Rumunsko není sešup. Ondráček skončil ve Zlíně a bude hrát hokej za Steauu

  13:15
V pětatřiceti letech si vyzkouší první zahraniční angažmá. A rovnou dost exotické. Hokejový útočník Jiří Ondráček bude v nadcházející sezoně působit v rumunském klubu Steaua Bukurešť, kde podepsal smlouvu. „Finančně je to srovnatelné s extraligou, v něčem i lepší,“ říká Ondráček, s nímž mateřský Zlín rozvázal smlouvu. Do Steauy s ním přicházejí také další Češi – Radek Číp a Jakub Matai.
Hokejová extraliga, 47. kolo, Rytíři Kladno - Moto České Budějovice. Jiří...

Hokejová extraliga, 47. kolo, Rytíři Kladno - Moto České Budějovice. Jiří Ondráček z Motoru slaví svůj gól se střídačkou. | foto: Petr Bílek, MF DNES

Jiří, jak se zrodil váš přesun do Rumunska?
V létě jsem nic moc nesháněl, nechával jsem nové angažmá být. Už před dvěma lety jsem delší dobu čekal – a nakonec z toho byl rok v Českých Budějovicích, který byl super. Teď jsem měl zprávy, že extraliga by byla možná asi až v říjnu nebo listopadu. Nechtěl jsem tak dlouho čekat. Byla i nabídka z Francie či odjinud, ale tam mě odrazovalo dlouhé cestování. Už mám nějaký věk a sedět dvanáct hodin v autobuse by bylo utrpení. A pak se objevila možnost jít do Rumunska.

Čím vás zaujala?
Líbilo se mi, že klub bude hrát jen rumunskou ligu, což znamená 28 zápasů, a taky je to relativně blízko. Letecky hodina a půl, z Vídně jsem pak ve Zlíně za dvě a půl hodiny. Takže když budu mít tři čtyři dny volna, chtěl bych jezdívat domů. Rodinu nechám ve Zlíně, dcera nastupuje do školy. I finančně je to zajímavé.

Polepšíte si oproti Zlínu?
Je to srovnatelné s extraligou, v něčem i lepší. Máme všechno placené, od jídla až po ubytování. A také jsem zaměstnanec klubu, což je oproti Česku rozdíl.

Zlínský Jiří Ondráček (vpravo) slaví gól v síti Hradce.

Rumunské ministerstvo sportu v rámci zkvalitnění tamějšího hokeje posílá klubům dotace na zahraniční hráče, z nichž jsou placení. Je to i váš případ?
Nejspíš to tak bude. Steaua je armádní klub, takže dostává peníze od státu. Řešili jsme, že kromě nás tří by přišel i Karel Kubát, který v rumunské lize hrál už loni a měl výborná čísla. Jenže na něj nevyšel budget, který klub má. Čekají, až jim někdy koncem roku přidělí další peníze. Třeba to klapne. S Karlem jsme byli přes léto v kontaktu, ptal jsem se ho na různé věci.

Už víte, co vás čeká?
O rumunském hokeji jsem předem nic nevěděl a ani si nezjišťoval. Rozhodl jsem se, že přijedu, a kdybych časem zjistil, že to není ono, tak se klidně sbalím a vrátím domů. Rozvázat smlouvu můžete vždycky. První dojmy jsou super, Bukurešť je nádherné město, centrum vypadá jako Praha. Máme to do něj 20 minut. Je to rozdíl oproti menšímu městu, kde loni působil právě Karel Kubát. Zatím ale jen trénujeme, jsem tady od minulého pátku.

Začátek byl krušný?
Přiletěli jsme ve tři hodiny ráno a hned v osm se hlásili na tréninku. Jedeme teď dva týdny dvoufázově a posilovnu, jsme zavření na báze a makáme. Příprava trvá kratší dobu, liga má začít v půlce září.

Jak se domluvíte s místními?
Anglicky rozumím, ale netroufnu si na mluvení. Takže tady na pokoji louskám slovíčka, abych se třeba za dva měsíce zlepšil. Důležité je, že jsou tady se mnou další dva kluci od nás, kteří se domluví a přeloží mi to. Sám bych sem asi nešel. Jsou tady i nějací Rusáci, kteří už ale mají rumunský pas, máme v mužstvu Ukrajince a další. Tým je mezinárodní. Trenér a asistent jsou ale místní.

Na jaře jste končil sezonu v extraligové Kometě a teď budete hrát v Rumunsku. Není to kariérní sešup?
Jak už jsem říkal, v extralize bych musel čekat někdy do podzimu, jestli se někdo zraní a uvolní se místo. A stejně bych pak hrál maximálně třetí či čtvrtou lajnu. Neřekl bych, že je to sešup. Beru to tak, že si tady zahraju víc než v Česku, kde bych dostal třeba deset minut za zápas. A jestli skončím v extralize ve 35, nebo 37 letech, to už je asi jedno. Navíc mám hodně dobré finanční podmínky, které bych doma nedostal.

Mrzí vás, jak dopadlo vaše působení v Kometě (17/1+0)?
Blbé bylo, že v posledním zápase za Zlín před přesunem do Brna mě píchlo ve svalu. Pak jsem trénoval jen na kole a myslel si, že to bude ok. Přišlo první utkání v Kometě, píchlo mě znova a následovala měsíční pauza. Kdybych měl zranění v horní části těla, mohl jsem aspoň bruslit. Takhle jsem musel mít úplný klid. Pak už jsem se do toho těžko dostával, kondici nešlo dohnat a neměl jsem takový pohyb, jak jsem zvyklý.

