Svatý Hostýn se mění. Skončí tam dopravní zmatky a přibude parkoviště

  12:18
Větší přehlednost, komfort pro ubytované hosty i snadnější přístup pro handicapované návštěvníky přinesou úpravy na Svatém Hostýně. V poslední době tu vznikla nová autobusová točna s parkovištěm a také půlkilometrová nová cesta vedoucí k poutnímu domu číslo 3.

Bazilika na Hostýně | foto: Zdeněk NěmecMAFRA

Tam letos stavbaři budují nové parkoviště, které by mělo pojmout 40 osobních aut a tři autobusy. „Nová cesta s parkovištěm bude sloužit především pro obslužnost místních restaurací či ubytované hosty,“ zmínil Josef Tkadlec z výboru Matice Svatohostýnské.

Přesný režim vjezdu se podle jeho slov ještě bude nastavovat, parkoviště může například sloužit i starším a špatně pohyblivým návštěvníkům svatostánku. Práce by měly být hotové do konce letošního roku a vyjdou na zhruba 15 milionů.

Na financování se kromě Matice podílí i Arcibiskupství olomoucké a Duchovní správa na Svatém Hostýně. Desetimilionovou dotací přispěl Zlínský kraj a pomáhají také soukromí dárci.

Jen za poslední dva roky se podle Tkadlece na Hostýně proinvestuje okolo 50 milionů. Pro jedno z turisticky nejcennějších a nejnavštěvovanějších míst ve Zlínském kraji budou úpravy znamenat především větší dopravní přehlednost. Dopravní obsluha i hosté poutních domů doteď museli využívat druhou cestu, která vede pod bazilikou.

Hostýn je pro každého, chce to však toleranci, říká znalkyně poutního místa

„Auta se tam míchala s návštěvníky a vznikal chaos. Ten se tímto odstraní,“ poukázal Tkadlec.

Prostor se tak rozdělí na pomyslné dvě poloviny, z nichž jednu budou využívat pěší a druhou řidiči. V plánu jsou i další opravy. Vzniknout má parkoviště u restaurace Ovčárna, v prostoru točny vyroste infocentrum s toaletami. Rekonstrukce se dočká i stávající komunikace a počítá se s úpravou prostoru před bazilikou.

„K tomu jsou potřeba dílčí investice do stávajících sítí a kanalizací,“ doplnil Tkadlec. Matice zároveň touží po větším sjednocení poutních stánků podél schodiště k bazilice Nanebevzetí Panny Marie. Zde je ovšem dlouhodobý problém, že některé stánky patří soukromým majitelům.

„Matice občas nějaký stánek vykoupila. Jakmile bude majetková situace přehlednější, můžeme se rozhodnout, jakým způsobem stánky upravit,“ dodal Tkadlec. Jak rychle půjdou jednotlivé úpravy za sebou, podle něj bude záviset na financích.

5. července 2023