PKF — Prague Philharmonia slaví 30 let od svého založení Jiřím Bělohlávkem

Orchestr PKF — Prague Philharmonia letos slaví 30 let od svého založení uznávaným dirigentem a pedagogem Jiřím Bělohlávkem v roce 1994. Jubilejní sezonu zahájí pod taktovkou šéfdirigenta Emmanuela Villauma již 6. září v Rudolfinu, které orchestr rozezní díly Josefa Suka a Antonína Dvořáka se sólistou Janem Voglerem.

„Do jubilejní sezony vstoupí PKF — Prague Philharmonia tím, co je jí nejvlastnější – hudbou českých autorů. Jen těžko bychom přitom v dějinách české hudby hledali skladatele, kteří si byli bližší než právě Suk s Dvořákem,“ uvádí k volbě autorů ředitelka PKF Kateřina Kalistová. Od Josefa Suka zazní Fantastické scherzo, od Dvořáka Suita A dur „Americká“ a slavný Koncert pro violoncello a orchestr h moll.

„Dvořákova hudba je velmi přímá, jednoznačná, mluví rovnou k srdci, posluchač se na ni dokáže rychle napojit. Je pro mě vzácné dirigovat jeho hudbu právě s orchestrem PKF, která má Dvořáka, celkem přirozeně, v krvi. Myslím, že vzniká zajímavý prostor mezi citem hráčů, jež navazuje na jistou tradici, a mým pojetím, které z této tradice nevychází,“ říká šéfdirigent Emmanuel Villaume. Dvořák přitom nebude zdaleka jediný český skladatel, jehož hudbu Villaume v sezoně 2023/2024 uvede. V rámci roku české hudby povede orchestr například i ve skladbách Bedřicha Smetany, Bohuslava Martinů či Vítězslavy Kaprálové.

Jan Vogler

Sólového partu ve Dvořákově Koncertu pro violoncello se ujme německý rodák Jan Vogler. Umělec, jenž spolupracoval s dirigenty, jakými jsou Manfred Honeck nebo Sir Antonio Pappano má přitom ke Dvořákovi blízko: již v roce 2005 nahrál Dvořákův koncert s New York Philharmonic a Davidem Robertsonem. Minulý rok vydal desku s Dvořákovými komorními díly, na které spolupracoval s mladými hudebníky z Moritzburg Festivalu, jehož je ředitelem.

Alexandla Tirsu

Těsně po zahajovacím koncertu, 11. září, připravuje PKF — Prague Philharmonia také pokračování své donátorské abonentní řady PKF – Lobkowicz abonmá. Na programu budou Hector Villa-Lobos, Ástor Piazzolla a Nino Rota. Protagonistkou večera bude rumunsko-moldavská virtuoska a čerstvá držitelka třetí ceny ze soutěže ARD Mnichov – Alexandra Tirsu.

PKF — Prague Philharmonia odehraje v rámci orchestrálního cyklu své 30. sezony celkem devět koncertů. Tradičně také připravuje cyklus komorní hudby, soudobé hudby a koncerty pro děti v Rudolfinu.

You may also like...