Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Frontální rozhraní přináší vydatné srážky

28. 8. 2023 | Poslední aktualizace: 23:09 28. 8. 2023 | Michael Matějka, meteocentrum.cz;ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Hrozí i vzestupy hladin řek Frontální rozhraní přináší vydatné srážky Zdroj fotografie: meteocentrum.cz

Již několik dní ovlivňuje počasí u nás málo pohyblivé teplotní rozhraní, resp. zvlněná studená fronta. Toto rozhraní odděluje velmi teplý vzduch na východě od chladnějšího na západě  (v pondělí měli v Hurbanově na jihu Slovenska 32 °C, zatímco v Plzni bylo jen kolem 14 °C)

Kromě teplotních rozdílů přináší fronta i četné srážky. Již v sobotu večer postupovalo pásmo velmi intenzivních bouřek z jižních Čech k východu až severoýchodu. Bouře přinesly přívalové srážky (v Hluboké nad Vltavou napršelo za hodinu skoro 80 mm!) a prudké nárazy větru. 

Během neděle se občasný déšť vyskytoval zejména v Čechách, ale úhrny byly většinou do 10 mm. Další vydatné deště dorazily v pondělí, na Šumavě a v Pošumaví naměřili na řadě míst přes 40 mm a ojediněle i přes 50 mm. Na Moravě v pondělí večer pozorujeme nárůst bouřkové činnosti, která i zde může přinést poměrné vysoké úhrny srážek (lokálně i přes 50 mm).

Na vydatný déšť začínají postupně reagovat i vodní toky zejména na jihu Čech. K pondělnímu večeru (23:20) je pozorován první stupeň aktivity na 3 místech - Zlatý potok v Hracholuskách, Blanice v Blanickém mlýně a Polečnice v Českém Krumlově. Podle aktualizované výstrahy ČHMÚ může být na Šumavě a v Pošumaví dosažen 2., krátkodobě i 3. stupeň povodňové aktivity. 



Dnes v noci existuje velká šance na pozorování polární záře

Dnes v noci existuje velká šance na pozorování polární záře

V noci z pátku na sobotu existuje poměrně vysoká šance na pozorování (i výrazné) polární záře nad českým územím. Skutečnost navíc podpoří malá oblačnost, která se v průběhu noci bude ukazovat spíše lokálně.

10. 5. 2024
Teploty se o víkendu budou pohybovat kolem 20 °C

Teploty se o víkendu budou pohybovat kolem 20 °C

V nadcházejících dnech nás čeká poměrně slunečné počasí s teplotami kolem 20 °C. Teprve od středy by se vlivem brázdy nízkého tlaku měly přidat četnější přeháňky nebo bouřky.

9. 5. 2024