Děčínský zámek sbírá úžasné recenze, sekundují mu hrady Hněvín a Střekov
Zámek Děčín. Foto: Správa zámku Děčín
Ústí nad Labem

Ústecký kraj – Nejoceňovanějším hradem nebo zámkem Ústeckého kraje je podle uživatelských recenzí na Mapách Google zámek Děčín. Jeho ředitelka Miroslava Poskočilová tento týden převzala od Googlu Křišťálový špendlík – unikátní cenu, kterou vytvořilo české sklářské studio KLIMCHI. Mezi nejlépe hodnocené hrady a zámky v kraji patří vedle zámku Děčín dále hrady Hněvín a Střekov.

Historie zámku Děčín sahá až do 10. století, kdy na jeho místě stálo dřevěné hradiště k ostraze labské obchodní cesty. Ve 13. století ho nahradil kamenný hrad, který v 16. století saský rod rytířů z Bünau postupně přestavěl na renesanční zámek. Dnešní podobu ovšem získal v době, kdy ho vlastnil hraběcí rod Thun-Hohenstein (v letech 1628–1932), od kterého ho v roce 1932 koupil stát a umístil do zámku armádu. V roce 1991 převzalo zámek město, které zchátralý objekt zrekonstruovalo.

„Pozitivní hodnocení od návštěvníků naznačuje, že zámek poskytuje nejen historickou a kulturní hodnotu, ale také skvělý zážitek a služby. Je to také známka toho, že zámek klade důraz na kvalitu služeb a spokojenost návštěvníků. Pro mě osobně je to poděkování pro celý zámecký kolektiv, kterého si moc vážíme,” říká Miroslava Poskočilová, ředitelka zámku Děčín, která převzala křišťálovou cenu.

 

Zamek Decin 03 Zdroj Správa zámku Děčín

Zámek Děčín se může pyšnit krásnými interiéry. Foto: Správa zámku Děčín

 

Mezi nejoceňovanější hrady a zámky v Ústeckém kraji patří dále hrad Hněvín nebo hrad Střekov. I tyto památky získaly od svých návštěvníků velmi vysoká hodnocení.

Hněvín tvoří charakteristickou dominantu města Mostu. Je oblíbeným turistickým místem s širokým rozhledem do kraje od Krušných hor po České středohoří, návštěvníci odtud uvidí město Most i jezera Most a Matylda. „Těší nás, že hrad Hněvín vyhledávají nejen Mostečané, ale turisté, o čemž svědčí jejich recenze na Mapách Google. Hrad se snažíme nadále zkrášlovat a vylepšovat, abychom turistům nabídli kvalitní zázemí a aby si odnesli kulturní zážitek z divadelních nebo hudebních produkcí, které se tu také konají,“ vysvětluje Marek Hrvol, primátor města Most, který převzal diplom se zvláštním oceněním.

 

Hrad Hněvín 01 Zdroj Správa hradu Hněvín

Hrad Hněvín je dominantou Mostecka. Foto: Správa hradu Hněvín

 

Zřícenina hradu Střekov, shlíží ze strmé skály nad řekou Labe na Ústí nad Labem. Johann Wolfgang Goethe označil úchvatný výhled ze Střekova přes údolí řeky za jeden z nejkrásnějších v Evropě a Richarda Wagnera zdejší pobyt inspiroval ke zkomponování opery Tannhäuser.

Nejoceňovanější hrady a zámky Česka

Ocenění se v České republice uděluje již podruhé, v loňském roce Křišťálový špendlík získaly podniky s nejlepším hodnocením na Mapách Google ze sektoru pohostinství a gastronomie. Letos byly oceněné památky vybrány na základě několika kritérií, mezi které patřil počet hvězdiček, celkový počet recenzí a správně vyplněný profil na Mapách a ve Vyhledávání Google ke konci května 2023. Křišťálový špendlík na závěr prázdninové sezóny postupně obdrží hrady a zámky v každém kraji Česka.
„Cenu sice předává Google, je to však spíše ocenění ze strany návštěvníků, kteří hrad nebo zámek navštívili a zanechali na Mapách pozitivní hodnocení. Těší nás, že můžeme ukázat krásy regionu,“ vysvětluje Iva Fialová, mluvčí společnosti Google. „Mapy Google mohou být skvělým pomocníkem při plánování výletů a jsme rádi, že je lidé využívají. Vedle užitečných recenzí od ostatních návštěvníků zde uživatelé najdou také kontakty nebo otevírací doby památek. Mapy nabízí také ekologické trasy, které díky zapojení AI umožňují ušetřit palivo nebo elektřinu a snížit uhlíkovou stopu při cestování za krásami Česka autem,” doplňuje.

Křišťálové špendlíky, vyrobené ve sklárně v Kamenickém Šenově, odkazují nejen na špendlíky v Mapách Google, ale současně i na domácí sklářskou tradici. Stejně jako loni je navrhlo české studio KLIMCHI.

Kompletní seznam oceněných hradů a zámků ze všech krajů bude znám na přelomu srpna a září 2023. Lidé jej také najdou na www.kristalovyspendlik.cz.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru