PKF - Prague Philharmonia zahájí 30. sezónu se sólistou Janem Voglerem a hudbou Dvořáka a Suka

Od založení orchestru - tehdy Pražské komorní filharmonie - slavným dirigentem Jiřím Bělohlávkem uplyne během nadcházející sezóny kulatých 30 let. Zahajovací koncert 6. září v Rudolfinu nabídne skladby Antonína Dvořáka a Josefa Suka, sólistou bude violoncellista Jan Vogler.

„Do jubilejní sezony vstoupí PKF — Prague Philharmonia tím, co je jí nejvlastnější – hudbou českých autorů. Jen těžko bychom přitom v dějinách české hudby hledali skladatele, kteří si byli bližší než právě Suk s Dvořákem,“ uvádí Kateřina Kalistová, ředitelka PKF — Prague Philharmonia, k programu zahajovacího koncertu ve středu 6. září od 19:30 ve Dvořákově síni Rudolfina.

Od Josefa Suka zazní Fantastické scherzo, od jeho učitele a tchána Antonína Dvořáka pak Suita A dur „Americká“ a slavný Koncert pro violoncello a orchestr h moll. V něm se sólového partu ujme německý rodák, světově uznávaný violoncellista Jan Vogler. Umělec má ke Dvořákovi blízko: již v roce 2005 Dvořákův koncert nahrál s Newyorskou filharmonií a i v loňském roce 2022 mu vyšlo další "dvořákovské" album, tentokrát komorní.

„Dvořákova hudba je velmi přímá, jednoznačná, mluví rovnou k srdci, posluchač se na ni dokáže rychle napojit. Je pro mě vzácné dirigovat jeho hudbu právě s orchestrem PKF — Prague Philharmonia, která má Dvořáka, celkem přirozeně, v krvi. Myslím, že vzniká zajímavý prostor mezi citem hráčů, jež navazuje na jistou tradici, a mým pojetím, které z této tradice nevychází,“ říká šéfdirigent PKF Emmanuel Villaume.

Dvořák přitom nebude zdaleka jediný český skladatel, jehož hudbu PKF v nadcházející sezóně uvede. V rámci takzvaného "roku české hudby" nabídne dramaturgie orchestrálního cyklu A i skladby Bedřicha Smetany, Bohuslava Martinů či Vítězslavy Kaprálové. Kromě devíti orchestrálních koncertů PKF tradičně připravuje také cyklus komorní hudby, soudobé hudby a koncerty pro děti.

Zdroj: TZ

Foto: Jan Vogler (©Marco Grob)

Podcast