5. etapa Vuelty na 186 kilometrů vedla mezi městy Morella a Burriana a byla převážně rovinatá. Týmy a závodníci se však před startem obávali silného bočního větru a možných terezínů, které nakonec vůbec nepřišly a hromadnému dojezdu celého pelotonu nemohlo nic zabránit. A to ani jediný odvážlivec v dlouhém úniku. Pouze uruguayský cyklista Eric Fagúndez (Burgos-BH) strávil většinu dne v záběrech kamer. Ačkoliv se o to snažilo více cyklistů, kteří překvapivě nedostali prostor. 

Katastrofický den týmu Jayco AlUla

Ještě před startem etapy z Vuelty odstoupili hned tři cyklisté, kteří se stali obětmi pádu v závěru 4. etapy. Kvůli zraněním nemohou pokračovat Bryan Coquard (Cofidis), Ruben Guerreiro (Movistar) a Kobe Goossens (Intermarché-Circus-Wanty). Nejhůře ovšem dopadl tým Jayco AlUla, který kvůli pádu ještě před ostrým startem přišel o lídra Eddieho Dunbara a později ze zdravotních důvodů odstoupil Filippo Zana. Právě tito dva byli pro australský celek mimořádně důležití a měli největší šanci na nějaký úspěch. 

Fagúndez mezitím pokračoval sám v úniku a pro týmy v pelotonu nebyl žádný problém si ho pohlídat. malý rozestup mezi vedoucím závodníkem a hlavním pole dokonce vyprovokoval Eduarda Sepúlvedu (Lotto Dstny) k útoku na jedinou vrchařskou prémii. Argentinec ve výjezdu Collado de la Ibola dojel Fagúndeze a za chvíli mu jel a dojel si pro body na prémii. 38 kilometrů před cílem byl Sepúlveda dostižen pelotonem a na řadě už byla jen rychlostní prémie, spousta kruhových objezdů a cílový spurt.

Evenepoel spurtoval o 6 sekund bonifikace

V závěrečných 16 kilometrech etapy bylo hned 16 kruhových objezdů, silnice se na mnoha místech nebezpečně zužovala a bylo potřeba držet se vpředu a snížit riziko pádu. Proto se v posledních kilometrech drželo vysoké tempo. 10 kilometrů před cílem byla připravena rychlostní prémie a pro 6 bonusových sekund si dojel lídr závodu Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step) a navýšil svůj náskok v průběžné klasifikaci. Groves, vedoucí závodník bodovací soutěže, Evenepoela pouze sledoval, prémii projel na druhém místě a šetřil síly na cílový dojezd. 

Nejdříve však bylo třeba přežít všechny nebezpečné úseky trati, ještě 3 kilometry před cílem se na jednom z kruhových objezdů padalo, skončil zde například Milan Menten, sprinter týmu Lotto Dstny. Pád zcela rozhodil peloton, který se natáhl a pouze Grovesovi vpředu nějací pomocníci. Poslední zatáčka byla více než 500 metrů před cílem a za touto pravoúhlou zatáčkou měl Groves před sebou ještě dva týmové kolegy, kteří mu rozjeli perfektní sprint. 

Ganna neměl nejlepší pozici do spurtu, byl o několik pozic za Grovesem a navíc na větru. Rozhodl se proto začít sprintovat brzo, rychle se dostal téměř na Grovesovu úroveň, ale vítěz předchozí etapy využil svou rychlost a o půl předního kola Gannu porazil. Třetí Dries Van Gestel (TotalEnergies) už měl větší odstup. Se čtvrtým místem se musí spokojit další z favoritů, Ital Alberto Dainese (DSM-Firmenich). Michal Schlegel (Caja Rural-Seguros RGA) dojel v hlavním poli na 58. pozici, Jan Hirt (Soudal Quick-Step) ztratil 2:47. 

"Vyhrát v zeleném dresu a vyhrát dvakrát za sebou je skvělé" řekl Groves pár chvil po dojezdu etapy. "Byl to hektický dojezd. Bylo tam hodně kruhových objezdů a kvůli větru to navíc bylo strašně nervózní."

"Kvůli těm kruháčům jsme také přišli o dva jezdce z našeho týmu, kteří měli tři kilometry před cílem pád. Naštěstí jsem měl s sebou stále svého lead-outa, který mě dokázal odvézt do spurtu," dodává Groves. 

Ganna v cíli prozradil, že do spurtu ho vyslal sám lídr Ineosu Geraint Thomas. "G se mě zeptal, jestli se cítím dobře. Obvykle mám po dlouhé etapě ještě něco v nohách, tak mi řekl, ať ho dovezu na poslední tři kilometry a pak si můžu dělat co chci," vysvětluje italský časovkář. "Kvůli tomu pádu na kruhovém objezdu tři kilometry před cílem jsem ztratil hodně pozic. Tam jsem vydal hodně energie, abych se dokázal vrátit dopředu." Dlouhý spurt mu vynesl druhé místo v cíli, nestačil jen na Grovese. "Patří k nejlepším sprinterům, ale čeká nás ještě hodně etap a v těch to zkusíme znovu," dodal Ganna.

V celkovém pořadí navýšil Evenepoel svůj náskok na 11 sekund před Enricem Masem (Movistar) a na 17 sekund před třetím Lennym Martinezem (Groupama-FDJ). Jonas Vingegaard ztrácí 37 sekund a Primož Roglič (oba Jumbo-Visma) 43 sekund.