Teploty budou v příštích dekádách ještě vyšší, varuje meteorolog. Pomůžou stromy, ale i omezit klimatizaci

25. srpen 2023

Pátek by mohl být podle meteorologů posledním horkým dnem v Česku. Současná vlna veder začala zhruba před dvěma týdny. „O tom, že vlna veder byla poměrně výjimečná svědčí i to, že padaly teplotní rekordy a poměrně často jsme zaznamenávali i tropické noci, což se v druhé polovině srpna tak často nestává. Dlouhodobější výhledy počítají s tím, že letošní září bude mírně teplotně nadprůměrné,“ přibližuje meteorolog Michal Žák.

Co se dá dělat s tím, aby lidé sami nezvyšovali třeba teplotu ve městech, když dorazí vlna veder? Jak je ochladit?

Nejúčinnějším faktorem je funkční vertikální zeleň – vzrostlé, košaté, listnaté stromy mají největší efekt. Je otázka, jestli je všude možné stromy vysadit.

Čtěte také

Druhá možnost je budovat zelené stěny, případně zelené střechy, nebo také používat materiály, které mají menší schopnost akumulace té energie od slunečních paprsků, přes den se tak intenzivně neprohřívají a díky tomu potom teplo v noci neuvolňují zpátky.

Pokud můžeme, tak omezit dodatečné zdroje tepla, což je na jedné straně klimatizace, která to odpadní teplo vypouští do uličního prostoru, tím ho dál otepluje, nebo třeba provoz automobilu, protože při tom také vzniká odpadní teplo, které pak ohřívá ulice města.

autoři: Petr Král , vma
Spustit audio

Související