InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Setkání nad knihou s diskuzí

    Úterý 30.4 14:00 - Knihovna, Blatná

  • Slet čarodějnic

    Úterý 30.4 16:00 - Koupaliště, Volyně

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MČR v požárním sportu: Hasičky z Nových Homolí jsou po ranní stovce šesté, muži z Bělče třináctí

Borci z SDH Běleč po ranní první disciplíně.  , Autor: L. Kolářová

Borci z SDH Běleč po ranní první disciplíně.     Autor: L. Kolářová

SOKOLOV - Druhým dnem pokračuje mistrovství ČR v požárním sportu, kde Jihočeský kraj reprezentuje výběr profesionálních hasičů a za dobrovolné hasiče muži z Bělče na Táborsku a ženy z Nových Homolí na Českobudějovicku.

 

Zatímco profesionální hasiči dopoledne absolvovali už druhou disciplínu - po včerejším výstupu do čtvrtého podlaží cvičné věže to byl běh na sto metrů překážek, soutěž dobrovolných hasičů se rozběhla dnes po osmé ráno. 

Jak si vedou hasiči z Bělče? 

Po první disciplíně dobrovolných hasičů jsou muži z Bělče třináctí ze sedmnácti startujících družstev a ženy z Nových Homolí jsou šesté rovněž ze sedmnáctky týmů.

"Nejsme spokojení, ale asi to tak má být, rozkoukáváme se a vybíráme si nováčkovskou daň," konstatoval Michal Mareš. "Nezaběhli jsme tu na stovce ani jednu osmnáctku, přitom na krajské soutěži jsme měli tři - Michal Fiala tam měl čas 18,43, Honza Kopecký 18,50 a David Jošt 18,7. Konkurence je tu ale tak obrovská, že kdybychom tyto časy zopakovali, posunuli bychom se jen o jedno místo dopředu," dodal Michal Mareš. K třináctému místu Bělče v běhu na 100 metrů překážek náleží součet časů osmi závodníků 118,51 vteřiny. Vítěz z Bludova má 105,08 vteřiny. 

U Bělče je pozoruhodné to, že většinu týmu tvoří skutečně hasiči z této vesničky na Mladovožicku v táborském okrese - jsou to Michal Mareš, Michal Fiala, Marcel Fiala, Roman Břenda, Filip Krejčí a Rudolf Šedivý. Spolu s nimi startují David Jošt z Lomu, Jan Kopecký z Řemíčova, Jaroslav Holub z Mutic a Jakub Tomeček ze Smrkova. Stává se, že přední týmy na šampionátu jsou často vyskládané z nejlepších jednotlivců krajů.

Odpoledne soutěž dobrovolných hasičů pokračuje štafetami na 400 metrů. Každý tým staví dvě štafety, do výsledku se započítává čas té lepší. Za Beleč první štafetu tvoří Roman Břenda, Jakub Tomeček, Jan Kopecký a Filip Krejčí, druhou štafetu Michal Mareš, Michal Fiala, Jaroslav Holub a David Jošt. 

Děvčata z Nových Homolí jsou průběžně šestá

V kategorii žen Jihočechy reprezentuje SDH Nové Homole. Děvčata se mohou radovat, i přes několik dramatických momentů v běhu na 100 metrů překážek drží po dopolední soutěži šesté místo v sedmnáctce družstev. A to si prý větší naděje dělaly ve štafetě, která se teprve odpoledne poběží. "Ta se nám na krajské soutěži povedla nejlíp, ale bohužel nám chybí Lenka Šestákové z úspěšné sestavy, protože je na svatbě," zmínily Jihočešky a jsou odhodlané Lenku nahradit. 

Nejdramatičtější byla ranní stovka pro Pavlínu Strnadovou. Oba soutěžní pokusy opakovala, protože se jí pod nohy připletla hadice soupeřky v rozběhu. Protesty byly uznány, běžela pak sama dva opakované běhy. Při jednom z opakovaných pokusů se jí navíc naštípla závěrka u hadice, takže běžela ještě pátou opravu. Při té ale v závěrečné fázi neposbírala hadice a musela se vrátit. "Pája má smolný den," litoval Pavlínu vedoucí týmu Josef Lejsek. Svůj druhý pokus oplakala Sára Švecová. Její hadice připravené za překážkou samy od sebe spadly a jejich sesbíráním pak ztratila drahocenný čas.  "Bohužel, když se to stane v okamžiku, kdy už rozhodčí dá výzvu k přípravě na start, už se závodnice nemůže vrátit a hadice postavit," vysvětlil Josef Lejsek, jinak ale z šestého průběžného místa nadšený. "To jsem nečekal," řekl. 

Ženy z Nových Homolí v součtu osmi pokusů nasbíraly čas 115,06 vteřiny, vítězky této disciplíny z Chválenic u Plzně měly čas 106,49. I ženy čekají odpoledne štafety a zítra pak požární útoky. "V útoku si děláme naděje na dobrý výsledek. Bude se soutěžit se stříkačkou Fox 4. Ne každý sbor má možnost s ní trénovat, je to špičkový stroj. Nám moc pomohli kluci z Hasičského záchranného sboru v Českých Budějovicích, kde tahle stříkačka je. Měli jsme u nich nějaké tréninky, poradili holkám, co a jak s touto mašinou. Patří jim od nás velký dík," vzkázal Josef Lejsek. 

V ženském jihočeském týmu reprezentují Miluše Pašková, Lenka Pašková, Tereza Šimečková a Tereza Lejsková z Nových Homolí, Sára Švecová, Pavlína Nekolová a Pavlína Strnadová z Dolního Bukovska, Kateřina Fixová z Ledenic, Petra Vávrová z SDH Nedabyle a Karolína Miklíková z Křenovic. 

 

 

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Kam dál?

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace