Déčko na podzim uvede nové díly večerníčků i pořady o počasí a umění

foto Generální ředitel České televize Petr Dvořák (vlevo) a výkonný ředitel ČT :D Petr Koliha krájejí narozeninový dort na tiskové konferenci České televize při příležitosti 10. výročí kanálu Déčko, 30. srpna 2023, Praha.

Praha - Stanice České televize určená pro děti Déčko uvede na podzim nové díly večerníčků Žížaláci a Zahrádka pod hvězdami. Představí také nové zábavně vzdělávací pořady věnované počasí nebo různým druhům umění. Stanice oslaví ve čtvrtek deset let od začátku vysílání, na den výročí uvede speciály Studia Kamarád a AZ kvízu Junior nebo snímek Myši patří do nebe. Na tiskové konferenci dnes výroční i podzimní program představili zástupci České televize.

"Déčko denně oslovuje bezmála 200 tisíc dětí. A daří se mu i v mezinárodním srovnání. Hned po spuštění se zařadil mezi top tři nejvyhledávanější dětské veřejnoprávní programy v Evropě a za celých deset let existence z této trojky nevypadl," uvedl u příležitosti výročí generální ředitel České televize Petr Dvořák. Podle něj má Déčko děti nejen bavit, ale také je vzdělávat a odhánět od obrazovek ke smysluplným činnostem, například k učení jazyků nebo vaření.

Jako jedinečný a ikonický pořad vyzdvihl Dvořák Zprávičky, které dětem říkají co se děje tak, aby pochopily kontext. Celému Déčku generální ředitel popřál, aby bylo i nadále bezpečným přístavem pro děti v Česku a vytrvalo ve svém fungování i pro další generace.

Deset let oslaví Déčko už ve čtvrtek speciálem Studia Kamarád a také speciálem AZ kvízu Junior, kde se kromě moderátora Jana Adámka a dvojnásobného počtu soutěžících objeví známí hosté, například cukrář Josef Maršálek nebo olympionik Aleš Valenta. Večer se děti mohou děti těšit na nový díl večerníčkového cyklu Žížaláci.

Na podzim Déčko představí nový animovaný cyklus Co všechno umí počasí, 13 dílů se bude vysílat od 4. září. Pořad má dětem srozumitelně a zábavně vysvětlovat meteorologické jevy, jeho scenáristka a animátorka Maria Procházková se v něm snažila spojit zajímavé informace s různými uměleckými formami.

Další nový vzdělávací cyklus na Déčku začne od 6. září. V Zachraň se kdo můžeš budou v 15 dílech tři dětští průvodci zachraňovat dospělé lidi v krizových situacích. "Chceme dětem předat hlavně to, že se nesmí bát jednat," okomentoval cyklus jeho dramaturg Martin Novosad. Kromě návodu, jak se zachovat v krizových situacích, pořad představí jednotlivé složky integrovaného záchranného systému.

Od 5. října Déčko spustí desetidílný seriál Múzárium aneb Všechny múzy světa určený pro děti od čtyř do osmi let. Podle jeho scenáristky Zory Jandové přenese děti za deseti různými druhy umění, věnovat se má například filmu, folklóru, činohře, poezii, rapu, loutkářství nebo baletu.

Novinky jsou pro děti připravené i na webu Déčka. Podle manažerky produktu ČT Štěpánky Sunkové se mohou těšit na nové hry, ve kterých si mohou procvičit dovednosti z pořadů nebo na nový online pořad Politika se nás týká, který dětem mezi 8 a 12 lety přiblíží základní pojmy, které slýchají v debatách dospělých.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 30.04.2024 ČTK

Reklama

26°C

Dnes je úterý 30. dubna 2024

Očekáváme v 21:00 18°C

Celá předpověď