Na Rusko útočí drony, letiště v Pskově je mimo provoz

V noci na 30. srpna podnikla bezpilotní letadla masivní útok na pět regionů ve středním Rusku a Pskovské oblasti. Výsledkem byl požár na letišti ve Pskově, kde bylo poškozeno několik vojenských dopravních letadel Il-76. V dalších případech byly ukrajinské bezpilotní letouny sestřeleny silami protivzdušné obrany.

Letiště v severozápadním ruském městě Pskov nedaleko hranic s Estonskem bylo napadeno bezpilotními letouny, uvedl ve středu brzy ráno gubernátor Pskovské oblasti Michail Vedernikov. »Síly ministerstva obrany odrážejí útok dronů na letiště ve Pskově,« napsal gubernátor na Telegramu. Dodal, že podrobnější informace budou následovat po zasedání o krizové reakci, kterému bude osobně předsedat.

»Přijel jsem na místo hned na začátku incidentu. Podle předběžných informací nedošlo k žádným obětem. Rozsah škod se nyní vyhodnocuje,« uvedl Vedernikov. »V důsledku útoku bezpilotního letounu byla poškozena čtyři letadla Il-76. Vznikl požár. Dvě letadla zachvátily plameny,« uvedl představitel záchranné služby. Na likvidaci požáru se podílelo 21 jednotek techniky a 65 osob. Vzdušný prostor nad Pskovem a oblastí je omezen pro přelety letadel, letiště Pskov nebude 30. srpna fungovat.

Podle ministerstva obrany sestřelily síly protivzdušné obrany tři ukrajinské bezpilotní letouny nad Brjanskou oblastí a jeden nad Orelskou oblastí. Podle gubernátora Andreje Klyčkova byly nad Orelskou oblastí sestřeleny dva drony. Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že další dva ukrajinské drony byly sestřeleny v Rjazaňské oblasti a zároveň informovalo o sestřelení bezpilotního letounu v Kalužské oblasti. Podle gubernátora Kalužské oblasti Vladislava Šapši další bezpilotní letoun zasáhl prázdnou nádrž na ropné produkty. Jeden bezpilotní letoun směřující k Moskvě byl potlačen nad územím Ruzského okresu Moskevské oblasti. Ve všech případech úřady v regionech nehlásily žádné oběti.

Moskevská letiště byla uzavřena pro příjem a odlet letadel, později byla všechna omezení v Šeremetěvu, Vnukovu, Domodědovu a Žukovském zrušena. Sevastopolský guvernér Michail Razvožajev uvedl, že síly Černomořské flotily odrazily útok dronů poblíž centrální zátoky Sevastopolu. O hodinu později uvedl, že protiponorkové diverzní síly ukončily svou práci ve vodní oblasti, přičemž nebyly k dispozici přesné informace o počtu a typu zničených cílů.

(jb, TASS)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy