Roček: Příklad politického mafiánství popsaný Američany

politika

Politika je v podstatě mafiánskou činností. Mafiánství je od starověku základem politiky. Struktura politického a zločineckého jednání je obdobná. Obě skupiny musí reagovat na cokoliv, ihned a bez skurpulí. A uzavřít dočasné spojenectví i s tím, kterého pozítří podříznou.

Roček: Příklad politického mafiánství popsaný Američany
František Roček, publicista
1. září 2023 - 03:20

Proto se nelze divit štvanici Trumpa amerikánských demokratů a snahou republikánů soudně uškrtit mladého Bidena a starého Bidena kvůli podivnostem na Ukrajině.

Na závěr článku bude mafiánský fenomén blíže rozveden s přispěním politologa Zdeňka Zbořila. Ale teď se věnujme aktuálním taškařicím spojeným s politickým mafiánstvím, uvedl v komentáři pro Prvnizpravy.cz publicista František Roček.

Odhalte podivné maily


Byl 29. srpen 2023, když vyšel článek o bidenovském mafiánství (www.nationalreview.com/news/national-archives-confirms-existence-of-5400-emails-records-containing-alleged-vp-biden-pseudonyms/) o tom, že Národní archiv a správa záznamů NARA potvrdila, že má k dispozici téměř 5 400 e-mailů, elektronických záznamů a dokumentů obsahujících pseudonymy, které prezident Biden používal jako viceprezident.

Právní organizace Southeastern Legal Foundation podala v červnu 2022 žádost o záznamy podle zákona o svobodném přístupu k informacím. Ty zahrnovaly e-maily obsahující jména Robin Ware, Robert L. Peters a JRB Ware, pseudonymy, které Biden používal, když sloužil v Obamově administrativě, podle republikánů ve Sněmovně reprezentantů, kteří vyšetřují zahraniční obchodní jednání Huntera Bidena.

Koncem srpna právní organizace zažalovala NARA, aby získala záznamy, které by mohly odhalit, že Biden sdílel důvěrné vládní znalosti se svým synem.

NARA totiž potvrdila existenci tisíců záznamů, které obsahují pseudonymy, v e-mailu z 24. června 2022 odhaleném jako součást soudního sporu: „Provedli jsme prohledání naší sbírky záznamů viceprezidenta souvisejících s vaší žádostí [9. června 2022] a identifikovali jsme přibližně 5 138 mailových zpráv, 25 elektronických souborů a 200 stran potenciálně citlivých záznamů, které musí být zpracovány, aby bylo možné odpovědět na vaši žádost," uvedla Stephannie Oriabure, ředitelka divize archivních operací NARA.

Začátkem srpna předseda výboru pro dohled nad Sněmovnou reprezentantů James Comer požádal NARA, aby předložila neredigované kopie všech záznamů, ve kterých Biden použil falešné jméno během svého viceprezidentství jako součást vyšetřování údajné korupce Bidenovy rodiny a obchodu s ovlivňováním.

Biden občas používal e-mailovou adresu „Robert.L.Peters@pci.gov", když sloužil jako snaživý viceprezident. Jeho viceprezidentský štáb také informoval Huntera Bidena o viceprezidentském rozvrhu v několika e-mailech mezi 18. květnem a 15. červnem 2016, kdy byl Biden zapojen do citlivých diplomatických záležitostí na Ukrajině, podle e-mailů odhalených z notebooku Huntera Bidena.

Archer vypovídá

V červenci dlouholetý obchodní partner Huntera Bidena Devon Archer vypověděl před výborem pro dohled nad Sněmovnou reprezentantů, že Biden se připojil k obchodním schůzkám Huntera Bidena telefonicky nebo osobně nejméně 20krát a jeho syn ho prodal jako „značku" v zahraničních obchodních jednáních.

Předseda James Comer řekl, že Archerovo prohlášení „potvrzuje, že Joe Biden lhal americkému lidu, když řekl, že neměl žádné znalosti o obchodních jednáních svého syna a nebyl do nich zapojen." Archer spolupracoval s Hunterem Bidenem v představenstvu ukrajinské plynárenské firmy Burisma Holdings od roku 2014. Dvojice pokračovala v založení investiční firmy Rosemont Seneca, kde Archer působil jako generální ředitel. Část Bidenovy práce na Ukrajině jako viceprezidenta přispěla k vyhození ukrajinského prokurátora Viktora Šokina, který tehdy vyšetřoval zakladatele Burismy.

„Joe Biden byl 'značkou', kterou jeho syn prodával po celém světě, aby obohatil Bidenovu rodinu," smutní Comer v prohlášení. „Když byl Joe Biden viceprezidentem Spojených států, zúčastnil se večeří Huntera Bidena se svými zahraničními obchodními partnery osobně nebo prostřednictvím hlasitého odposlechu více než 20krát. Když majitel společnosti Burisma čelil tlaku ukrajinského prokurátora, který společnost vyšetřuje kvůli korupci, Archer vypověděl, že vedení Burismy požádalo Huntera, aby "zavolal D.C." po zasedání představenstva Burismy v Dubaji.


Ekonomické mafiánství v praxi

Burisma Holdings Limited je běžná politicko – mafiánskou společnost. Ve vedení se uhnízdil např. Aleksander Kwaśniewski, bývalý prezident Polské republiky, nenávidějící Rusko a milující USA, byl jmenován do představenstva v lednu 2014.

V roce 2017 byl do rady jmenován Joseph Cofer Black, bývalý ředitel protiteroristického centra CIA (1999–2002) v administrativě George W. Bushe a bývalý velvyslanec pro boj proti terorismu (2002–2004). V únoru 2016 byla rovněž jmenována Karina Zlochevska, dcera prozápadního nákupčího společností Mykoly Zlochevského.

V dubnu 2014 se k představenstvu připojili Devon Archer, bývalý hlavní poradce prezidentské kampaně Johna Kerryho v roce 2004, a Hunter Biden, právník a syn tehdejšího amerického viceprezidenta Joe Bidena. Archer opustil společnost v roce 2018 a Hunter Biden odešel v dubnu 2019, kdy mu vypršelo funkční období ředitele. K tomu lze dodat, že mladý Biden splnil své poslání zaštítit společnost svým politikózním viceprezidiálním tatínkem.

Právní mafiánství?

Ale tím psina nekončí. Republikáni ve Sněmovně reprezentantů obviňují Weisse z toho, že dává Hunteru Bidenovi „zvláštní privilegia" a požadují informace o podivném jmenování zvláštního vyšetřovatele. Článeček také vyšel v National Review 29. srpna 2023 (www.nationalreview.com/news/house-republicans-accuse-weiss-of-giving-hunter-biden-special-privileges-demand-info-on-special-counsel-appointment/)

V článku autorka napsala: „Před několika týdny se zhroutila dohoda o vině a trestu, kterou Weiss (hraje roli státního zástupce státu Delaware) zprostředkoval s právníky Huntera Bidena. Podle dohody se měl Hunter přiznat k daňovým obviněním z přestupků a podrobit se dohodě o odklonu související s obviněním z těžkého zločinu držení zbraně výměnou za širokou imunitu před budoucími obviněními, včetně těch, které vyplývají z údajně zkorumpovaných zahraničních obchodních vazeb Bidenovy rodiny. Soudkyně Maryellen Noreika zpochybnila strukturu a ústavnost některých ustanovení u soudu. Poznamenala, že plošná ochrana před budoucím stíháním je bezprecedentní, což přimělo státní zástupce, aby zrušili původní dohodu a nabídli užší dohodu.

Weiss nenabídl důkladný popis zločinů, na které se měla vztahovat imunita, ale místo toho naznačil, že vše bylo zahrnuto pod deštníkem tohoto termínu. "Důkaz A" dohody o odklonu místo toho obsahoval "prohlášení o faktech" o profesionálních podnicích a osobních aktivitách Huntera Bidena od roku 2014 do roku 2019, což ponechalo čtenáři břemeno vyvození potenciálních závažných trestných činů…“
(Zvláštní poradci jsou obvykle přizváni zvenčí, aby byla zajištěna nestrannost. Weiss však zůstane ve své roli státního zástupce státu Delaware.)

