Zavřít reklamu

Téměř každý fanoušek společnost Apple již jistě slyšel o kontroverzní a bizarní aplikaci s názvem I Am Rich. Ta kdysi vyvolala obrovský skandál kvůli své ceně a praktické nepoužitelnosti. Pojďme nyní v dnešním díle našeho „historického“ seriálu zavzpomínat na to, jak její vývojář obhajoval svůj záměr a rozhodnutí umístit ji v App Storu a prodávat za nesmyslných 999,99 dolaru.

Vývojář nesmyslné aplikace pro iPhone I Am Rich, která se prodává za neuvěřitelných 999,99 dolarů, obhajoval své dílo s tvrzením, že jde o „umění“. Poté, co společnost Apple odstranila aplikaci I Am Rich z obchodu App Store v důsledku kontroverze ohledně její nehorázné ceny a naprosté neužitečnosti, její tvůrce, německý vývojář Armin Heinrich, tvrdí, že ji vytvořil jako svého druhu vtip a zároveň umělecký počin.

Existence takové aplikace byla zřejmě nevyhnutelná. Pro generálního ředitele společnosti Apple Steva Jobse, který se původně stavěl proti myšlence App Store s tím, že by to vedlo k méně kvalitnímu softwaru na iPhonu, by aplikace I Am Rich mohla potvrdit jeho nejhorší obavy, App Store ale zároveň zaznamenal opravdu velmi slušný začátek, a řada aplikací v něm byla skutečně povedená. App Store, který byl spuštěn 10. července 2008, se rychle stal mezi uživateli iPhonu hitem. Vytvořil však také cenový precedens – většina aplikací se prodávala za méně než jeden dolar. A právě na to se zaměřil vývojář aplikace I Am Rich Heinrich. „Zjistil jsem, že někteří uživatelé si stěžují na ceny aplikací pro iPhone vyšší než 99 centů,“ řekl deníku The New York Times. „Já aplikaci I Am Rich považuji za umění. Nečekal jsem, že si ji koupí mnoho lidí, a nečekal jsem, že kolem ní bude tolik povyku,“ uvedl.
Aplikace I Am Rich, kterou si navzdory zdrcující kritice stáhla hrstka lidí, také vyvolala první otázky, zda by společnost Apple neměla v App Store povolit bezplatné vyzkoušení aplikace před jejím zakoupením. Ačkoli společnost Apple o takové politice vážně neuvažovala, tento koncept podporuje množství bezplatných aplikací, které dnes nabízejí nákupy v aplikaci.

Aplikace samotná toho příliš mnoho neuměla. Po svém spuštění zobrazila uživateli rudý drahokam, a pokud jste jej stiskli, zobrazila se nesprávně napsaná mantra, která zněla:„I am rich, I deserv it, I am good, healthy & successful“. V roce 2009 chtěl svůj pokus s kontroverzní aplikací zopakovat a vydal I Am Rich LE, která obsahovala kalkulačku a opravenou verzi zmíněné mantry. Proslulosti originálu ale nikdy nedosáhla.

.