Hlavní obsah
Názory a úvahy

Nechceme doktorům za nic platit, ale vyžadujeme perfektní zdravotní péči

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: sasint / pixabay

Třicet korun u doktora, příplatky za nadstandard, ukrajinští doktoři, ukrajinské sestry – nic z toho nechceme. Chceme perfektní zdravotní péči ve svém rodném jazyce a zadarmo.

Článek

Úroveň zdravotnictví je v České republice velké téma. Pacienti si stěžují na dlouhé čekací termíny a zastaralé postupy některých lékařů. Lékaři a sestry zase mnohdy pracují neúnosně dlouhé přesčasy za zlomek mzdy, kterou by dostali v zahraničí.

Lékařů a sester je v České republice obecně velký nedostatek. Například sehnat zubního lékaře v menším městě nebo vesnici se rovná šanci, že se mnou Jenifer Lopez půjde na rande – není to úplně vyloučené, ale spíše se to nestane a budu muset za zubním lékařem do většího města.

Pro mnoho lidí se tak opět nabízí možnost obvinit z toho někoho dalšího. Napadá Vás někdo, kdo za to může?

Ano, vláda! Vláda může za naše nízké důchody, které jsou nejvyšší v historii České republiky, může za stav zdravotnictví, za které jsme 30 let nechtěli nic platit a může také za to, že se mnou Jenifer Lopez nepůjde na rande, tedy alespoň z toho vládu podezřívám.

Nezbývá než si přiznat pravdu, která spolehlivě naštve nejvíce lidí a se kterou bych nikdy neměl šanci vyhrát volby do Poslanecké sněmovny – za naše problémy si můžeme jenom my sami a zdravotnictví není výjimkou.

Poplatky u lékaře

Poplatky u lékaře jsou v České republice bohužel tématem, které vyhrává a prohrává volby. Což je škoda, protože 30 korun za návštěvu doktora si můžeme dovolit všichni a rozpočtům nemocnic a ordinací by to velmi pomohlo.

V roce 2007 zavedla koalice ODS, KDU-ČSL a Strany zelených poplatky u lékaře. Za položku na receptu se platilo 30 korun, za den v nemocnici 60 korun a za pohotovost 90 korun. Ochranný limit na výdaje činil 5000 korun.

To vzbudilo v naší společnosti velký odpor a do boje vytáhla levice v čele s ČSSD proti poplatkům jako proti něčemu asociálnímu. Vláda pod tlakem opozice a nespokojených občanů začala rušit poplatky u lékaře pro určité skupiny osob.

Tehdejší středočeský hejtman za ČSSD David Rath byl ještě lidumil a netušil, že ho 7 míčů v krabici za ovlivnění veřejné zakázky dostane do vězení, a tak se nabídl, že poplatek 30 korun v lékárně občanům proplatí kraj.

Nebylo to od něj hezké? My Češi vždy milujeme, když za nás někdo něco platí z cizích peněz. Ostatně když se Andrej Babiš rozhodl před volbami dát důchodcům z cizích peněz 5000 korun, tak jsme si to zdůvodnili tím, že si to důchodci zaslouží a neřešili jsme příjmovou stránku věci.

Ušlechtilý plán Davida Ratha však zhatila soudkyně a zakázala mu poplatky v lékárnách proplácet. To v něm probudilo jeho psychopatické sklony, kdy zveřejnil její telefonní číslo a nabádal lidi k její telefonní šikaně. Ohavné co?

Nad všemi morálními hodnotami však opět zvítězila touha dostat něco zadarmo a volby vyhrála ČSSD.

V roce 2014 pak Poslanecká sněmovna odhlasovala zrušení poplatků u lékaře, kromě poplatku 90 Kč za pohotovost.

Když se však zamyslíme, kolik peněz do zdravotnictví by nám za devět let přinesly poplatky u lékaře, tak by to stačilo jak na slušné vybavení do nemocnic a ordinací, tak i na přilepšení platebních podmínek zdravotnického personálu.

Ukrajinští lékaři a zdravotní sestry

Po ruské invazi na Ukrajinu poskytla Česká republika ochranu stovkám tisíc Ukrajinců a přirozeně se v takhle velkém vzorku lidí našlo i mnoho lékařů a zdravotních sester.

Mnoho z nich umí perfektně anglicky, ale nemohou u nás své povolání vykonávat, protože musí složit zkoušky češtiny. Což by bylo v pořádku, kdybychom byli třeba Německo, protože němčina je jeden ze světových jazyků a německý zdravotnický personál dostává velmi dobře zaplaceno.

