Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Druhý chodecký double pro Španělsko, desátá Ďurdiaková vylepšila vlastní český rekord

I druhý chodecký závod na mistrovství světa v Budapešti patřil Španělům. Álvaro Martín a María Pérezová navázali na trati 35 kilometrů na triumf z dvacítky. Češka Tereza Ďurdiaková finišovala na desátém místě v novém národním rekordu 2:49:06.

Je nám líto, video expirovalo.
Martín a Pérezová získali i druhé chodecké zlato, Ďurdiaková byla desátá

V závodě mužů se už na 14. kilometru soupeřům vzdálil Francouz Aurélien Quinion a získal až čtyřicetisekundový náskok, ale za opakované porušení čistoty stylu byl nejprve potrestán tříapůlminutovou penalizací a tři kilometry před cílem diskvalifikován.

Martín v závěru setřásl Briana Daniela Pintada z Ekvádoru a zvítězil v národním rekordu 2:24:30. Ital Massimo Stano, který triumfoval na této trati na olympijských hrách i na posledním mistrovství světa, skončil sedmý.

Pérezová začala slavit se španělskou vlajkou už v předposledním kole, než ji rozhodčí upozornili, že ji čekají ještě dva kilometry.

Světová rekordmanka z letošních Poděbrad vlajku odhodila a v pohodě si došla pro druhé zlato v rekordu šampionátu 2:38:40.

Dvojnásobná vítězka z minulého mistrovství Kimberly Garcíaová-Leónová z Peru přišla druhá se ztrátou více než dvou minut.

Ďurdiaková se pohybovala ve druhé desítce a v závěru, když některým soupeřkám docházely síly, se posunula ještě výš. Vlastní český rekord z roku 2021 vylepšila o více než dvě minuty.

Po dvanáctém místu na loňském mistrovství Evropy se prosadila i v podstatně větší světové konkurenci jako pátá Evropanka.

"Bylo to super, téměř takový ten flow pocit, uteklo to strašně rychle. Nejvíc bolela poslední pětka, když se ti závodníci stahovali, pomohlo mi si říct, že jsem na tréninku, a ne na závodě, že tu sílu mám, jen nesmím řešit, že je to závod," radovala se Ďurdiaková.

Umístění, které je po bronzu smíšené štafety zatím druhým nejlepším výsledkem českého týmu na tomto MS, předčilo její očekávání.

"Desáté místo je naprostá bomba, o tom jsem snila jen na dně, netroufla jsem si to vůbec vyslovit. Doufala jsem třeba i v patnáctku, ale desítka je bomba," rozplývala se.

Výsledky mistrovství světa v atletice v Budapešti – chůze 35 km:

Muži: 1. Martín (Šp.) 2:24:30, 2. Pintado (Ekv.) 2:24:34, 3. Kawano (Jap.) 2:25:12, 4. Dunfee (Kan.) 2:25:28, 5. Linke (Něm.) 2:25:35, 6. Noda (Jap.) 2:25:50.

Ženy: 1. Pérezová (Šp.) 2:38:40, 2. Garcíaová-Leónová (Peru) 2:40:52, 3. Drisbiotiová (Řec.) 2:43:22, 4. Lyrová (Braz.) 2:44:40, 5. Montesinosová (Šp.) 2:45:32, 6. Ingová (Peru) 2:46:18, ...10. Ďurdiaková 2:49:06 - český rekord.

Zajímají vás přehledy medailistů jednotlivých disciplín, absolutní rekordy nebo nejlepší letošní výsledky? Podívejte se na komentátorské přípravy Michala Dusíka:

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články