Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Podcast: Jak dnes žijí aktéři kauzy? Mauerová se změnila, Škrlová má v sobě několik identit chlapců

Video se připravuje ...
Autor: pdc, icp, jel - 
31. srpna 2023
05:00

Mrazivý případ týrání dětí známý jako kuřimská kauza měl výrazný dopad na celé Česko. Tyrani už si své tresty odpykali a jejich oběti již vyrostly. Stále se stýkají s matkou, která se ve vězení velmi změnila. U Barbory Škrlové propukla psychická porucha a měla by zůstávat v odborné péči.

Podcastová minisérie o kuřimské kauze, kterou si pro vás připravil Blesk a Insta Crime Podcast, se chýlí ke konci. V posledním díle vám moderátorky Tereza a Petra zasadí celou kauzu do širšího kontextu a popíšou, jak dopadli její aktéři.

Video  Kuřimská kauza, 9. díl: Jak dnes žijí aktéři kuřimské kauzy?  - pdc, icp, Jedlička, Čebotareva
Video se připravuje ...

Klára Mauerová byla propuštěná v roce 2013, z původního trestu si odpykala 6 let. Podle posudku psychiatra z tohoto roku nebyla pro společnost nebezpečná. Za mřížemi pracovala jako uklízečka a pomocnice v kuchyni a dostala velké množství kázeňských pochval. Navíc se tam stala méně ovlivnitelnou a byla si vědoma toho, co způsobila. Její sestra, Kateřina Mauerová, byla propuštěna o rok později. Místo deseti let si odseděla sedm. 

Další odsouzení, kromě Barbory Škrlové, si odpykali celý vyměřený trest. Škrlová byla údajně ve věznici šikanovaná. Byla propuštěna už v roce 2012 a měla se u ní rozvinout vážná psychická porucha. Údajně má v sobě několik identit malých chlapců a také identitu psa. Byl jí přiznán invalidní důchod a je prý v odborné péči. 

Oba chlapci nyní žijí své životy a i přes to, že si prošli peklem, se jim naštěstí daří dobře. Kuřimská kauza navíc odstartovala řadu změn. V závislosti na ní byla například zpřísněna sazba trestu za týrání svěřené osoby. Ale to nebyla jediná věc, posílila se práva dětí, a hlavně od 1. dubna 2009 začal platit tak zvaný Náhubkový zákon. Šlo o novelizaci trestního řádu v oblasti poskytování informací o trestním řízení a osobách na něm zúčastněným. Co vše se změnilo, a další detaily se dozvíte v poslední epizodě této minisérie.

 

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání