Panda červená v bambusovém háji bojuje o uznání architektů. Kde najdete tuto prolézačku?
Prolézačka je určena pro větší děti. Foto: zoopark Chomutov
Chomutov

Chomutov – Od začátku loňského roku zdobí chomutovský zoopark úžasný herní prvek v podobě červené pandy. Je určen pro větší děti a zaujal i v zahraničí natolik, že si jedna francouzská zoo vyžádala kontakt na architekty, kteří prolézačku s klouzačkou a lezeckou stěnu v jednom zhotovili chomutovskému parku na míru. Nyní se pokusí autoři pandy červené uspět i v soutěži Grand Prix Architektů.

„Víme, že řada z rodičů byla zklamaná, že panda není úplně pro nejmenší děti. Ale od začátku byla navrhovaná pro děti od jistého věku. A od té doby je neustále v obležení. My jsme teď zvědaví, jestli postoupí do užšího výběru," vyjadřuje tvůrcům podporu chomutovský zoopark. Do jubilejního XXX. ročníku Grand Prix Architektů se přihlásil rekordní počet projektů, a to 275. V kategorii Architektonický design, drobná architektura a výtvarné dílo v architektuře kromě pandy červené architektů Jany Bezuchové a Jana Štohandla soutěží dalších 33 projektů. Na všechna díla, která se do soutěže přihlásila, se můžete podívat ZDE. Nyní probíhá první kolo hodnocení projektů, kdy porota vybere shortlist 50 finalistů/projektů, které postoupí do finále. Jaké projekty byly do finále vybrány bude známo ve druhé polovině září. Druhé kolo a zároveň vyhlášení vítězů se uskuteční 30. října.

Proč chtěl Zoopark Chomutov nahradit zastaralé a rozpadající se prvky právě pandou červenou? „Výběh pand je nedaleko, navíc je to jedno z nejoblíbenějších zvířat mezi našimi návštěvníky,“ vysvětlila před slavnostním odhalením herního prvku ředitelka zoo Věra Fryčová a architektka Jana Bezuchová dodala: „Panda je navržena tak, aby se po ní dalo lézt všude, tedy třeba i na zádech nebo po tlapách. Okolo pandy jsou ještě umístěné další jednodušší prolézačky připomínající bambusový háj, typické domoviště pand.

 

panda červená klouzačka

panda červená oko

Foto: zoopark Chomutov

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru