Sobota 11. května 2024, svátek má Svatava
130 let

Lidovky.cz

Kim s dcerou oslavili Den námořnictva. Buďte připraveni, vzkázal armádě

Svět

  11:05
Severokorejský vůdce Kim Čong-un vyzval v projevu ke Dni námořnictva svou armádu, aby byla neustále připravena k boji v případě invaze rivalů do země. Jednalo se o reakci na námořní cvičení pořádané USA, Jižní Koreou a Japonskem za účelem vypořádání se s vyvíjejícími jadernými hrozbami Severní Koreje. Poprvé od května navíc vystoupil na veřejnosti s dcerou, spekuluje se o jejím postavení.

Americká a jihokorejská armáda od minulého týdne pořádá letní bilaterální cvičení. Severní Korea považuje taková cvičení s americkou účastí za nácvik invaze, ačkoli Washington a jeho partneři tvrdí, že jsou pouze obranná.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un v reakci na to v pondělním projevu u příležitosti Dne námořnictva země uvedl, že vody u Korejského poloostrova se staly nestabilními „s nebezpečím jaderné války“.

Podle agentury Reuters se odvolal na cvičení USA s jejich spojenci, rozmístění výkonnějších amerických zbraňových prostředků ve vodách poblíž Korejského poloostrova a nedávný, na němž bylo dosaženo dohody o posílení obranné spolupráce v boji proti severokorejskému jadernému programu.

Prezidenta Joea Bidena, jihokorejského prezidenta Yoon Suk Yeola a japonského premiéra Fumio Kishidu označil za „šéfy gangů“ tří zemí.

„Převládající situace vyžaduje, aby naše námořnictvo bylo neustále připraveno a aby se udrželo v bojové pohotovosti,“ řekl Kim.

Severní Korea obvykle reaguje raketovými testy

Americká a jihokorejská armáda zahájily jedenáctidenní bilaterální cvičení 21. srpna. Každoroční cvičení je počítačem simulované, letos však zahrnovalo i nácvik v terénu.

V mezinárodních vodách u jihokorejského ostrova Čedžu se námořní torpédoborce všech tří zemí zaměřily na zvládnutí postupů pro detekci a sledování a sdílení informací o přilétajících severokorejských raketách.

Severní Korea obvykle reaguje na americko-jihokorejská vojenská cvičení vlastními raketovými testy. Minulý čtvrtek se její druhý pokus o vypuštění špionážní družice do vesmíru nezdařil. V den zahájení cvičení Kim uvedl, že vypozoroval zkušební odpálení strategicky řízených střel.

Od začátku roku 2022 provedla Severní Korea více než 100 zbrojních testů, z nichž mnohé zahrnovaly rakety určené k zasažení USA a jejich spojenců Jižní Koreje a Japonska. Mnozí odborníci tvrdí, že Severní Korea chce v konečném důsledku využít svých posílených vojenských schopností k tomu, aby si od USA vymohla větší ústupky.

Testovací horečka donutila USA a Jižní Koreu rozšířit svá cvičení a obnovit třístranný výcvik za účasti Japonska. V červenci Spojené státy poprvé po čtyřech desetiletích vyslaly do Jižní Koreje ponorku s jadernými zbraněmi.

Kim Čong-un znovu ukázal dceru. Spekuluje se o jejím postavení

Na začátku tohoto měsíce se v Camp Davidu konal vůbec první samostatný trojstranný summit vedoucích představitelů USA, Jižní Koreje a Japonska. Během setkání oznámili, že hodlají do konce roku zprovoznit sdílení údajů o varování před raketami v reálném čase proti Severní Koreji a pořádat každoroční třístranná cvičení.

Při svém projevu ke Dni námořnictva Kim řekl, že vojenské jednotky jednotlivých služeb dostanou novou výzbroj v souladu s rozhodnutím vlády rozšířit provoz taktických jaderných zbraní. Uvedl také, že námořnictvo se stane „složkou státního jaderného odstrašení plnící strategickou povinnost“.

To naznačuje, že Severní Korea rozmístí nové rakety schopné jaderného zásahu do svého námořnictva a dalších vojenských služeb.

Zprávy a fotografie státních médií navíc ukázaly, že Kim navštívil velitelství námořnictva se svojí dcerou, která se údajně jmenuje Ju Ae.Bylo to její první veřejné vystoupení od poloviny května. Kim ji od listopadu přivedl na řadu veřejných akcí, což vyvolalo spekulace o jejím politickém postavení.

Jihokorejští představitelé tvrdí, že ji Kim zatím neprohlásil za svého dědice. Domnívají se, že severokorejský vůdce pravděpodobně pokouší veřejným vystupováním své dcery ukázat svému lidu, že jedno z jeho dětí jednoho dne zdědí jeho moc.

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...