28.08.2023 | 02:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Producenti potravin mohou přihlásit své výrobky do soutěže Česká chuťovka do 14. září

Výrobci potravin mohou přihlásit své produkty do aktuálního 15. ročníku soutěže Česká chuťovka do čtvrtka 14. září. Nejlepší z nich budou vyhlášeni ve čtvrtek 2. listopadu v Národním zemědělském muzeu v Praze. Na tiskové konferenci v Praze to uvedl ředitel projektu Josef Sléha. Cílem soutěže je především upozornit na kvalitní české potravinářské produkty a pomoci výrobcům s jejich uplatněním na trhu. 

Úspěch v soutěži umožňuje podle pořadatelů dát o sobě vědět i malým a středním výrobcům, kteří jinak nemohou konkurovat velkovýrobcům v nákladech na reklamu. Nediskriminuje ale ani velké tuzemské výrobce, pokud vyrábějí kvalitní a chutné potraviny opravdu v České republice. "Soutěž je tak otevřena všem poctivým tuzemským výrobcům a jejich chutným českým potravinám, pokud si toto označení opravdu zaslouží," uvedl Sléha. 

Každoročně hodnotí asi dvě stovky výrobků

Značku Česká chuťovka dosud získalo 226 českých firem pro 1516 svých výrobků. Hodnotitelská komise podle její předsedkyně, profesorky Jany Dostálové ze Společnosti pro výživu, každoročně hodnotí na 200 výrobků. Dostálová se pozastavila nad snahami dělit potraviny na zdravé a nezdravé. Podle ní toto dělení platí spíše pro konzumované množství potravin. V loňském ročníku se uspělo 36 firem se svými 135 výrobky. Nejvíce oceňovaným produktem, který získal i cenu novinářů a dětské poroty, byly bramborové knedlíky ve tvaru kuliček od firmy Knedlíky Láznička. Titul Rytíř české chuti dostal Pavel Holeček, který se jako dlouholetý vedoucí řeznictví Globus ČR významně zasloužil o vysokou kvalitu a pověst nabízených masných výrobků. Značku Dobrý tuzemský potravinářský výrobek Česká chuťovka se rozhodla založit skupina nezávislých potravinářských odborníků v 90. letech 20. století v reakci na růst spotřeby co nejlevnějších potravin, která se nyní začíná vracet. Podle pravidel se soutěží například v kategorii pekařských, cukrářských, mléčných i masných výrobků. Svoji kategorii mají třeba nealkoholické nápoje, ale i piva, vína a lihoviny.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down