Hlavní obsah
Cestování

Dobříšský zámek nabízí i Krtečkovu hernu pro nejmenší děti

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Alena Ducháčková

Zámek Dobříš

Rádi byste před koncem prázdnin vyrazili na výlet, na kterém se nebudou nudit ani školkové děti? Zavítejte na zámek v Dobříši.

Článek

Necelých čtyřicet kilometrů jižně od Prahy stojí rokokový zámek Dobříš, který vás na první pohled zaujme celkovou upraveností. Poměrně rozsáhlá stavba s francouzskou zahradou a anglickým parkem patří rodu Colloredo – Mannsfeld. Ne vždy tomu tak bylo – za války byl zámek zkonfiskován Němci, po válce Československým státem. Starší z nás si Dobříš pamatují jako Domov spisovatelů, za minulého režimu tu na svých dílech pracovali nejen čeští literáti.

Prohlídka interiérů zatím není možná, zpřístupněna bude až příští sezónu, a tak si na pokladně zakoupíte vstupenku pouze do francouzské zahrady a přilehlé Oranžerie. Zahrada vás okouzlí. Na každém kroku je vidět nesmírná péče o ni. Projdete se mezi pečlivě střiženými keři, obdivujete květinové záhony, zaposloucháte se do hudby, která tu dokresluje atmosféru. Vzduch osvěžuje několik fontán a kašen. Procházka vás zavede k nejimpozantnější z nich, Fontáně napájení Heliových lázní.

Foto: Alena Ducháčková

Francouzská zahrada zámku.

Hned nad fontánou najdete Oranžerii s iluzivní malbou, největší ve střední Evropě. Oranžerie je rájem dětských návštěvníků. Na ty větší a zvídavější tu čekají dvě moderně pojaté interaktivní výstavy Voda a Tajuplný les plné faktů, zajímavostí i herních prvků. Školkové děti se určitě zamilují do galerie Emilie a Zdeňka Milerových. Najdou tu totiž úžasnou, krásně vybavenou (a čistou) Krtečkovu hernu. Někdy tu bývá poněkud rušno, jak se ostatně na správnou hernu patří. Do dětství se mohou vrátit i dospělí prostřednictvím vystavených obrázků Krtka a jeho kamarádů od pana Zdeňka Milera, méně známé nejspíš budou jemné, něžné obrázky paní Emilie Milerové.

Foto: Alena Ducháčková

Jedno ze zákoutí Krtečkovy herny.

Pokud se vám podaří děti z Oranžerie a Krtečkovy herny dostat ven, můžete si v anglickém parku prohlédnout minizoo nebo dojít až k Čertovu mostu, opředenému tajemnou pověstí. Ale nevím, nevím… Tak hurá na Dobříš!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz