Dnes Čtvrtek - zatazeno 20°C
Zítra Pátek - obcasny-dest 15°C
Čtvrtek 16. 5. 2024
Svátek má Přemysl
Pražské drby
Co se v Praze povídá
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Muži se přiznali k udušení spolubydlícího, chtěli jeho auto
Případ je nyní u soudu. Ilustrační foto: Pexels

Muži se přiznali k udušení spolubydlícího, chtěli jeho auto

Filip Kotas a Ladislav Tokár se ve čtvrtek u pražského městského soudu přiznali k tomu, že loni udusili polštářem svého spolubydlícího, Kotasova partnera. Chtěli získat mužovo auto. Tělo mladíci původně hodlali rozřezat pilou, ztratili ale kuráž. Předem naplánovaný čin proto následně zamaskovali jako sebevraždu. Za zištnou vraždu jim hrozí 15 až 20 let vězení nebo i výjimečný trest, státní zástupce však avizoval ochotu dohodnout se s oběma na patnáctiletém odnětí svobody.

 

Kotas i Tokár byli zadlužení a čelili exekucím. V noci na 29. března 2022 se po návratu z kasina pokusili podstrčit své oběti k podpisu smlouvu na převod automobilu Kia. Situace přerostla v hádku a Tokár šestačtyřicetiletého muže srazil na zem.

Tam ho Kotas udusil polštářem, zatímco mu Tokár držel ruce. Podle státního zástupce muže dusili nadvakrát a vystřídali se, Kotas k tomu ale ve čtvrtek uvedl, že si na to nevzpomíná. „Lituju toho. Nebýt alkoholu, neudělal bych to. Nejsem nijak násilný," prohlásil třicetiletý Kotas.

S budoucí obětí se seznámil jen několik týdnů před vraždou a k muži se nastěhoval do bytu v Praze 8, který už čtyři roky bez placení nájemného obýval i čtyřiadvacetiletý Tokár.

„Stydím se, velice se omlouvám," řekl k činu Tokár, který připustil, že poté, co se ocitl na ulici, mu jeho budoucí oběť podala pomocnou ruku. „Když nepil, bylo to v pohodě, ale když se napil, přišly výčitky ohledně peněz, protože jsem mu neplatil nic. Ponižoval mě a nadával mi," uvedl o zavražděném, kterého prý do jisté míry vnímal jako svého otce. Kotase pak popuzovalo to, že oběť měla údajně problémy s hygienou.

Zavražděného muže pachatelé umyli, svlékli a položili do jeho postele. Na rozřezání těla si zakoupili v čakovickém Globusu obloukovou pilu. „Původně nás napadlo ho rozřezat, ale na to jsme neměli ani jeden odvahu," uvedl Kotas.

Tělo proto naaranžovali tak, aby smrt vypadala jako sebevražda nebo náhlé úmrtí po kombinaci alkoholu a léků. Mrtvého nalezla o týden později policie, kterou zalarmovala jeho matka, když se synovi nemohla dovolat.

Pachatelé zavražděnému sebrali notebook, peníze a platební kartu a společně s další spolubydlící odjeli do Německa. Tato dívka má v procesu postavení svědkyně, nikoliv spolupachatelky, což Kotas a Tokár nesou s nelibostí. Podle nich sice u útoku přímo nebyla, o vraždě ale předem věděla a kryla ji.

Kotas se před zatčením živil jako skladník, do roku 2020 byl ve vězení za úvěrové podvody. Uvedl, že na svobodě bral dvakrát až třikrát týdně pervitin a pil vodku. Tokár nikdy nepracoval. Sdělil o sobě, že „pervitin užíval svátečně a alkohol letmo". Trestní rejstřík má čistý.

Oba muži ve čtvrtek projevili zájem uzavřít se státním zástupcem dohodu o vině a trestu. Její schválení bude soud řešit v úterý. Dohoda se ale nebude týkat náhrady způsobené škody. Matka a sestra zavražděného žádají po obžalovaných každá milion korun, Kotas ani Tokár však s takto vyčíslenou nemajetkovou újmou nesouhlasí.


Autor: ČTK

V ubytovně byl pobodán muž

20. dubna 2024 v 18:41

V noci na sobotu byl pobodán po konfliktu na ubytovně v dolních Chabrech třicetiletý cizinec, kterého převezli záchranáři do nemocnice.

Další články
Nahoru