Karvinské varhany 2023

regiony

Městský dům kultury Karviná a Římskokatolická farnost Karviná srdečně zvou všechny milovníky vážné a duchovní hudby na sérii unikátních varhanních koncertů, které po tři zářijové neděle proběhnou v rámci 19. ročníku festivalu Karvinské varhany v kostele Povýšení sv. Kříže v Karviné-Fryštátě.

Karvinské varhany 2023
Z plakátu k akci
29. srpna 2023 - 12:00

Loni plnoletý festival se úspěšně etabloval na kulturní mapě země a stal se událostí významem a dosahem dalece přesahující hranice regionu. Díky skvělým umělcům v řadách organizátorů i zvučným jménům hostí si získal řadu věrných posluchačů a příznivců, které letos potěší krásným dárkem, na který se již dlouho všichni těšili – v dispozici nástroje letos přibyl rejstřík a z varhan tak zazní jedna neobvyklá a krásná barva navíc! Přijďte si tedy také vychutnat jedinečný zvuk nástroje, který je posluchači i odborníky řazen k vůbec nejhodnotnějším, které lze slyšet nejen v Česku, ale i daleko za jeho hranicemi. Srdečně zveme na tři nezapomenutelné zážitky, při nichž unikátní zvuk karvinských varhan pokaždé doplní jiný hudební nástroj!  

Jednotlivé koncerty budou probíhat vždy v neděli od 10. do 24. září od 16:00 hodin a postupně se v nich představí tito tři varhaníci a varhanice:
  • 10. září Tetiana Tischenko, UK  – varhany; Bohdana Tesařová, CZ - hoboj
  • 17. září Jiří Knotte, ČR – varhany; Marie Vencourová, ČR – zobcové flétny; Karel Vencour, CZ - trubka
  • 24. září Marta Wierzgoń, ČR – varhany; Kuba Kupčík, ČR – perkuse, hand pan – rav vast drum



Během úvodní neděle 10. září zazní koncert ukrajinské klavíristky a varhanice Tetiany Tischenko, kterou při interpretaci skladeb především moderních autorů doprovodí jedna z nejoceňovanějších světových hobojistek Bohdana Tesařová.   

17. září Vás pozveme na koncert varhaníka, klavíristy, dirigenta a pedagoga Jiřího Knotte, který v doprovodu flétnistky Marie Vencourové a trumpetisty Karla Vencoura nabídne průřez klasikou od Bacha a Vivaldiho až po Händelovu Suitu D dur.    

24. září letošní ročník festivalu, podobně jako v minulých letech uzavře vystoupení varhanice, propagátorky varhanní hudby, hlavní organizátorky a příslovečné „duše“ celého festivalu paní Marty Wierzgoń, kterou tentokrát doprovodí  ceněný bubeník a perkusista Kuba Kupčík. Zahrají jak klasiku (Bach, Debussy) tak speciálně pro naše publikum v tomto unikátním nástrojovém složení i vlastní Kupčíkovu tvorbu. Posluchači festivalu uslyší poprvé zcela ojedinělý hudební nástroj hand pan. Je to nový akustický nástroj vyvinutý ve 21. století, který se ladí do tzv. módů, jeho zvuk je popisován jako éterický, s nadpozemským zvukovým přesahem. Bude zajímavé slyšet, kam nás může zavést jeho zvuk a jak bude znít s královským nástrojem s tradicí a pevným zakotvením již po několik staletí.

Moravskoslezskenovinky.cz informovala ředitelka MěDK Karviná Mgr. Olga Hrubec.

(rp,moravskoslezskenovinky.cz,foto:MěDK Karviná)


Anketa

Kdo podle vašeho názoru tříští a radikalizuje naši společnost?