Média: Debatě republikánů dominovali Pence a Ramaswamy, DeSantis se neprosadil

foto Debata republikánských kandidátů na prezidenta USA na televizní stanici Fox News 23. srpna 2023 v Milwaukee. Zleva bývalý guvernér New Jersey Chris Christie, bývalý viceprezident Mike Pence, guvernér Floridy Ron DeSantis a podnikatel Vivek Ramaswamy.

Milwaukee (USA) - Americká Republikánská strana má za sebou první debatu před nadcházejícími primárkami, z nichž vzejde její kandidát na prezidenta. Nezúčastnil se jí favorit voleb, exprezident Donald Trump. Média se v analýzách shodují, že debatě dominovali bývalý viceprezident Mike Pence, který se prezentoval jako "jediný dospělý v místnosti" a tradiční republikán, a z opačného konce spektra Vivek Ramaswamy, 38letý politický nováček a podnikatel, který nejhlasitěji vyjadřoval podporu Trumpově politice.

Fotogalerie

Nevýrazný byl podle médií naopak floridský guvernér Ron DeSantis, který se v předvolebních průzkumech mezi republikány těší dvouciferné podpoře, avšak výrazně zaostává za vedoucím Trumpem.

DeSantis měl být podle očekávání hlavním terčem ostatních diskutujících, ti jej však spíše ignorovali a podnikali rétorické výpady na Ramaswamyho či nepřítomného Trumpa. Bývalá guvernérka a diplomatka Nikki Haleyová například v jeden moment nevyužila "nahrávky na smeč" od jednoho z moderátorů proti DeSantisovi ohledně jeho přístupu k Ukrajině, píše Politico. Zahraniční politika je přitom doménou Haleyové.

Do středu pozornosti se rychle dostal Ramaswamy, když se v úvodu debaty označil za "jediného kandidáta na pódiu, který není koupený a zaplacený". Protipólem mu byl politický veterán Pence, který připomněl Ramaswamyho kontroverzní prohlášení o teroristických útocích z 11. září 2001.

"Chápu, že on byl nejspíš v roce 2001 na základní škole, zatímco já jsem byl v Kapitolu," poznamenal Pence, který se v debatě postavil za zpřísnění zákazů potratů a podporu Ukrajině. Několik dalších diskutujících potvrdilo, že podle nich jednal Pence správně, když v roce 2020 jako viceprezident potvrdil Trumpovu volební porážku. Bývalý prezident ji přitom neuznal dodnes.

Po výzvě, aby zvedli ruku ti, kdo by Trumpa jako spolustraníka podpořili i v případě, že by byl usvědčen ze zločinu, se přihlásilo šest z osmi přítomných. "Respektive zvedly se čtyři ruce, DeSantis svoji zvedl napůl poté, co se opatrně podíval po ostatních. Následoval jej Pence," píše The Economist.

Bývalá guvernérka Jižní Karolíny a velvyslankyně Spojených států při OSN Haleyová měla v posledních měsících potíže získat vůbec nějakou podporu, po dnešní debatě by však nebylo překvapením, kdyby našla nové fanoušky, soudí web Politico. Byla ostrá ve své kritice Trumpa i vlastní strany. "Republikáni za to můžou také... Musejí přestat s utrácením a půjčováním," citovala stanice BBC Haleyovou při vyjádření k rozpočtového deficitu. "I když se třeba 51letá Haleyová neprobojuje do čela smečky, její výkon v debatě by jí mohl připravit půdu pro další prezidentské volby, kterým už nebude dominovat bývalý prezident," dodala stanice BBC.

Nepřekvapivé výkony podali podle médií senátor Tim Scott a bývalý guvernér New Jersey Chris Christie. Scott se nedokázal prosadit, ale mohlo si zlepšit obraz v očích exprezidenta Trumpa, který by si jej mohl vybrat jako viceprezidenta, pokud by nominační klání vyhrál. Christie pak podle očekávání Trumpa ostře kritizoval, některé jeho obraty se však nesetkaly s přílišnou podporou publika, například když o Ramaswamym řekl, že jeho způsob vyjadřování "zní jako ChatGPT", píše BBC.

Zbývající dva kandidáti Asa Hutchinson a Doug Burgum, kteří v průzkumech mají méně než jednoprocentní podporu, nevyužili příležitostí k "prolomení ledů". Jelikož příští debaty budou na kandidáty klást vyšší vstupní nároky, je možné, že dnes to bylo naposledy, kdy jsme je viděli na pódiu nadcházejících prezidentských voleb, píše Politico.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 5.06.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je středa 5. června 2024

Očekáváme v 14:00 23°C

Celá předpověď