metro.cz

Počasí v Praze

10 °C / 20 °C

Sobota 27. dubna 2024. Svátek má Jaroslav

RECENZE: Fuqua a Washington opět servírují divákům krvavou, zároveň však poetickou řežbu

  9:54
Ve třetím filmovém pokračování akční série Equalizer se naposledy vrací bývalý agent CIA Robert McCall. Maso do mlýnku tentokrát nachází ve slunné Itálii.

Další 2 fotografie v galerii
Foto Washingtona a Fanning z premiéry Muže v ohni | foto: FALCON

Režisér Antoine Fuqua a herecká legenda Denzel Washington. Tahle dvojka má za sebou několik úspěšných filmových zářezů. Nejpamátnějším je bezesporu krimi thriller Training Day z roku 2001, který to dotáhl i na Oscary. I když nejspíš většina fandů i kritiků tuší, že za úspěch a kvality snímku byl kromě famózních herců zodpovědný i scenárista David Ayer.

Equalizer 3

70 %

V roce 2014 nám pak tahle dvojka v kinech nabídla první Equalizer. Pomalounku vyprávěný a až dědkovsky laděný akční nářez, ve kterém dostaly adekvátní prostor nejen drsné akční scény, ale i postavy v čele s tajemným hlavním hrdinou – bývalým agentem CIA Robertem McCallem. Už zítra vstupuje do kin třetí pokračování filmu s výmluvným podtitulem Poslední kapitola. A já můžu s klidným svědomím potvrdit, že nám zmiňovaná dvojice i v závěrečném pokračování servíruje pořádně krvavou, zároveň však poetickou řežbu.

Nečekaná dovolená
Nejprve si shrňme, o čem třetí pokračování vlastně je. Od chvíle, kdy se náš hlavní hrdina vzdal života v elitní jednotce, snaží se vyrovnat s hrůznými činy, které v minulosti spáchal, a nachází zvláštní útěchu ve službě spravedlnosti ve jménu utlačovaných. Jak mu to doposud šlo, nejspíš většina z nás viděla v předchozích dvou snímcích. Pokud ne, doporučuji zpětně doplnit alespoň vypiplanou jedničku.

Po patřičně krvavém úvodu jeho současného dobrodružství, které má pro McCalla za následek jednak kulku v zádech, jednak překvapivé zdomácnění v jižní Itálii, hlavní hrdina zjišťuje, že jeho noví přátelé přežívají pod dohledem místních zločineckých bossů. Když se události v malebné vesničce, kde se McCall ukrývá, dostatečně vyhrotí, dojde konečně k tomu, na co diváci celou dobu čekají. McCall opět svěsí koutky, naleští svoje digitálky a ve jménu ochrany přátel se postaví mafii na odpor.

MUŽ V OHNI

  • Herecká dvojice Denzel Washington a Dakota Fanning se schází v novém snímku Equalizer 3. Herci si však spolu již zahráli v roce 2004.
  • Oceňovaný snímek režiséra Tonyho Scotta vypráví příběh bývalého vládního agenta, který odešel ze služby a neví, co se sebou. Souží ho výčitky svědomí, a tak pochlastává a čte u toho bibli. Až mu starý kamarád a spolubojovník dohodí kšeft dělat v Mexiku, kde denně unesou desítky dětí, bodyguarda malé holčičce. JAR

