Tam, kde se rodí cimbály. Nahlédli jsme pod pokličku jejich výroby v rodinné dílně. Poslechněte si speciál Apetýtu

23. srpen 2023

Miroslav Holiš pokračuje ve výrobě cimbálů, se kterou na Valašsku začal jeho otec Vladimír. A tak jsme s Apetýtem zavítali do jeho dílny.

Tento hudební nástroj je znám už z doby 3000 př. n. l. Jeho současná výroba je náročná, nevzniká totiž sériově. V každé z několika dílen, které v České republice fungují, se rodí vždy originál. Za každým hudebním nástrojem stojí precizní rukodělná práce, která trvá stovky hodin. 

Znalců cimbálu se u mikrofonu vystřídalo v Apetýtu několik: folklorní redaktor Jaroslav Kneisl, hráč a pedagog Marek Číp, folklorista Jura Krpec i oceňovaná mladá hráčka Gabriela Tannertová. 

Jak se krok za krokem rodí cimbál? Jaké opravy nejčastěji potřebuje a jak dlouhá je jeho životnost? Kolik druhů úhozů se učí budoucí hráči? Kdy je nejlepší začít hrát na nástroj, který má multižánrové využití? Poslechněte si speciál Apetýtu, moderuje Jarka Vykoupilová.

Spustit audio

Související