přišly na to, jak správně počapat domácí úlivky, kterých bylo opravdu hodně. Myslím, že předchozí povedené zápasy s Řeckem a Tureckem nám zvedly sebevědomí a díky tomu jsme dokázaly Němky zatlačit servisem a jim se rozpadl příjem, což vedlo k tomu, že jsme lépe začaly blokovat i bránit v poli,“ líčila Hodanová, která se v zápase blýskla čtyřmi přímými body z podání.

Foto: Marek Pirner

Úspěšný útok českého týmu

„Ve druhé polovině zápasu se nám sešlo všechno se vším. Obrana začala neuvěřitelně makat i na bloku jsme Němky párkrát sundaly. Nervy to byly, ale v úžasné atmosféře to stálo za to,“ líčila Pelikánová.

O účast v osmifinále si to reprezentantky rozdají ve čtvrtek od 17 hodin se Švédkami, přičemž jakákoli výhra otevře postupovou bránu, při porážce je nutný k udržení naděje zisk alespoň jednoho setu, lépe dvou. Jen připomeňme, že základním postupovým kritériem je počet výher, až poté body a skóre. Teprve poté přichází v úvahu vzájemný zápas.

„Nechci moc počítat nebo se dívat na tabulku. Naprosto se musí koncentrovat na příští zápas a přistoupit se, jako by se nám zatím nic nepovedlo. Středeční volno využijeme k tomu, aby si hráčky odpočinuly a zároveň se u videa dobře připravily a naprosto se soustředily na to, že finalistky letošní Evropské ligy chceme porazit,“ míní trenér.

Aktuální pořadí skupiny C
1.Turecko3309:1245:1779
2.Německo4229:7353:3437
3.Ázerbájdžán4227:8302:3115
4.Česko4227:8320:3405
5.Řecko4135:10326:3634
6.Švédsko3124:7236:2483
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.