bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Ten, který nakopl Jordána, je zpět! „Nehodící se“ Peters jde k juniorce

30. srpna 2023, 11:30

David Zlomek

Citlivá záležitost? Jeden tým z kanadské juniorské soutěže to risknul. Najme totiž Billa Peterse, tedy trenéra, jehož kariéra v zámoří po skandálu s rasovým podtextem byla u mnohých nemyslitelná.

Tím týmem jsou Lethbridge Hurricanes z WHL. Informace přináší nejen dobře informovaný portál The Athletic, ale také Sportsnet, jeden z největších kanadských mediálních domů.

O co vlastně šlo? Bývalý hlavní trenér Calgary Flames Peters v roce 2019 od týmu odstoupil poté, co padlo obvinění někdejšího svěřence Akima Aliua z rasového zneužívání.

Peters údajně několikrát adresoval Aliuovi rasistickou urážku, když spolu působili v AHL. Aliu hrál pod Petersem v době, kdy byl hlavním trenérem týmu Rockford IceHogs, farmě Chicaga. V sezóně 2009/10 Aliu nastoupil také do 13 zápasů za Toledo Walleye v ECHL.

U příběhu je i česká stopa. Obránce Michal Jordán, jenž hrál pod Petersem v Carolině Hurricanes, také tvrdil, že ho Peters během zápasu nakopl, dle jeho slov pak udeřil dalšího nejmenovaného hráče.

Liga celou aféru vyšetřovala, nicméně v roce 2021 uvedla, že ukončila vyšetřování.

Po své rezignaci nastoupil Peters v dubnu 2020 do týmu Avtomobilist Jekatěrinburg v KHL a v listopadu 2022 byl propuštěn.

Peters nahradí Brenta Kisia, který po osmi sezonách strávených u týmu přijal místo asistenta trenéra v týmu Henderson Silver Knights v AHL.

Peters má za sebou dvě předchozí trenérské štace ve WHL, v letech 1999-2002 působil jako asistent v týmu Spokane Chiefs, v letech 2005-08 pak jako hlavní trenér.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.