Král hradů. Impozantní Bezděz láká romantické duše, dobrodruhy i filmaře

  11:50
Nákladný Jan Žižka s hvězdným obsazením. Hastrman s Karlem Dobrým. Nebo poslední film režiséra Františka Vláčila Mág. Všechna tato díla spojuje impozantní hrad Bezděz. Buď se v jeho útrobách přímo natáčela, nebo na něj divák či některá z postav hleděla. Není proto náhodou, že se Bezdězu tyčícímu se nad Máchovým jezerem už odpradávna přezdívá Král hradů.

Jeho historie sahá do 13. století. Král Přemysl Otakar II. využil dominantního vrchu nad starším dvorcem a nechal na něm vystavět pevný kamenný hrad na obranu obchodní cesty a proti rozpínavosti sousedních rodů Ronovců a Markvarticů. V roce 1278, po smrti Přemysla Otakara II., byl hrad už nepochybně obyvatelný, neboť téhož roku byl obsazen braniborskou posádkou.

Král „železný a zlatý“, Přemysl Otakar II., se snažil stavbou nedobytných hradů a zakládáním královských měst upevnit moc proti šlechtě. Slohová orientace mistrů, kteří budovali Bezděz, byla – jak napovídá především velkolepá kaple – nejspíše hessenská. Stavební huť se svého úkolu zhostila jistě k plné spokojenosti panovníka. Na svou dobu vytvořila opravdu nedobytný hrad a sídlo s vysokou uměleckou hodnotou.

RECENZE: Více než dobrý Karel Dobrý je ozdobou Havelkova Hastrmana

Hrad, který měl být důstojným místem pobytu našich králů, se stal krátce po Přemyslově smrti v bitvě u Suchých Krut na Moravském poli vězením jeho sedmiletého syna Václava a ovdovělé královny Kunhuty. Oba je sem převezl v noci z 25. na 26. ledna 1279 kralevicův poručník Ota Braniborský, který byl správcem této země, ale který se k ní choval jako dobyvatel.

Počátkem 14. století se hrad dostal do zástavního držení okolní šlechty. Hynek Berka z Dubé s královským vědomím založil směrem na východ novou osadu nazvanou Nový Bezděz, na kterou v roce 1337 přenesl všechna městská práva. Tato osada byla později přejmenována na Bělou pod Bezdězem.

Karel IV. založil pod hradem Velký rybník

Do přímé panovníkovy správy se hrad vrátil po nástupu Karla IV. na královský trůn. Český král a římský císař Karel IV. se snažil získat všechen zastavený majetek zpět a dát zemi pevný zákoník, takzvaný Maiestas Carolina.

V tomto zákoníku bylo ustanoveno, že královský majetek už nikdy nesmí být zastavován, a mezi výslovně jmenovanými byl také Bezděz. Šlechta však nikdy nepřijala a neuznala tento zákoník, protože omezoval její práva.

29. srpna 2023

Karel IV. rád pobýval na hradě Bezdězu a v roce 1366 se svým purkrabím Oldřichem Tistou z Libštejna založil Velký rybník, který byl později na počest K. H. Máchy přejmenován na Máchovo jezero.

V husitských válkách se hrad stal nejmocnější oporou katolické církve na severu Čech. Jeho nedobytnosti bylo důvěřováno natolik, že sem byly převezeny z Prahy zemské desky a značný církevní a světský majetek. Nyní hrad patří mezi nejznámější památky Libereckého kraje.

Praktické informace

Jak se tam dostat:

Bezděz stojí v Dokeské pahorkatině, šest kilometrů jihovýchodně od města Doksy v okrese Česká Lípa v Libereckém kraji.

K Bezdězu vede červeně značená turistická trasa zvaná Máchova cesta z České Lípy přes Doksy na hrad. Na samotný hrad vede pouze lesní cesta pro pěší, která měří zhruba jeden kilometr.

Modře značená turistická trasa spojuje obec Bezděz se železniční zastávkou Bezděz vzdálenou asi dva a půl kilometru.

Otevírací doba:
Od 1. července do 31. srpna je kromě pondělí otevřeno každý den od 9 hodin do 16.30, v sobotu pak do 17.30.

Od 1. do 30. září je otevřeno každý den kromě pondělí od 9 hodin do 16.30.

Vstupné do areálu:
Vstupné činí pro dospělé 160 korun, pro seniory a mládež 130 korun. Za dítě zaplatíte 50 korun, dítě mladší pěti let má vstup zdarma.

Kontakt: +420 723 774 904

Měli byste vědět, že....

● Jelikož lesní cesta je příkrá a není uzpůsobena pro jízdu aut, byla začátkem 80. let 20. století vybudována pro dopravu nákladu lanovka. Cesta lanovky s vozíkem nahoru a dolů trvá kolem 15 minut a uveze skoro půl tuny nákladu. Při stavbě opevnění v 17. století za Albrechta z Valdštejna se rovněž používala improvizovaná lanovka. Materiál tažený údajně větrným kolem na vrcholu kopce se vyvážel po dřevěném žlabu.

Bezděz hostí festival Hrady CZ

Podhradím Bezdězu bude i letos znít muzika. Fanouškům se představí například kapely Kabát, Kryštof nebo Mirai. Dvoudenní festival začíná v pátek 1. září.

Páteční program

Kryštof, Michal Hrůza, Anna K., Majk Spirit, Sofian Medjmedj, Gaia Mesiah

Sobotní program

Kabát, Mirai, Wanastowi Vjecy, Dymytry, No Name, Cocotte Minute, Skyline, Kurtizány z 25. avenue, Tomáš Klus, Pam Rabbit

Autor: