Helena Bušová: Československá hvězda, na kterou jsme kvůli emigraci zapomněli

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Helena Busova
Zdroj: neznámý, Public domain, via Wikimedia Commons

Helena Bušová, původně Buschová, si během svého života zahrála ve čtyřiceti filmech. Dnes jde přesto o herečku spíše zapomenutou. Začínala v divadle a před kamerou se objevila poprvé v roce 1932. Velmi rychle se z ní stala hvězda, jenomže potom emigrovala a nikdy se jí nepodařilo vrátit.

Ačkoli se vyučila švadlenou, vždy ji to táhlo k herectví, píše Lifee. Konzervatoř nedokončila, protože hrála v divadlech, což bylo podle webu Známí neznámí tehdy v rozporu s pravidly.

Byla ale krásná a díky tomu se v hereckém oboru uchytila i bez školy. Díky režiséru Vladimíru Slavínskému získala roli ve snímku Právo na hřích.

Herečka židovského původu?

Helena se stala hvězdou. Nejvíce ji proslavil snímek Hej-rup!, hrála ale i v mnoha dalších filmech. Jenomže potom přišla okupace a u Heleny se spekulovalo o tom, že je židovského původu. To se nakonec nepotvrdilo a v koncentračním táboře neskončila.

Helena se nadále věnovala hraní, po válce se pak seznámila s pilotem RAF Karlem Kasalem, kterého si do půl roku vzala. Ten byl bohužel po návratu domů z války uvězněn a osvobodil ho až Masaryk, píší Krajské listy.

Syn a emigrace do zahraničí

Helena si vždy přála rodinu. Matkou se stala až ve čtyřiceti. Syna porodila po emigraci do Londýna, kde byla na čas ženou v domácnosti. Když bylo malému Charliemu sedm let, odstěhovala se rodina do Kanady, kde se Helena vrátila k herectví.

Chtěla se vrátit domů. To se jí ale bohužel nikdy nepovedlo. Jelikož odmítla spolupráci se Státní bezpečností, musela tehdy do dvou dnů zemi opustit.

A tak zůstala až do konce svého života v Kanadě, možná i proto se stala spíše zapomenutou československou hvězdou.

Helena Bušová zemřela v roce 1986. Pochována nakonec byla i se svým mužem v Česku, konkrétně na Olšanských hřbitovech. Její syn Charlie se nakonec do vlasti rodičů vrátil.

Zdroj: Krajské listy, Známí neznámí, Lifee

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články