Muž v ohni
Nápad poslat akčního hrdinu pokosit členy italské mafie, keří se vyžívají ve věšení staříků na vozíku z okna za krk, samozřejmě nepatří k těm nejoriginálnějším. O to tady ale naštěstí ani primárně nejde. A ruku na srdce, v rámci série nikdy nešlo. Důležité je totiž, jak ona likvidace vypadá, jak je nasnímaná, jakou má choreografii, jak je zrežírovaná, a v neposlední řadě, jaká při nich hraje či nehraje hudba. Všechny tyhle aspekty, dle mého názoru, šlapou na výbornou. Fuqua, zdá se, moc dobře ví, co na diváky fungovalo minule a předminule. Opět tedy rozehrává příběh pedantského strejdy se širokým úsměvem, jehož superschopností je, kromě zabíjení zloduchů prakticky čímkoliv, co je zrovna po ruce, také navazování přátelství s lidmi, kteří jsou obratem osudem vmanévrováni do nebezpečenství. Tentokrát se navíc vyloženě vyžívá v táhlých uměleckých záběrech na slunné italské pláně nebo střechy starobylého městečka, a to se stejnou láskou, s jakou následně kameru Roberta Richardsona vysílá oblétnout sekáčkem rozsekanou mrtvolu. Samostatnou kapitolou jsou pak ony akční scény. Ty mají samozřejmě daleko k vizuálním orgiím Johna Wicka či Nobodyho. Equalizer však umně pracuje s překvapením a věcmi, které záměrně divák při útocích nevidí. Washington je samozřejmě nestárnoucí borec, fakt je ale ten, že ve skoro sedmdesáti letech nemá už tak úzký pas, ani potřebnou rychlost, aby některé bitky odehrál se ctí. Jeho hrdina se tak pouští přesně do těch akcí, na které má. Italského obra, kterému říkají Viking, proto nevyzve na pěstní souboj, ale pobodá ho nožem zezadu. V případě početní převahy v osvětlené místnosti (scéna v restauraci) jde do konfliktu až posléze.

Nic světoborného?
První dva Equalizery nebyly, co se děje týče, nic ultra světoborného. Nebudu vám tvrdit, že je v tomto ohledu trojka jiná. Washington a Fuqua nám však i do třetice nabízejí dobře zahraného a zajímavého hrdinu, drsnou chlapskou akci i jednoduchý scénář. Zda vás tenhle přímočarý přístup obvykle v kině baví, nejspíš tušíte sami.

POSLEDNÍ KAPITOLA

  • Robert McCall (Denzel Washington) se ve snímku Equalizer 3: Poslední kapitola vrací údajně naposledy.
  • Režie: Antoine Fuqua, scénář: Richard Wenk, produkce: Todd Black, Jason Blumenthal, Tony Eldridge, Denzel Washington, Antoine Fuqua, Alex Siskin, Steve Tisch, Clayton Townsend, Michael Sloan.
  • Kamera: Robert Richardson, hudba: Marcelo Zarvos, výtvarník kostýmů: Giovanni Casalnuovo.
  • Hrají: Denzel Washington, Dakota Fanning, Gaia Scodellaro, Bruno Bilotta, David Denman, Eugenio Mastrandrea, Sonia Ammar a další. JAR

Autor: Filip Jaroševský Metro.cz

Hlavní zprávy

Když opravdu chcete, tak tomu dáte sto procent, říká běžkyně Marcela Joglová

vydáno 27. dubna 2024  6:48

Otevřela oči mnoha lidem. Přiznala se k bulimii. Sport jí pomohl přes mnohé starosti se „převalit“. To je Marcela Joglová, česká běžecká vytrvalkyně. Když...  celý článek

Co jste dělali Prvního máje roku 1986? Z Černobylu k nám doputoval radioaktivní mrak

vydáno 26. dubna 2024  5:16

Přenesme se o 38 let nazpět, na sever sovětské Ukrajiny, do Černobylu. Máme po půlnoci, technici jaderné elektrárny spouští rutinní test nouzového...  celý článek

Generace Z snižuje průměr ve sjednávání životního pojištění. Co k tomu mladé lidi vede?

vydáno 25. dubna 2024  16:07

Mladá generace se mnohým může zdát jako nezodpovědná. Podle nové analýzy se ukazuje, že tomu tak není. Její zástupci totiž snižují průměr ve sjednávání...  celý článek

Bizár nabírá nové rozměry. Ve vzduchu je touha po pozornosti a dobrovolné ponižování

Strážce streamu
vydáno 26. dubna 2024  14:00

STRÁŽCE STREAMU Streamovací platforma Voyo má ve svém hledáčku několik pořádných bizárů. Naši redaktorku Terezu Šimurdovou v těchto dnech zaujala reality show s názvem...  celý článek