Znojmo: S udržováním veřejného pořádku pomohou asistenti prevence kriminality

25.08.2023 16:28 | Tisková zpráva

S udržováním veřejného pořádku a zvýšením bezpečnosti ve Znojmě pomohou asistenti prevence kriminality. Práci městské policie posílí v ideálním případě až tři asistenti.

Znojmo: S udržováním veřejného pořádku pomohou asistenti prevence kriminality
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

„Pomohou nám hlavně s dohledem nad problémovými lokalitami. Jejich role však není nahradit strážníky, jejich hlavním úkolem je předcházet protiprávnímu jednání,“ shrnul poslání asistentů prevence kriminality Petr Peřinka, který je v současnosti pověřený řízením znojemských strážníků. Asistenti budou pracovat pod vedením příslušníků městské policie. „Pokud vyhodnotí nějaké jednání jako rizikové, případně budou svědky protiprávního jednání, neprodleně informují hlídku městské policie,“ uvedl Peřinka.

Vedení města počítá s tím, že asistenti budou vykonávat především dohled nad problémovými oblastmi. „Jedná se zejména o Městský park v centru Znojma, ale také dětská hřiště nebo jiná exponovaná místa například na sídlištích nebo na nádraží,“ upřesnila starostka Znojma Ivana Solařová. Ta si od zapojení asistentů slibuje posílení bezpečnosti ve městě. Jak uvedla, „asistenti se budou nepřetržitě pohybovat v terénu, budou dobře obeznámeni se situací v dané lokalitě, budou mít přehled o výskytu potenciálně rizikových skupin osob, takže budou schopni rychle reagovat, případně přivolat hlídku.“ Podle starostky Solařové zapojení asistentů odlehčí strážníkům, kteří se tak podle ní budou moct věnovat jiným úkolům v oblasti udržování veřejného pořádku a bezpečnosti.

Předpokládá se, že asistenti prevence kriminality budou protiprávnímu jednání předcházet i tím, že budou s potenciálně problémovými jedinci komunikovat, vysvětlovat jim rizika spojená s potenciálním pácháním přestupků či jiné protiprávní činnosti. Jejich úkolem bude též přispívat k udržování pořádku, včetně například zklidňování nadměrně hlučných projevů na veřejnosti.

„Vážíme si každého, kdo se snaží aktivně pomáhat udržovat naše město v co nejlepším stavu. Věřím, že i práce asistenta prevence kriminality je právě takovou příležitostí. A my chceme dát prostor všem, kdo se chtějí zapojit. Vítáme muže i ženy, kteří nám pomohou v naší každodenní snaze zlepšovat věci kolem nás,“ nastínila smysl práce budoucích asistentů prevence kriminality starostka Solařová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hodonín: Město opět přispěje prvňáčkům na školní potřeby

11:17 Hodonín: Město opět přispěje prvňáčkům na školní potřeby

Město Hodonín přispěje také ve školním roce 2024/2025 rodičům budoucích prvňáčků z hodonínských zákl…