metro.cz

Počasí v Praze

15 °C / 24 °C

Středa 1. května 2024. Svátek práce

Obal roku 2023 má 34 exponátů postupujících do finále

  11:34
Praha 1. září 2023 (PROTEXT) - Po třídenním prezentování přihlášených obalových exponátů zakončil včera 30. ročník soutěže Obal roku vyhlášením těch nejlepších. Ve 20 kategoriích porota ocenila 34 obalových exponátů a nejvíce ocenění si odnesly společnosti Smurfit Kappa a THIMM a DS Smith Packaging.

“S nesmírným potěšením a hrdostí mohu oznámit, že jsme včera s radostí vyhlásili vítěze a oceněné v aktuálním, už 30. ročníku soutěže "Obal roku". Chtěla bych upřímně pogratulovat všem účastníkům, kteří ukázali nejen vysokou úroveň kreativity a inovace, ale také odvahu postavit své nápady vedle těch konkurenčních. Je povzbudivé sledovat, jak každým rokem narůstá počet přihlašovatelů, což je pro mě jasným indikátorem, že český designový sektor je na vzestupu a má co nabídnout světu,“ komentuje Iva Werbynská, ředitelka Obalového institutu Syba, který soutěž Obal roku realizuje. V letošním roce se přihlásilo do soutěže 102 obalových exponátů.

Do samotného finále se probojovaly firma Smurfit Kappa s obalovým řešením pro značky Medovník, e-shop Drinkito a Remosku Quanta. I slovenská odnož Smurfit Kappa postoupila s obalem Smartííí mriežka na ochranu součástek při transportu. Na své si přišla také firma Thimm, která uspěla s obaly pro značky T-Mobile, Romadur a Starou mysliveckou a společnost DS Smith Packaging s obalovým řešením pro dárkové víno, stropní panel a značku Mana. Do finále se také dostal zajímavý obalový počin společnosti Ultra Premium Brands – Cognac Godet exkluzivně pro rappera Smack 1. Všechny vyhlášené postupující obalové exponáty najdete ZDE.

“Jako zástupce společnosti, která zajišťuje Systém třídění a recyklace obalových odpadů vítám, že se přihlašovatelé postupně zbavují greenwashingových proklamací a přinášejí nová řešení ecodesignu obalů, která umožňují dotřídění odpadů z obalů a recyklaci v praxi, ne jen tzv. na papíře. Velkou radost mám z inovací, které přináší úspory vstupních surovin, spotřeby energií a vody a tím minimalizují dopad obalu na životní prostředí. Na druhou stranu stále bohužel trvá „boj proti plastům“ i v aplikacích, kde mají plasty své opodstatnění a zajišťují zachování všech funkcí obalu, zejména ochrany produktu,” komentuje Hana Hradecká, porotkyně a manažerka komunikačních aktivit EKO-KOM.

Z 34 vybraných obalů vybere předsedkyně poroty Jana Žižková ty nejlepší a na galavečeru Obalu roku v rámci kongresu OBALKO dne 19. října v Aquapalace Čestlice předá těm nejlepším Cenu předsedkyně poroty.

“V letošním OR byla tradičně silná kategorie přepravních obalů. K nejvýraznějším patřila kategorie etiket, nejenom z hlediska líbivých designů, ale i využívání nových technologií. Od loňského roku vnímám proměnu směrem k „online marketingu“, tím nemíním jen stále dokonalejší obaly pro e-commerce, které konečně začínají využívat i marketingový potenciál, který byl dříve podceňován, ale obaly pro online prezentaci, především speciální typy obalů pro influencery apod,” říká Jana Žižková, předsedkyně poroty soutěž Obal roku.

Jubilejní 30. ročník přinesl i několik novinek, např. novou kategorii Marketing, která se zaměřuje na co nejlepší využití obalu jako nástroje k propagaci a komunikaci a také nové Ocenění Packaging Print Prize za výjimečnou kvalitu a inovaci v potisku obalu, které se taktéž bude vyhlašovat na říjnovém galavečeru.

O SOUTĚŽI:

Obal roku je jediná certifikovaná obalová soutěž určená pro české i zahraniční firmy, které podporující inovace v obalovém průmyslu. Cílem soutěže je vyzdvihnout a následně propagovat nejlepší myšlenky, inovace a technologie v oblasti balení, které se na trhu objevují. Zároveň výhercům otevírá dveře do světové soutěže WorldStar Award, kde se utkají nejlepší obaly z celého světa. Více se o soutěži Obal roku můžete dozvědět na www.obalroku.cz.

Kontakt:

Kristýna Marešová

krismaresova@gmail.com

Hlavní zprávy

Domeček hříbeček. Betonová lobby o byznys nepřijde, ale zdroje ubývají

vydáno 1. května 2024  11:00

Nic není nemožné. Vedle obnovitelných energií mají lidé i obnovitelné stavební materiály. Není to jen dřevo. Kámen, písek, cement, beton, štěrk. Převaha...  celý článek

Zdravim, zdravim, dobré dopo. Pražské ostrovy na čtyři dny ovládne hudba

vydáno 30. dubna 2024  10:00

Pokud jste na sociálních sítích, zřejmě vás neminul pozdrav „zdravim, zdravim, dobré dopo“. Hláška je dílem hudebníka Rohonyho, který v oboru rozhodně...  celý článek

Co krok, to dopravní značka či tabulka se zákazem. Česko se „výhrůžkami“ jenom hemží

vydáno 29. dubna 2024  11:59

Možná si ještě vybavíte pražskou „aféru“, kdy strážníci vykazovali ze svahů Petřína sáňkující děti. Aby pak udělalo město výjimku, když nechalo drobotinu...  celý článek

Umělá inteligence by se ráda stala psychoterapeutem. Opravdu dokáže pomoci?

vydáno 29. dubna 2024  5:53

Textů o AI jste už určitě četli mnoho. Umělá inteligence se snaží rozvíjet doslova v každém oboru. Jistě už jste slyšeli o AI v soudnictví, v IT...  celý článek