Hlavní obsah
Cestování

San Francisco se stává městem duchů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: foto: Quintin Gellar, Pexels

Odchod firem, exodus obyvatelstva, vysoká kriminalita a drogy si vybrali svou daň. Z jednoho z nejkrásnějších měst spojených států je město duchů.

Článek

San Francisco je město na západním pobřeží USA. Je hlavním kulturním a finančním centrem Severní Kalifornie a oblasti San Francisco Bay Area. Se svými více než 825 000 obyvateli je 4. nejlidnatějším městem státu Kalifornie a 14. nejlidnatějším městem celých Spojených států. Po New Yorku je také druhým nejhustěji obydleným městem USA. Je proslulé turistickými cíli, mezi které patří most Golden Gate Bridge, lanová tramvaj, bývalé vězení na ostrově Alcatraz a čínská čtvrť. Díky velkému množství zajímavostí a památek je vyhledávaným cílem turistů. Je označováno za jedno z nejkrásnějších měst na světě. Tolik k San Franciscu říká wikipedie. Současná situace ve městě je ale jiná a dost dramatická.

Když se dnes projdete centrem města, asi budete překvapení. Krásné moderní výškové budovy, luxusní obchody, všechno nové, čisté, pěkné. Ale skoro nepotkáte chodce, automobilový provoz ve špičce připomíná české maloměsto. Obchody zavřené, výlohy zatažené. Město, tedy hlavně jeho centrum, jakoby spalo, ale vyhlídky na probuzení jsou prozatím mizivé.

San Francisco dlouhá léta vzkvétalo, bylo plné peněz, kultury, sídlily zde velké firmy, technologické i jiné. V centru bylo živo. Vysoká životní úroveň si vzala daň na cenách bydlení a tak se život zde stával stale nákladnější a pro starousedlíky postupně příliš drahý. Ale to nevadilo, protože tu byli všechny ty firmy, shopy, kanceláře a lidé v oblecích s vysokými platy, všechno fungovalo.

Pak se k vysokým cenám přidala pandemie koronaviru, lidé začali pracovat z domova a do kanceláří se už nevrátili. Centrum se vyprázdnilo. Obchody postupně zavřely, protože do nich nikdo nechodil. Firmy se odstěhovaly jinam. Starousedlíci se stáhli do chudších čtvrtí, z části z nich se stali bezdomovci. Zvýšila se kriminalita, narostlo užívání drog. Jako v jiných amerických městech i sem přišla fentanylová krize a problémy s ní spojené.

V současnosti z města odešly stovky tisíc lidí. Lidé parkující na ulicích už svá auta raději nezamykají, protože nechtějí mít každý den rozbitá okna, nechávají je volně přístupná zlodějům, je to bezpečnější. Z centra se stalo město duchů, nádherné město, kde nikdo není. V okolních ulicích a částech to žije. Hlavně v noci. Lidé spí na ulicích, drogy jsou na každém kroku. Vedení města se neúspěšně snaží situaci vyřešit, vynakládají na obnovu horentní sumy, ale bezvýsledně. Podobně jako Detroit, město uvadá.

Pokud vás tohle téma zajímá, dá se k tomu dohledat množství článků a videí z nedávné doby. A pokud jste město chtěli navštívit, ale vadí vám davy turistů,možná je teď vhodná doba. Ale dejte si pozor, možná to bude větší dobrodružství, než byste si přáli.

„If you′re going to San Francisco
Be sure to wear some flowers in your hair
If you're going to San Francisco
You′re gonna meet some gentle people there.“

text písně: John Phillips

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz