Hlučínský krmáš, Hornické slavnosti v Karviné, Bezva fest... Vyberte si z našich tipů

31. srpen 2023

Kam za kulturou, zábavou, pohodou v pátek a o víkendu? Pokud ještě nemáte jasný plán, nechte se inspirovat naší nabídkou.

Pátek 1. září

V areálu u Hlučínského jezera začíná v 17 hodin Hlučínský krmáš. Až do neděle nabídne řadu koncertů, vystoupí například Tomáš Kočko nebo Václav Noid Bárta. Večerní Festival ohňostrojů pak rozzáří oblohu v pátek i v sobotu od 21 hodin. 

V Ostravě dnes začíná festival Zdraví a Duše. Zváni jste na něj do areálu Výstaviště Černá louka. Po oba dny je otevřeno mezi 10. a 18. hodinou.

Chodníčky k domovu. To je název folklorního festivalu, který začne v Opavě. Začátek je v 15:30 na Horním náměstí. V 16 hodin projde festivalový průvod městem.

Písničkářka Kaczi na Folkovém kolotoči 2022

Náměstí Jana Amose Komenského v Brušperku se promění na divadelní scénu. Program Divadla pod hvězdami zahájí v 17:30 místní spolek Lodyha a Brukulele band. V 19 hodin je vystřídají Hrdobci z Ostravy.

Hudební naděje našeho kraje vystoupí na Slezskoostravském hradě. Od 19 hodin zazpívá například Kateřina Marie Tichá nebo Kaczi.

Sobota 2. září

Na Mírovém náměstí v Hlučíně si dají sraz veteráni. Na krmášovou jízdu Hlučínskem se vydají od 9 hodin a zpět by měli dorazit kolem 16. hodiny.

Ben Cristovao

Areál letního koupaliště v Ostravě-Porubě patří Bezva festu - slavnosti pro celou rodinu. Začíná se v 10 hodin. Děti čekají písničky a tance s jejich oblíbenými zpěváky, pro dospělé je pak vyhrazen odpolední program třeba s Pavlem Caltou nebo Benem Cristovaem.

Víkendový program na hradu Sovinec se nese v duchu školy čar a kouzel. Vyrobit si můžete vlastní hůlku a za splněné úkoly získat čarodějnické vysvědčení. Hrad je otevřen mezi 9. a 18. hodinou.

Historický trolejbus před dolem Michal

Den ostravských dopraváků můžete navštívit mezi 10. a 16. hodinou. V dílnách Martinov budou připraveny oblíbené vyhlídkové jízdy a další atrakce.

Město Karviná pořádá Hornické slavnosti. Dopolední program vzdává hold těžké hornické práci třeba mší v kostele Povýšení svatého Kříže. Ta začíná v 11 hodin. Odpolední program od 14:30 pak bude v Parku Boženy Němcové patřit zábavě a hudbě.

Neděle 3. září 

Hrůzostrašné legendy ožívají. To je název nové výstavy, která začíná ve Flemmichově vile v Krnově. Odvážní návštěvníci se na ni seznámí s reálnými postavami z historie, které toužily po krvi.

Památník s Liškou Bystrouškou

Pokud se vydáte na Hukvaldy, zastavte se mezi 9. a 16. hodinou v centru Hubert. Půjčí vám tam badatelskou tašku. Díky ní pak můžete se svými dětmi nebo vnuky detailně prozkoumat přírodu v oboře.

Na netradiční Festival Luft jste zváni do Farské zahrady v centru Ostravy. Od 14 hodin se tam představí současní umělci, kteří pracují s novými médii.

Stát se na chvíli novodobým artistou v cirkusu můžete ve Faunaparku ve Frýdku-Místku. Zkušení akrobati vás budou učit svému řemeslu od 14 hodin.

Zváni jste také do Muzea vystěhovalectví v Lichnově na Novojičínsku. Otevřeno tam mají mezi 14. a 16. hodinou a kromě stálých expozic si tentokrát můžete prohlédnout i výstavu věnovanou Roku konikleců.

 

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.