Jenže my nejsme Německo, protože jsme tady 20 let budovali socialismus a díky tomu u nás zdravotní sestra dostává 33 980 Kč hrubé mzdy při dvanáctihodinových směnách. Náš jazyk se při tom používá jen na území, které je na globusu velké asi jako špendlíková hlavička a jinak vůbec nikde.

Pro srovnání plat zdravotní sestry v Saudské Arábii se pohybuje kolem 100 000 Kč, během roku si může vybrat 50 dní dovolené a k výkonu povolání jí stačí angličtina. Možná bychom se tedy mohli zamyslet, jestli naše požadavky odpovídají trhu.

Pokud odmítáme zdravotní sestry z Ukrajiny s dvanáctiletou praxí kvůli tomu, že neumí česky, tak mi z toho jednoduše vyplývá, že buď máme zdravotnického personálu více než dost, nebo ho tedy máme nedostatek, protože jsme velmi arogantní.

Vyžadujeme po uprchlících, aby mluvili naší řečí, ale abychom se my naučili nejpoužívanější světový jazyk a vnímali ho jako součást svého základního vzdělání, to nás ani nenapadne.

Chcete vyšetření? Nejbližší volný termín máme za 4 měsíce

„Termín za 4 měsíce? No to je hrůza!“ slyším paní v čekárně u doktora stěžovat si, že musí čekat na vyšetření v gastroambulanci takovou dobu. „Ano, je to hrozné. Ta naše vláda, je to s ní čím dál horší!“ přitakává jí její sousedka a ihned nachází viníka za celou situaci.

Nějak se nemůžu zbavit dojmu, že zrovna tyto dvě paní by odmítly jak platbu 30 korun u lékaře, tak anglicky mluvícího doktora.

Přitom čekací lhůta několik měsíců může být velký problém a není to sranda, pokud máte nějaký závažný problém. V případě rakoviny tlustého střeva by hypoteticky takto dlouhá doba mohla hrát rozdíl mezi životem a smrtí.

Není to sranda ani pro lékaře, kteří musí mít noční službu na ambulanci a následně po ní operovat. Není to sranda ani pro zdravotní sestry, které jsou přetížené a často musí pracovat přesčasy, i když mají 12 hodinové směny.

Já osobně bych neměl problém jít za anglickým mluvícím doktorem, abych dostal dřívější termín, protože angličtinu beru jako součást svého základního vzdělání a neměl bych problém zaplatit 30 Kč za návštěvu lékaře.

Nevadilo by mi připlatit si za nadstandardní péči nebo dřívější termín u lékaře, protože na rozdíl od současného protekčního systému „moje mamka má známou v nemocnici a můžu dostat termín kdy chci“ mi to připadá daleko férovější a znamenalo by to pro ordinace a nemocnice nemalé příjmy.

Celkově však vnímám naše zdravotnictví na velmi vysoké úrovni na to, jak málo do něj dáváme peněz. Až se Vám bude příště zdát, že na péči lékaře čekáte příliš dlouho, pomyslete na to, že dostáváte přesně to, za co jste si zaplatili a možná i mnohem více.

Zdroje:

https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-na-poplatcich-u-lekaru-se-za-pul-roku-vybralo-26-miliardy-40207171

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-vyssi-poplatek-za-pohotovost-zdravotnici-to-plne-podporuji-zni-z-nemocnice-230984

https://domaci.hn.cz/c1-63309650-poplatky-u-lekare-a-v-lekarne-po-sedmi-letech-konci-na-pohotovosti-zustanou

https://radiozurnal.rozhlas.cz/snemovna-zrusila-poplatky-u-lekare-a-za-recept-platit-se-bude-jen-za-pohotovost-7188443

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/desitky-politiku-i-umelcu-vyzvaly-k-bojkotu-poplatku-u-lekare_200712122250_mhromadka

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-david-rath-dostal-za-korupci-85-roku-vezeni-a-prisel-o-miliony-40265919

https://www.lidovky.cz/domov/rath-se-soudkyni-msti-za-poplatky.A090411_000002_ln_noviny_sko

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-ani-20-let-praxe-nestaci-v-cesku-zatim-nemuze-lecit-zadny-lekar-z-ukrajiny-225796

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/prescasy-lekaru-svedectvi/r~0081725215a511eea9eeac1f6b220ee8/

https://radiozurnal.rozhlas.cz/v-nemocnicich-chybi-zdravotni-sestry-tisice-z-nich-odejdou-do-duchodu-krize-nas-9055901

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-prescasy-ohrozuji-peci-varuji-zdravotnicke-odbory-40437767

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz