https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/taborska-zoo-postavi-zachranne-centrum-pro-selmy-jez-zabavi-stat-kvuli-tyrani
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Táborská zoo postaví záchranné centrum pro šelmy, jež zabaví stát kvůli týrání

31.8.2023 12:42 | TÁBOR (ČTK)
Tygr.
Tygr.
Foto | Radomír Dohnal / Ekolist.cz
Táborská zoologická zahrada začne v polovině září stavět záchranné centrum pro chladnomilné šelmy. Dočasný azyl tam získají zvířata, která zabaví stát, protože žijí v nevyhovujících podmínkách. Centrum bude hotové na jaře příštího roku, náklady budou deset milionů Kč. V záchranném centru by mohlo být až osm zvířat. Centrum nabídne dva velké výběhy s ubikacemi, každý s plochou 450 metrů čtverečních, řekl mluvčí zoo Filip Sušanka. Stavbu z velké části zaplatí Státní fond životního prostředí. Podobné centrum by mělo vzniknout i v liberecké zoo.
 

"Posláním zoologických zahrad je záchrana ohrožených druhů zvířat, a to i těch, která se dostala do nevyhovujících podmínek. V soukromých chovech u nás žijí stovky velkých šelem. Právě u nich je přitom největší množství jedinců chovaných v nevyhovujících podmínkách. Veřejnost se o tom dozví většinou jen tehdy, když zvíře přežívající v katastrofálních podmínkách uteče nebo dojde k nějakému neštěstí. Tomu lze předejít včasným odebráním zvířat a jejich dočasným umístěním do záchranného centra. U nás v Táboře už brzy šelmy zabavené nezodpovědným majitelům najdou zázemí, než se přesunou do nového domova s vyhovujícími podmínkami," uvedl v tiskové zprávě ředitel táborské zoo Evžen Korec.

Jak dodal, chovat velké šelmy, jako je tygr ussurijský, není jednoduché. Vedle velkých nákladů na výživu, veterinární péči i zázemí je potřeba mnoho povolení, protože jde o ohrožené druhy zvířat. Přesto někteří lidé stále nařízení obcházejí a zvířata týrají chovem v naprosto nevyhovujících podmínkách, uvedl ředitel. "Taková (zvířata) má stát zabavit, ale reálně se to často neděje, protože zvířata po odebrání často není kam umístit. Někdy tak dojde k tragédiím, jako byla ta před čtyřmi lety na Vsetínsku, kde lev roztrhal svého chovatele," uvedl ředitel.

Jako příklady jak špatný chov vypadá, zmínil tygra uvězněného v malé kleci, v níž se může jen stěží otočit. Jiným příkladem je podvyživená puma, která okusuje kvůli hladu dřevěné ostění ubikace. V Česku žijí v soukromých chovech tisíce velkých chráněných šelem, některé podle Korce ale kvůli nevyhovujícím podmínkám spíše přežívají. "Stát má v takovém případě právo týrané zvíře žijící v nevyhovujících podmínkách majiteli zabavit. V realitě to však naráží na problém s umístěním takového zvířete, to tak často musí zůstat na svém místě a dál trpět," doplnil ředitel..

Táborská zahrada uvádí, že je největší soukromá zoo v Česku, rozkládá se zhruba na deseti hektarech. Vznikla v květnu 2015 poté, co ji od insolvenčního správce koupil pražský developer a biolog Evžen Korec. V roce 2021 ji navštívilo 110 000 lidí. V zoo žije přes 380 zvířat více než 70 druhů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist