Ozvěny války

tipy ctvrtek uvod(1)
Dnes jsme pro vás připravili dvě knihy s ohlédnutím za druhou světovou válkou. Každá z nich má svoji specifickou formu: ta první podobu rozhovorů, ta druhá formu dopisů. Právě podoba obou knižních titulů jistě zaujme nejednoho čtenáře… 

Kdo by neznal jméno Josef Mengele, jenž byl přezdíván jako „Anděl smrti“. Právě on nebyl nikdy nejenom dopaden, ale ani potrestán za skutky, kterých se dopustil! Christopher Macht ve své knize přináší zajímavé rozhovory, které právě s Mengelem vedla bývalá vězeňkyně a zaznamenala je.

Rozhodoval o životě a smrti vězňů v koncentračním táboře Auschwitz-Birkenau. Pro své zvrácené experimenty si vybíral zejména ženy a děti, obzvláště ho zajímala dvojčata. Nikdy nebyl dopaden a potrestán, dokonce ani po útěku do Jižní Ameriky, kde ho po letech poznala bývalá vězeňkyně. Své rozhovory s Mengelem si zapisovala, tato kniha je jejich výsledkem.

Zpověď doktora Mengeleho

Autor: Christopher Macht
Přeložila: Dagmar Martiníková

Počet stran: 208
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7633-959-0
Doporučená cena: 289 Kč

Knihu Zpověď doktora Mengeleho vydalo nakladatelství Alpress.

Ukázka z knihy

Tak tedy… Člověk je stádní tvor a mnohdy se stává, že na nás působí psychologie davu. Když už jsem se ocitl mezi nacisty, kteří jednali podobně, tak jsem sám rovněž podvědomě měl za to, že nedělám nic zvláštního, jenom to, co dělají moji jiní krajané, ba – co dělají jiní lékaři, čili lidé z mého oboru. Tehdy se všechno dělo ve značném spěchu. Byla válka, nikdo neměl čas na dlouhé rozvažování. V takových chvílích jde svědomí stranou, zvláště když vám vtloukají do hlavy, že probíhá válka a že ti, na nichž provádíte experimenty, jsou vaši nepřátelé. Taková sdělení podstatně oslabují vnitřní svědomí a eliminují lidskost. Málokdo byl natolik silný, aby se té propagandě postavil. Ostatně, vždyť i Adolfa Hitlera si zvolili Němci v demokratických volbách. Nikdo nikoho k tomu nenutil.

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

Christopher Macht (*1976) je německý spisovatel, který má polské kořeny. Jeho rodina pochází ze Západního Pomořanska. Je známý jako objevitel posledních scénářů Hitlerových rozhovorů, ty vyšly v knize Hitlerova zpověď. Dlouhá léta se zajímal o historii a druhou světovou válku. Christopher Macht žije ve Wandlitz (německé město, které se nachází 25 kilometrů od Berlína). Jeho manželka Paula je Polka.

Zdroj informací: web autora

Nakladatelství

alpressNakladatelství ALPRESS vzniklo v roce 1993 ve Frýdku-Místku. Od té doby se vyprofilovalo do podoby jedné z nejvýznamnějších a nejstabilnějších firem působících na českém knižním trhu. Po skromných začátcích, kdy produkce čítala několik autorů, vydává nakladatelství ALPRESS každý rok téměř 150 titulů a počtem ročně vydaných knih se řadí mezi největší česká nakladatelství.

————————————————

Stejně známou osobností bude asi pro většinu z nás Reinhard Heydrich. Na pozadí historických události založení terezínského ghetta se odvíjí příběh vdovy Marie a vdovce Ernsta a nejenom jejich příběh je vyprávěn především formou dopisů, které si tito dva vyměňovali.

Město okupované nacisty v sevření vlády teroru Reinharda Heydricha. Židovská komunita čelí sílící perzekuci, šíří se zvěsti o deportaci a neznámém, ale o to děsivějším osudu. V této situaci se šestapadesátiletá vdova Marie Baderová zamilovala do svého rovněž ovdovělého vzdáleného bratrance Ernsta Löwyho. Ernst uprchl do Řecka a s Marií si vyměnil řadu milostných dopisů, které přinášejí živý, dojemný a často dramatický obraz života Židů v okupované Praze; ukazují, jak nacistické pronásledování zasahovalo do Mariina života a stále napjatějších rodinných vztahů, ale i do života širší židovské komunity v době, kdy Heydrich nechal založit terezínské ghetto a začal s organizovanou deportací židovského obyvatelstva.

Život a láska v nacistické Praze

Dopisy z okupovaného města
Autoři: Marie Baderová, Jan Láníček (ed.), Kate Ottevanger (ed.)
Přeložili: Ondřej Sekal, Martin Štefl

Počet stran: 532
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-200-3383-3
Doporučená cena: 650 Kč

Knihu Život a láska v nacistické Praze vydalo nakladatelství Academia.

Ukázka z knihy

Tvůj život hezký a příjemný a já ji mám stále raději. Vždycky mi imponovala celou svojí povahou. Celkově mi připadá tak krásné, že je ti dopřáno prožít toto přechodné období mezi tolika krásnými mladými lidmi a v tak krásné zemi; ano, Ernstili, v tomto ohledu Tě měl Pánbůh rád! Můžeš mi to opravdu věřit! Z Tvého tak zajímavého líčení soudím, že máte ještě všeho dostatek a mnoho věcí tak lacino, a ta krásná vinice, 5 no to musí být nádhera, moci tam prožít jediný den, méně příjemní jsou ti moskyti. Ale i my máme ještě všeho dost, co se potravin týče, lístkový systém funguje bezvadně, vládne v něm bezvadný pořádek a spravedlnost a jsem úplně spokojená.

K dispozici je i kompletní ukázka.

Autoři

Marie Baderová (1886–1942) prožila většinu svého života v Karlových Varech. Po německé invazi roku 1938 uprchla do Prahy, byla deportována do terezínského ghetta a odtud do východního Polska, kde byla zavražděna.

Zdroj informací: Kosmas

PhDr. Jan Láníček, Ph.D., (1981), odborný asistent na University of New South Wales v Sydney, vystudoval historii na Univerzitě Palackého v Olomouci a doktorát získal na univerzitě v britském Southamptonu. Odborně se specializuje na evropské dějiny 20. století se zaměřením na židovsko-nežidovské vztahy. V roce 2018 vyšla také jeho kniha Ve stínu šoa.

Zdroj informací: Kosmas

Kate Ottevanger, Ph.D., je pravnučkou Marie Baderové. Přednášela francouzské dějiny 18. století na univerzitě v Leicesteru.

Zdroj informací: Kosmas

Nakladatelství

academiaNakladatelství Academia vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Academia vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

 Napište nám v komentářích, která z dnešních knih by zajímala právě vás. 

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZpověď doktora Mengeleho

Macht, Christopher

Alpress, 2023

zobrazit info o knizeŽivot a láska v nacistické Praze
Dopisy z okupovaného města

Baderová, Marie – (ed.) Láníček, Jan – (ed.) Ottevanger, Kate

Academia

Napsat komentář