chmi.cz (ČHMÚ)
27.08.2023 09:11:00

Včerejší večer a noc na neděli přinesly z Bavorska velmi silný konvektivní systém, přinášíme teď jeho rychlé zhodnocení. Bezesporu se jednalo o jednu z nejvýznamnějších konvektivních situací tohoto roku - co se týče následků, možná i nejvýraznější.

⚡️Včerejší večer a noc na neděli přinesly z Bavorska velmi silný konvektivní systém, přinášíme teď jeho rychlé zhodnocení. Bezesporu se jednalo o jednu z nejvýznamnějších konvektivních situací tohoto roku - co se týče následků, možná i nejvýraznější.

👉Celá situace začala intenzivními supercelami, které např. v Bavorsku produkovaly až 6 cm kroupy. Postupně ale došlo ještě mimo naše území k jejich sloučení a tvorbě rozsáhlejšího konvektivního systému, který se začal velmi rychle prohýbat ve směru postupu a mohutnět. Vytvořil tak typickou radarovou signaturu tzv. Bow-echa (od slova luk) - popis radarové signatury v obrázku níže.

👀Vysokou intenzitu systému dokazovaly i snímky z družic, na kterých jsou vidět intenzivní přestřelující vrcholy vysoko nad 10 km nad zemí - viz. obrázek pod příspěvkem.

⚡️Výjimečná byla i blesková aktivita. Podle sítě Blitzortung uhodilo až 84 000 blesků (dle zpráv od kolegů z In-počasí), což je nejvíce za posledních 10 let!

👉Bow echo během večera přešlo českou část - jižní Čechy, části Vysočiny a později vstoupilo na Moravu, kde už jeho tvar nebyl tak kompaktní. Nečekaně pak ale systém opět zesílil na prahu Slezska, kde opět nabyl typických znaků Bow echa.

💦V severní části převažovaly intenzivní srážky, v jižní (kde bylo více energie) zejména nárazy větru a downbursty (propady studeného vzduchu s nárazy větru).

🌩Škody, které systém způsobil, jsou rozsáhlé. Doprovázely ho silné nárazy větru - ze staniční sítě na několika stanicích (např. Byňov, Český Krumlov - Přísečná) i přes 25 m/s (tj. přes 90 km/h). Vyskytly se ale i nárazy patrně větší v lokálních downburstech, které se ale do staniční sítě "netrefily".

💦Dalším doprovodným jevem byly intenzivní srážky a to zejména v oblasti jižních Čech a Vysočiny. Srážky byly intenzivní, lokálně napršelo za 30 min až 40 mm a některé stanice měly celkově i přes 70 mm srážek (např. Černovice, Hluboká nad Vltavou).

🫧Kroupy větších rozměrů alespoň prozatím nebyly nikde zaznamenány - pokud byste kdokoli měl o větších kroupách zprávy, budeme vděčni za informace do komentářů.

😔Srážkami byly velmi silně postiženy hlavně České Budějovice. Škody větrem byly rozsáhlého charakteru. Hasiči celkem vyjížděli k více než 1000 událostem a likvidace škod dále probíhá.

🔌Na řadě míst nešel proud (a stále v těchto chvílích dokonce ještě lokálně nejde) a nejednalo se vždy jen o menší obce. Například Přerov se ponořil do úplné tmy na několik desítek minut.

🙏I přes výrazné následky a škody nemáme zprávy o tom, že by došlo k jakékoli významné újmě na zdraví.

Snímky: Radarový a družicový snímek s popisem, snímek zárodku bow echa ještě v Rakousku od Budweiser Storm Chasers a snímek znovuzesíleného systému v Kaménkách u Oder od Zbyňka Černocha kolem 23:30.




Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty