Menu
JenProCestovatele
České hrady a zámky

Zámek Radim celoročně: Časy se mění a my se měníme s nimi nese nápis v latině ve velkém sále

V Kolínském okrese v obci Radim se nachází stejnojmenný zámek nedaleko původní tvrze. Toto šlechtické sídlo je oblíbeným cílem rodinných výletů, je otevřeno celoročně a nabízí hned několik prohlídkových okruhů včetně nočních prohlídek a mnoha kulturních akcí. V okolí je toho také spousta k vidění, tak s výletem neváhejte!

Vedle vodní tvrze vznikl nový zámek

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1320. V této době zde bydlel zeman Bedřich z Radimi. Záznamy o obydlenosti tvrze pak existují z první poloviny 15. století a spojují se s majitelem Wolfartem z Javora a na Radimi. Tehdy šlo o vodní tvrz obehnanou bažinou a potokem. Koncem 15. století vesnici vlastnil Oldřich z Kralovic a po něm další majitelé, například Petr Záruba z Hustířan. Tvrz byla několikrát přestavována, v jejím sklepení se dochovaly gotické portály s letopočtem 1434. Dnes je tato tvrz v soukromém vlastnictví a trvale obydlena.

Protože na počátku 17. století vodní tvrz již nevyhovovala potřebám bydlení majitele panství, Zárubové z Hustířan se rozhodli postavit si nové sídlo, a to nedaleko této tvrze, která byla v té době již opuštěná a sloužila pouze jako hospodářská budova. Nový zámek byl dokončen v roce 1610, tento letopočet je ostatně uveden nad vstupem do černé kuchyně i v obložení sálu v prvním patře, což dokazuje, že se v této době na zámku již bydlelo. Další majitelé zámku se pak prostřídali. Patřili mezi ně například Valdštejnové, Šternberkové, Berchtoldové z Uherčic, Kinští nebo Lichtenštejnové, kteří zámek vlastnili až do 20. století, kdy jej prodali statkáři Jaroslavu Bukovskému. Ten zámek zmodernizoval, udělal úpravy parku a zavedl elektřinu.

Útrpné 20. století pro zámek Radim

Za války zámek zabrali Němci, po válce byl zase znárodněn. Šťastné časy ho tedy nečekaly a sloužil jako ubytovna nebo sídlo národního výboru. Teprve po sametové revoluci bylo sídlo navráceno původním majitelům v restituci. Následovala rozsáhlá rekonstrukce, během které byl objeven unikátní dřevěný strop z 18. století, který byl překryt jiným materiálem jako ochrana proti požáru. Od roku 2005 zámek Radim vlastnil nový majitel, který objekt postupně dále renovoval a nově vybavil, následně jej prodal zpátky původnímu vlastníkovi. Současný majitel Bohuslav Opatrný postupně zvelebuje zámek a jeho okolí a pořádá kulturní akce a koncerty vážné hudby.

Modli se a pracuj

Zámek nemá velkou rozlohu a je čtvercového půdorysu. Jeho budovy uzavírají vnitřní dvůr. Hlavní budova byla postavena ve stylu saské renesance. Ve sklepení zámku je černá kuchyně a v první patře velký sál s ochozem, kde jsou nápisy v latině: Tempora mutantur et nos mutamur cum illis (Časy se mění a my se měníme s nimi) a heslo svatého Benedikta Ora et labora (Modli se a pracuj). Dochovaly se pěkné záklopové stropy ze 17. století s ornamentálními malbami.

Otevřeno celoročně a prohlídka i při svíčkách

Zámek nabízí tři prohlídkové okruhy, noční prohlídky v kostýmech při svíčkách a oživené tematické prohlídky vážící se k ročnímu období a tradičním svátkům, také kulturní a společenské akce, výstavy v obrazové galerii ve třetím patře zámku, srazy veteránů, renesanční hradozámeckou noc a koncerty vážné i jiné hudby. Zámek je v provozu celoročně, a to i přes svátky, což je ojedinělé a to jistě uvítá nejeden návštěvník.

Zámecká zahrada je volně přístupná po celý rok a přilehlá zámecká kavárna má otevřeno od čtvrtka do neděle během letní sezóny, v zimě o víkendech a svátcích. Kromě toho je vždy otevřena v průběhu nočních prohlídek a pokaždé, co je na zámku nějaká akce. Jednou měsíčně bývá v letní sezóně na zahrádce kavárny živá hudba pro obšťastnění hostů a zpříjemnění jejich odpočinkových chvil. Zároveň kavárna zajišťuje i občerstvení pro svatby.

Prohlídkové okruhy i pro děti

První prohlídkový okruh se zaměřuje na hospodářský život zámku, takže nabízí prohlídku černé kuchyně, sklepních prostor, ukazuje lednici, šatlavu a místnost pro porážku a zpracování menších domácích zvířat. Dále kanceláře panského hejtmana, bílou kuchyni, zbrojnici, společenskou místnost a ložnici princezen v přízemí. Součástí okruhu je i galerie ve vstupní hale, která slouží pro dočasné autorské výstavy. V zimním období je k vidění i expozice práva útrpného a hrdelního v šatlavě.

Druhý prohlídkový okruh představuje reprezentační místnosti šlechty: ložnici, hodovní síň, Berchtoldovu ložnici, kancelář Lichtenštejnů, společenský a svatební sál s kancelářskou místností. Okruh zahrnuje i dámskou ložnici a ochoz svatebního sálu s prohlídkou malovaného záklopového stropu v druhém patře. V této místnosti se zde na zámku také pořádají svatební obřady.

Třetí prohlídkový okruh je pak věnován výhradně dětem. Tvoří jej prohlídka ložnice princezen, společenské místnosti a ložnice černokněžníka. Děti si mohou zapůjčit dobové kostýmy a také dětské brnění. Dětské prohlídky se konají vždy o sobotách a nedělích od 11 hodin či jinak dle dohody a probíhají paralelně s „dospělými“ prohlídkami. Určeny jsou pro skupiny 6 a více dětí.

Tipy na výlety v okolí

V okolí Radimi a Kolína se nachází další zajímavé zámky, které můžete s radostí navštívit. Jsou to: Zásmuky, Křinec, Loučeň, Kačina, Brandýs nad Labem, Kácov, Karlova Koruna, Ctěnický zámek, Dětenice, Stránov, Zruč nad Sázavou, Žleby, Staré Hrady, Jemniště, Konopiště, Choltice a hrad Český Šternberk.

Zdroje: wikipedie, kudyznudy.cz, navylet.cz, zamek-radim.cz

Ohodnoťte tento článek:
0
Právě čtete

Zámek Radim celoročně: Časy se mění a my se měníme s nimi nese nápis v latině ve velkém sále