Třetí start, třetí vítězství. Filla lámal rekordy v srbském horku

I své třetí letošní vystoupení v srbském superbikovém šampionátu dokázal Michal Filla proměnit ve vítězství. Na okruhu NAVAK v obci Subotište dominoval český jezdec od startu do cíle. Rovněž se mu podařilo překonat traťové rekordy.

Že bude jezdec stáje Barni Spark Ducati opět horkým kandidátem na vítězství, ukázala už kvalifikace. V ní se mu podařilo vybojovat pole position. To ale nebyl jediný důvod, který ho mohl těšit.

„Zajel jsem čas 1:17,2. To byl jednak nejrychlejší čas kvalifikace, ale také se mi jím podařilo překonat kvalifikační rekord trati,“ pochvaloval si 41letý jezdec svůj výkon.

Slibnou výchozí pozici poté dokázal v závodě zužitkovat na výbornou: „Odstartoval jsme první a tak jsem i dojel. I tentokrát se mi navíc podařilo vylepšit rekord, tentokrát ten oficiální. Přilnavost sice nebyla úplně nejlepší, s tím se ale museli vypořádat všichni,“ radoval se po dojezdu.

Pro Fillu jde o třetí letošní vítězství v srbském mistrovství. Na okruhu NAVAK dokázal triumfovat již dvakrát v červenci, kdy sezona tohoto šampionátu odstartovala. Přestože zatím každý svůj start proměnil ve vítězství, ví, že na titul to nejspíše stačit nebude. Při podniku Alpe Adria v chorvatském Grobniku se totiž do srbského mistrovství započítávaly výsledky kategorie Cup 1000, ve které český jezdec neúčinkuje. Stejné to bude i při říjnovém závodním víkendu v Chorvatsku.

Filla sice v sobotu v Srbsku kraloval od startu do cíle, cesta na nejvyšší stupeň ale byla obtížná, a to nejen kvůli ostatním jezdcům: „Panovalo zde obrovské horko, záchranáři tu měli hodně práce s omdlévajícími lidmi. Bylo to vážně vyčerpávající, zítra to ale bude nejspíše stejné nebo dokonce ještě horší,“ popisuje náročné podmínky.

Změny na neděli

Fillu čeká v Subotište tento víkend ještě jeden závod. V neděli je totiž na programu druhá jízda. Před ní plánuje se svými mechaniky úpravy.

„Vyzkoušíme pár změn na motorce. Do závodu asi nasadíme i jinou zadní pneumatiku. Ještě ale uvidíme. Snad nám to půjde jako dnes,“ přeje si.

Foto: Michal Filla via Facebook, Grobnik Circuit

 

Autor

Dušan Bouzek

Motoristický novinář, který se specializuje na české a slovenské okruhové závodění a české jezdce. Intenzivně se věnuje zónovému mistrovství FIA CEZ, seriálům ESET Cup, TCR Eastern Europe i kartingu.