Informátoři, kteří s Weissem pracovali na vyšetřování Huntera Bidena, identifikovali odchylky od standardního postupu. Na některé zvláštnosti, upozornili předsedové (poznámka: jmenovitě předsedou justičního výboru Jimem Jordanem, předsedou výboru Ways and Means Jasonem Smithem a předsedou výboru pro dohled Jamesem Comerem), zahrnovaly skutečnost, že právníci z daňového oddělení ministerstva spravedlnosti navrhli odstranění Hunterova jména z dokumentů, včetně předvolání, a prokurátoři v kanceláři státního zástupce USA v Delaware, kteří zakazují vyšetřovatelům IRS a FBI ptát se nebo odkazovat na velkého chlapa" nebo "otce" v rozhovorech se svědky.

„Od prvních dnů svého vyšetřování týkajícího se Huntera Bidena se ministerstvo spravedlnosti odchýlilo od svého standardního vyšetřovacího postupu a poskytlo Hunteru Bidenovi zvláštní privilegia, která nebyla poskytnuta jiným Američanům," napsali předsedové. „K těmto odchylkám došlo, když Weiss s plnou podporou a podporou ministerstva dohlížel na vyšetřování Huntera Bidena jako americký prokurátor – předtím, než získal status zvláštního poradce."

Republikánští předsedové tří výborů Sněmovny reprezentantů požadují odpovědi a dokumenty týkající se jmenování Davida Weisse ministerstvem spravedlnosti do funkce zvláštního poradce v probíhajícím vyšetřování Huntera Bidena, které podle kritiků představuje do očí bijící střet zájmů.

Dopis generálnímu prokurátorovi Merricku Garlandovi, podepsaný oněmi třemi předsedy zpochybňuje Weissovu nestrannost vzhledem k jeho nedávné historii schvalování "neobvyklé dohody o vině a trestu, která se rozpadla pod soudním dohledem".

„Ministerstvo souhlasilo se zjevně bezprecedentní dohodou o vině a trestu s Hunterem Bidenem poté, co jeho právníci vyhrožovali, že předvolají jeho otce, prezidenta Bidena, jako svědka v tomto případě," napsali předsedové v dopise, o kterém jako první informoval The Plain Dealer. Nyní jste jmenovali zvláštním poradcem osobu, která dohlížela na nesrovnalosti ve vyšetřování, která strávila poslední dva měsíce tvrzením, že nepotřebuje status zvláštního právního zástupce, a která byla zodpovědná za dohodu o vině a trestu, která se zhroutila u soudu a je široce považována za ostudu pro ministerstvo."

Začátkem srpna Garland oznámil Weissův výběr, což mu umožnilo pokračovat ve vyšetřování Huntera bez standardního dohledu ministerstva spravedlnosti. Weiss požádal o pravomoc zvláštního vyšetřovatele, která ho chrání před nuceným svědčit před Výborem pro dohled, a bylo mu vyhověno.

Zatímco Weiss veřejně tvrdil, že má pravomoc vznést obvinění proti Hunterovi v jakékoliv jurisdikci, kterou uzná za vhodnou, informátoři FBI a IRS odhalili Kongresu před několika měsíci, že Weiss jim soukromě řekl, že mu bylo zablokováno vznést obvinění ve Washingtonu, D.C.“



Exkurze do bažiny společnosti Burisma?

Burisma Holdings Limited je holdingová společnost skupiny společností zabývajících se průzkumem a těžbou energie. Registrována v Limassolu v daňově přítulném Kypru, ale sídlí v Kyjevě na Ukrajině. Burisma Holdings chce pro západní akcionáře obsadit ukrajinský trh a začal se zemním plynem již od roku 2002. Je jedním z největších soukromých producentů zemního plynu na Ukrajině. Vlastní ji ukrajinský oligarcha Mykola Zlochevsky prostřednictvím své společnosti Brociti Investments Limited. Tato chobotnice si pro lepší ovládnutí Ukrajiny založila dceřiné společnosti.

