Jednoaktovka pro jednoho herce, kterým je autor sám. Renomovaný spisovatel Ferdinand von Schirach překvapil novým titulem

29. srpen 2023

20 let se živil jako trestní obhájce a pak se rozhodl dělat to, co odjakživa chtěl – psát. Na počátku to byly příběhy z jeho juristické praxe – o zločinech a trestech, o vině a nevině, o spravedlnosti a jejím opaku. Úspěch se dostavil téměř okamžitě. Jeho povídky a romány vyšly v miliónových nákladech, byly přeloženy do více než čtyřiceti jazyků a mnohé z nich také úspěšně zfilmovány. Ferdinand von Schirach je dokonce srovnáván i s Kleistem a Kafkou.

Přebal knihy Ferdinand von Schirach: Regen. Eine Liebeserklärung

Tento nenápadný muž, který s novináři přehnaně nekomunikuje, pilně píše a každý rok dodává svému nakladateli novou sbírku povídek či román nebo divadelní hru. Tentokrát veřejnost překvapil – se svým novým textem Déšť, se vydávává od 10. října na turné po německy mluvících zemích. Vystupovat bude převážně v koncertních halách a síních – je zřejmé, že pořadatelé počítají s velkou účastí.

Tematické odbočky, kdy napětí roste

Příběh je velmi jednoduchý: Ich-vypravěč je spisovatel, který se už 17 let nachází ve „spánkovém režimu“. Tehdy zveřejnil sbírku básní. A jak sám upřesňuje – nebyly to vlastně ani básně, ale spíše „skorobásně“ nebo „jakobybásně“. Vlastně chce už mít jenom klid. Jednoho dne ovšem objeví ve schránce dopis od soudu. Jmenovali ho soudcem z lidu. To mu poměrně zkříží jeho plány a tak se pokouší zachránit situaci telefonátem s příslušnými místy. Dostane se mu poučení: být soudcem z lidu je čest a ta se neodmítá.

Brzo je zasvěcen do případu, který bude před soudem projednáván. Stojí v dešti před domem, kde se vražda udála. Chvíli o případu přemýšlí, déšť sílí a tak se odebere do protějšího baru a uvažuje dál – o zločinu a trestu, o zlu a dobru, o krásném a méně krásném v životě, o zklamání a osamění, ale především o lásce.

Myslím, že v životě můžeme opravdu milovat jen jednou nanejvýš dvakrát.
Ferdinand von Schirach, z knihy Regen. Eine Liebeserklärung

Druhou půlku této miniknížky tvoří rozhovor, který s autorem vedl Sven Michaelsen pro Süddeutsche Zeitung na podzim minulého roku. Interview je neobvykle osobní a otevřené. Po jeho přečtení dostane představa, kterou jsme dosud o Schirachovi měli, konkrétní obrysy. 

autor: Eva Novak
Spustit audio

Související