Popelnice na ledě, slabí rozhodčí. Ale rumunský hokej není džungle, říká Kubát

Roky navíc člověk nezastaví.
Je to už i věkem. Člověk může dvacet let trénovat pomalu třikrát denně a ani o tom neví, ale najednou začne cítit, že tělo funguje jinak a začíná vypovídat službu. Za ty dlouhé roky v profesionálním hokeji dostalo zabrat. Pak je otázka, jak se to projeví.

Co návrat do mateřského Zlína po rezignaci manažera Hamrly, nebyl ve hře?
Vůbec. Ani jsme se o tom nebavili, bylo předem domluvené, že smlouvu rozvážeme. Sledoval jsem, jak se klukům závěr sezony vydařil včetně play off, ale na zimák jsem nechodil. Díval jsem se doma v televizi na finále nebo baráž. S některými kluky jsem byl v kontaktu, psal jsem jim gratulaci. Ale už po postupu přes Vsetín bylo jasné, že v současném hracím systému je nereálné, aby porazili i Kladno. A to by platilo, i kdyby první ligu vyhrál Vsetín.

Takže souhlasíte, že aktuální model baráže je nespravedlivý a nastavený ve prospěch extraligy?
Bohužel to tak je. Poslední tým extraligy má čtyřicet dnů volno, orazí si, pak trénuje a chystá se, zatímco z první ligy vzejde soupeř, který je po třech sériích pomlácený, unavený a vyždímaný. Jediná možnost by byla, kdyby někdo v první lize hladce projel vyřazovací částí a ani neměl žádné zraněné. Ale takový mančaft tam není. Mělo by se přistoupit ke změně, aby oba týmy měly stejné podmínky. Třeba ve fotbale to je dobře vymyšlené, poslední padá přímo a další hrají baráž. Pak mají kluby z nižší soutěže motivaci. Ale teď je to složité i pro prvoligové sponzory, nač mají dávat peníze, když stejně vědí, že postup by byl spíš zázrak?

Padající Jiří Ondráček ze Zlína v obležení hráčů Vsetína Romana Přikryla a Jana Bergera.

Sledujete letní změny ve Zlíně?
Jo, nejen hráčské, ale i další věci. Já tam dvacet roků nenapustil whirlpoolku, a jen co jsem odešel, kluci dostali nové zázemí. (směje se) Přeju jim to, určitě budou mít větší komfort. My si na ztížené podmínky za ty roky už zvykli, mělo to i trochu svoje kouzlo. Ale když bylo najednou třeba pět zraněných kluků, bylo to už v něčem složitější. Byl bych moc rád, kdyby se někdy v budoucnu podařilo ve Zlíně opravit celý zimák, pro lidi by to bylo super. Dnes jdou přes zimu na hokej a mají pocit, že tam za jednu třetinu zmrznou.

Nelákal vás dlouholetý spoluhráč a kamarád Pavel Kubiš do Vsetína?
Ze Vsetína mi nikdo nevolal a sám jsem se nechtěl nabízet. Přitom jsem si říkal, že kdyby přišla nabídka, tak bych ji nejspíš vzal. Mám to kousek, kluky znám a v kabině už jsem byl, když jsem tam předloni v létě trénoval. Piškotovi (Kubiš) držím palce, přál jsem mu, ať něco ještě sežene. Bude to pikantní, až přijede do Zlína ve vsetínském dresu. Ale myslím, že fanoušci na něj řvát nebudou, ani k tomu nemají důvod. Ve Zlíně mu ukončili platnou smlouvu, takže si musel hledat nové angažmá. A tohle má blízko, může bydlet doma a ještě hraje v dobrém prvoligovém týmu.

Autor:

Mistrovství světa v hokeji 2024

Hokejové MS 2024 se uskuteční od 10. do 26. května v Praze a Ostravě. Český tým se představí v pražské základní skupině, kde ho čekají Kanada, Finsko, Švýcarsko, Dánsko, Norsko, Rakousko a Velká Británie.

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vsetín - Kladno 3:4. Rytíři dvakrát otočili skóre a zůstávají v extralize

22. dubna 2024  17:50,  aktualizováno  21:05

Hokejisté Kladna budou patřit i v následující sezoně mezi extraligovou elitu. V baráži se Vsetínem...

Hradec posílí reprezentant Batna. Líbil se nám už loni, říká manažer Kmoníček

27. dubna 2024  10:28

Hokejisty Hradce Králové posílí lotyšský reprezentační útočník Oskars Batna. Bronzový medailista z...

Že došly síly? Vůbec. Třinec svede v neděli bitvu o pátý titul v řadě

27. dubna 2024  8:57

Kdepak. třinečtí hokejisté mají dost sil i na třetí sérii play off na sedm zápasů. Vždyť oni se jen...

Je to finále, jedeme nadoraz, tvrdí útočník třineckých hokejistů Hrehorčák

27. dubna 2024  7:59

V základní části nastřílel pět gólů v padesáti zápasech. V nynějších dvaceti v play off se trefil...

Colorado a Edmonton nasázely po šesti gólech, Rangers míří za postupem

27. dubna 2024  7:15,  aktualizováno  7:56

Vysoké výhry si v pátečních zápasech play off hokejové NHL připsaly celky Colorada a Edmontonu....

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...