Tito mafiáni jsou svatí: V roce 2015 byla Burisma jedním ze zakladatelů Mezinárodního fóra o energetické bezpečnosti pro budoucnost a stala se partnerem Electric Marathonu. V roce 2017 podepsala dohodu o partnerství s Atlantickou radou na podporu protikorupčních opatření.

V prezidentských volbách v USA v roce 2020 kampaň za znovuzvolení prezidenta Donalda Trumpa a jeho spojenců podporovala obvinění z korupce zaměřená na vztah mezi Burismou a Hunterem Bidenem. Ale bidenovské angažmá je od roku 2020 stále zamlžováno.

Bidenovci mají dobrou skrytou právně finanční podporu: Hlavní aktivity společnosti Burisma jsou na Ukrajině, doplněny aktivitami v Německu, Mexiku, Itálii a Kazachstánu. Je držitelem 35 licencí na těžbu plynu na Ukrajině v Dněprsko-doněcké, karpatské a Azovsko-Kubáňské pánvi.

Jen tak z legrace: Burisma Holdings vlastní Brociti Investments Limited, kyperská společnost vlastněná bývalým ukrajinským politikem a podnikatelem Mykolou Zlochevskym. Zlochevskij byl ministrem přírodních zdrojů pod Viktorem Janukovyčem, tehdejším prezidentem Ukrajiny. Studie Anti-Corruption Action Center vyčmuchala, že skutečným vlastníkem Burismy byl miliardář-oligarcha Ihor Kolomojsky - měl "kontrolní podíl" v Burisma.

Ve vedení této podivné společnosti skončil Aleksander Kwaśniewski, bývalý prezident Polské republiky, byl jmenován do představenstva v lednu 2014.

Je jistě jenom náhodou, že v roce 2017 byl do rady jmenován Joseph Cofer Black, bývalý ředitel protiteroristického centra CIA (1999–2002) v administrativě George W. Bushe a bývalý velvyslanec pro boj proti terorismu (2002–2004). V únoru 2016 byla rovněž jmenována do rady Karina Zlochevska, dcera prozápadního nákupčího společností Mykoly Zlochevského. V dubnu 2014 se k představenstvu připojili Devon Archer, bývalý hlavní poradce prezidentské kampaně Johna Kerryho v roce 2004, a Hunter Biden, právník a syn tehdejšího amerického viceprezidenta Joe Bidena. Archer opustil společnost v roce 2018 a Hunter Biden odešel v dubnu 2019, kdy mu vypršelo funkční období ředitele.


Mlžení jako ukázka demokracie

V dubnu 2014 zahájil Úřad pro závažné podvody Velké Británie vyšetřování praní špinavých peněz proti Zlochevskému a v důsledku toho byly zmrazeny účty Burisma Holdings a její mateřské společnosti Brociti Investments v londýnské pobočce BNP Paribas - 23 milionů USD. Když ukrajinská generální prokuratura neposkytla dokumenty potřebné pro vyšetřování, britský soud v lednu 2015 případ odložil a nařídil odmrazit aktiva. V září 2015 tehdejší USA Velvyslanec na Ukrajině Geoffrey Pyatt přednesl projev, ve kterém kritizoval ukrajinské prokurátory za to, že nespolupracují při vyšetřování. Zajímavé je, že Úřad generálního prokurátora Ukrajiny a Národní protikorupční úřad Ukrajiny (NABU) provedly 15 vyšetřování vlastníka Burismy Zlochevského. V roce 2016 bývalý generální prokurátor Jurij Lucenko obvinil dceřiné společnosti Burisma ze spiknutí a daňových úniků ve výši přibližně jedné miliardy hřiven (70 milionů USD) v letech 2014–2015, ale později během vyšetřování nebyly dceřiné společnosti Burisma vůbec zmíněny, atp.

Nebo bylo vedeno trestní vyšetřování, protože byly licence na těžbu přírodních zdrojů legálně vydány dceřiným společnostem Burisma v době, kdy Zlochevsky zastával vládní úřad. Jenže, specializovaná protikorupční prokuratura zmeškala  procesní lhůty pro podání žaloby a žaloba na zrušení licencí byla soudem zamítnuta. Není to rozkošné?

Nemyslete si, že chci pošpinit prezidiálního Bidena. Jde o info ze západních zdrojů, kde jsou i anglicky psaná písmenka ve wikipedii.


