Představenstvo České advokátní komory Foto: ČAK

ČAK kritizuje způsob výběru ústavních soudců, stává se nepřehledný a lidsky nedůstojný

Poměrně tvrdě dnes představenstvo České advokátní komory (ČAK) zkritizovalo způsob výběru ústavních soudců prezidentem Petrem Pavlem a jeho poradci. „Počáteční, nejen odbornou veřejností ceněná transparentnost výběru kandidátů se v průběhu času změnila v současnou nepřehlednou situaci, lidsky nedůstojnou pro mnohé nominované nejen z řad advokacie,“ uvedla Komora v prohlášení publikovaném v Advokátním deníku.

Pavel na jaře informoval, že obešle 23 institucí, aby mu předložily jména kandidátů na nové ústavní soudce, a návrhy následně bude posuzovat sedmičlenný konzultační panel, který vede ústavní právník Jan Kysela.

ČAK v prohlášení uvedla, že v březnu na popud prezidenta Petra Pavla a konzultačního panelu pro výběr ústavních soudců zveřejnila kandidáty z řad advokacie, kteří měli podporu představenstva. Celkem Komora vybírala z patnácti kandidátů. „Ve snaze dosáhnout silné legitimity svého návrhu se představenstvo ČAK rozhodlo, že prezidentu republiky doporučí pouze ty kandidáty, kteří získají jednomyslnou podporu všech členů představenstva bez výjimky. Po obsáhlé diskusi ji získali tři kandidáti, a to advokátka Monika Novotná, advokátka Irena Schejbalová a advokát Petr Bříza. O nominaci těchto kandidátů Českou advokátní komorou byl v průběhu dubna 2023 informován prezident republiky a následně i veřejnost,“ rekapitulují zástupci komory v prohlášení.

Dvě kandidátky, advokátky Irena Schejbalová a Monika Novotná, absolvovaly diskusi s odborným panelem prezidenta republiky. Monika Novotná se následně setkala s prezidentem republiky. Ta měla podle informací České justice i podporu konzultačního panelu. „To jsou jediné informace, které jsou dosud o procesu výběru známy. Jsme přesvědčeni, že námi navržení kandidáti splňují vysoké standardy ať již profesní, morální, či etické, aby mohli s důvěrou a ctí zastávat funkci ústavního soudce,“ uvedli nyní zástupci Komory s tím, že jde o odborně i lidsky kvalitní kandidáty.

Soudkyně ÚS Veronika Křesťanová na Pražském hradě Foto: Ústavní soud

Mlčení kolem Novotné

Právě mlčení kolem Moniky Novotné ČAK zaskočilo nejvíce. Navíc v kuloárech zaznívá, že přednost zřejmě nyní dostanou jiní kandidáti. Největšími favority jsou podle informací České justice soudce Nejvyššího správního soudu Zdeněk Kühn nebo akademik Jiří Přibáň. Mluví se také o advokátu Pavlu Uhlovi. Místopředseda Ústavního soudu Vojtěch Šimíček v rozhovoru pro Seznam Zprávy uvedl, že by se ústavními soudci neměli stávat zasloužilí partneři advokátních kanceláří, kteří si již odvykli podávat ústavní stížnosti. Novotná takový argument vnímá jako nespravedlivý. „U nás to nefunguje tak, že by partneři byli otrokáři, na které pracují mladší kolegové. Naopak, v době covidu jsme poslali všechny kolegy domů a partneři chodili do kanceláře, protože bylo zapotřebí ji udržet v chodu. Schválně jsem si spočítala, kolik podání jsem podala svojí datovou schránkou za poslední 3 měsíce: bylo jich 69,“ řekla v rozhovoru pro Českou justici.

„Ústavou garantovaná práva a svobody nejsou a nemohou být odtržena od životní reality. Jsou naplňována životem jednotlivců a v životě jednotlivců musí být chráněna. Naprostá většina rozhodování Ústavního soudu se týká posuzování individuálních ústavních stížností na porušení takových práv ze strany soudů a státních orgánů. Znalosti těch, kteří mají s jejich ochranou dlouholeté praktické zkušenosti, nesmí mezi ústavními soudci chybět,“ stojí dále ve stanovisku. ČAK ho uzavřela tím, že doufá, že prezident Petr Pavel ke kandidátům z řad advokacie přihlédne.

ÚS je nyní uprostřed personální proměny. Rodí se jeho čtvrtá sestava v historii samostatného Česka, každou z nich formoval jiný prezident. Soud letos posílil nejprve vysokoškolský pedagog Jan Svatoň, poslední nominant předchozí hlavy státu Miloše Zemana.

Pavel poté navrhl soudce Josefa Baxu a Danielu Zemanovou a také ústavního právníka Jana Wintra. S nominacemi uspěl v Senátu, stejně jako později, když navrhl profesorku občanského práva Kateřinu Ronovskou a soudce Veroniku Křesťanovou s Fremrem. Ten nakonec nebyl jmenován kvůli svému rozhodování před listopadem 1989. Za jeho nominaci byl kritizován právě prezidentův konzultační panel pro výběr kandidátů na ústavní soudce, který poté nabídl hlavě státu rezignaci. 

Eva Paseková