Radotín slavnostně otevírá dvě nové lávky. Překlenuly Berounku a vytíženou silnici

Nová lávka přes Berounku v Radotíně. Foto: Praha 16Nová lávka přes Berounku v Radotíně. Foto: Praha 16

Jedna z lávek výrazně zvýší bezpečnost chodců a cyklistů v městské části, nahradila přejezd.

Dvě nové lávky pro pěší a cyklisty tento pátek slavnostně otevře Městská část Praha 16 – Radotín. Z pohledu využití lze očekávat větší provoz na lávce, která spojuje centrální část Radotína (oblast náměstí Osvoboditelů) a modernizovaného nádraží s podchodem pod železniční tratí vyúsťujícím do ulice Ke Zděři. Vede současně ke školním areálům, sportovištím a k odpočinkové zóně spojené s Berounkou a koupacím biotopem.

Lávka vznikla jako náhrada za uzavřený železniční přejezd a je přeložkou cyklostezky A11. „Bude mít zásadní pozitivní vliv na zcela bezproblémový a bezpečný přístup radotínských dětí do školní oblasti,“ uvedla městská část v tiskové zprávě. Autory lávky jsou Alexander Kurz a Lukáš Kurz ze společnost Top Con Servis. Zakázku na stavbu získala společnost Strabag Rail.

Nová lávka v Radotíně. Foto: Praha 16Nová lávka v Radotíně. Foto: Praha 16Nová lávka v Radotíně. Foto: Praha 16

Druhá lávka měla být hotová už téměř rok. Práce se na ní ale zastavily loni, když zkrachovala společnost Raeder & Falge, která vyhrála soutěž na její stavbu. Lávka je významnou spojnicí mezi radotínským, zbraslavským a lipeneckým katastrálním územím. Díky finančním prostředkům od hlavního města Prahy nahradila původní lávku, jež byla po povodních staticky ve velice problémovém stavu.

Nová lávka je zajímavá svým excentrickým zavěšením na jednom pylonu, který je kloubově uložen přímo na horním pásu příhradové konstrukce. Autory lávky jsou Josef Pleskot a projektant Vladimír Janata. Výrobcem ocelové konstrukce byla společnost Excon.

Nová lávka přes Berounku v Radotíně. Foto: Praha 16Nová lávka přes Berounku v Radotíně. Foto: Praha 16

Tagy Městská část Praha 16 - Radotín Radotín
31 komentářů