Mafiánství je součástí politiky

Politika je civilní verze kriminality a zároveň i války. Politiku, kriminální činnost a válku nelze od sebe oddělit. Působí v každodenní propagandě v nerozborné jednotě s pracujícím lidem, kterým lze nakukat cokoliv, protože nezná mafiánské souvislosti.

Politolog Zdeněk Zbořil tuto realitu považuje za antropologicky samozřejmou. Uvedl:

„Každá, i polotajná, organizace působí v operačním prostoru, který jí je dán dohodou spřízněných osob a o cestě ke společnému cíli. Popularita slova Maffiia (nebo mafie) byla v českém politickém prostředí ustavena v roce 1914, hned po vypuknutí první světové války. Maffie měla organizovat zpravodajskou činnost, což v prvních dnech znamenalo zajistit spojení mezi Masarykem v zahraničí a jeho domácími přáteli. Postupně se její členové utvrzovali v myšlence samostatného Českého státu, později Československého.

Později, po vzniku republiky, kdy se její původní členové staly vysokými reprezentanty státu, a jako takoví byli svými současníky kritizováni až znevažováni, zůstávalo mezi nimi až do let třicátých volné spojenectví v čele s TGM.

Tato sounáležitost neměla nic společného s typem organizace italské mafie založené na rodových a lokálních spojenectvích vzájemně na sobě ekonomicky závislých osob.

Spíše bychom mohli říct, že se podobala pozdějšímu volnému sdružení, které známe pod logem Charta 77. Anebo naopak, Charta 77 vznikla, známe-li vliv Václava M. Havla, otce budoucího prezidenta Václava Havla, jako volné sdružení osob, které spojoval jediný cíl. Lišili se v prostředích jak tohoto cíle dosáhnout, a tím se stalo, že tyto prostředky vedly i k radikální proměně hlavního cíle.

Italskou mafii v USA máme popsanou a reprezentovanou filmem Francise F.  Coppoly jako zločinné společenství a s vlastními symboly, které se pak tradují, ale také používají v jiném kulturním prostředí. Proto slovo mafie používáme i pro podobná spojenectví v Číně, Japonsku a  v některých islámských zemích.

Také v carském Rusku, s trochou nadsázky, bychom mohli říct, že už od doby Opričniny Ivana Hrozné, známe podobné vojenské, tajná i polotajná společenství, které někdy cara chránily, jindy se ho uměly zbavit ve prospěch svůj nebo jako najatí žoldnéři. Málo se dnes vzpomíná, že měly také svou víru a duchovní rozměr své krutosti, které uměli popsat už v 19. století největší ruští spisovatelé a básníci. Neméně zajímavou částí této historie jsou zločinecké tlupy, formující se v kriminální prostředí velkých měst a přístavů a v dobách různých velkých i malých revolucí.

Dědictví těchto Dostojevského Běsů má také na Rusi svou historii a je nemožné na ni v současné době zapomínat. Jde v jisté podobě o originální společenství, kterého významnou složkou, jak popsal právě Dostojevskij, společně prolitá krev a oběť.“

Zbořil dodává: „Také v Japonsku a Koreji je na všechny podobné špatnosti úplný ráj. Nezapomeňme na Indii, v jihovýchodní Asii jsou to už jen čínsko - japonsko - indické deriváty, ale skoro tisícileté.“

Nejedná se jenom o politicky kryté šmelení a podnikání. Celá politika ve státech s jakýmkoliv režimem je technologicky mafiánsky infikována. Kdysi dávno v listopadu 2013 jsem v Ústeckém deníku uveřejnil povídání s občanem Zbořilem s titulkem „Je vzbuzování strachu nebezpečnější než kouření?“

Tehdy Zbořil uvedl: „Specifickým strach představují politické manipulace. Stále politici s něčím straší, aby na ně spoléhali vystrašení lidé... V informační společnosti ponořené do momentálně účinných médií jako jsou televize a na internetu se stává infikování strachem potenciálně velmi vážnou hrozbou. Z tohoto hlediska stabilita ve společnosti nehrozí.“

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 66%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif