Hlavní obsah

Španělé i USA vstoupili do MS vítězně, Dončič dal při výhře Slovinců 37 bodů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Španělští obhájci titulu vstoupili do mistrovství světa v basketbalu jistým vítězstvím 94:64 nad Pobřežím slonoviny. Nezaváhali ani favorizovaní Američané, kteří po pomalejším začátku zdolali Nový Zéland 99:72. Hned v prvním utkání Slovinců začal potvrzovat pověst zřejmě největší hvězdy turnaje Luka Dončič, který výhru nad Venezuelou řídil 37 body.

Foto: Issei Kato, Reuters

Slovinská superhvězda Luka Dončič v duelu mistrovství světa proti Venezuele.

Článek

Světoví a evropští šampioni ze Španělska nedali africkému soupeři šanci. Střelecky favorita táhl nový spoluhráč Tomáše Satoranského a Jana Veselého v Barceloně Willy Hernangómez, autor 22 bodů.

Američané, kteří na turnaji usilují o nápravu sedmého místa z minulého šampionátu v Číně, nejprve zhlédli tradiční haku soupeře a pak hned museli dotahovat desetibodovou ztrátu z úplného úvodu. Přesto už i první čtvrtinu vyhráli a ke konečnému vítězství je dovedl zejména křídelník či pivot Orlanda a autor 21 bodů Paolo Banchero.

Exmistři Evropy Slovinci prohráli s houževnatým soupeřem, který trefil 16 trojek, první čtvrtinu 31:33, ale pak se zásluhou Dončiče začal zápas překlápět na jejich stranu. Hvězdný rozehrávač Dallasu přidal k dosavadnímu střeleckému maximu na začínajícím turnaji také sedm doskoků a šest asistencí.

Suverénní výhrou 105:65 nad Čínou vstoupili do turnaje Srbové, kteří na MS startují bez šampiona NBA Nikoly Jokiče. Bogdan Bogdanovič vedl statistiky se 14 body a 10 doskoky, dalším soupeřem bude Portoriko, které vydřelo vítězství nad Jižním Súdánem až v prodloužení (101:96). V africkém týmu se blýskl 35 body a 11 asistencemi americký rodák a rozehrávač Chicaga Carlik Jones.

Jako druhý nejstarší hráč v historii nastoupil do zápasu na MS Brazilec Marcelo Huertas. Ve věku 40 let a tří měsíců přispěl deseti body a šesti asistencemi k vítězství 100:59 nad Íránem. Rekordmanem turnaje je Eduardo Mingas, který byl na šampionátu v roce 2019 o čtyři měsíce starší než Huertas. Na mistrovství v Číně tehdy jako kapitán angolské reprezentace odehrál dva zápasy.

Huertas se na mistrovství poprvé představil v roce 2006 a celkově si zahrál na pátém šampionátu, což dokázal jako dvanáctý hráč. Třináctým se stal vzápětí osmatřicetiletý Španěl Rudy Fernández.