Oblíbená představení pražských divadel, netradiční výhled na Ostravu, nové místo s bohatou historií – to vše přinesl divadelní festival Hvězdy nad Ostravou. Návštěvníci měli možnost vidět hned několik představení. Festival v neděli zahájila hra Miluji tě, tak se měj režiséra Antonína Procházky. V pondělní večer na ni navázala slavná one man show Caveman, kterou režíruje Patrik Hartl. Dále mohli návštěvníci zhlédnout hru Kvartet, pověstnou svým britským humorem. Festival uzavřela hra Tři muži na špatné adrese, v níž hraje Karel Heřmánek, Zdeněk Žák či Vlasta Žehrová. A právě na tu jsme se vyrazili podívat.

 

Všechna představení se konala v Amfiteátru nd Ostravou, v areálu prvorepublikové Vily na Landeku. Ta se nedávno dočkala rekonstrukce a začal tak její nový život. Krásné prostředí s úžasným výhledem přímo láká ke kulturním akcím. Diváci si tak mohli vychutnat nejen zajímavé tituly, za kterými by normálně museli vyrazit do pražských divadel, ale také netradiční zákoutí.

Komedie Tři muži na špatné adrese se přesně hodila k pohodovému sprnovému večeru, strávenému v letním divadelním amfiteátru. Domovem této hry je běžně Divadlo Bez zábradlí. Jejím autorem je světově proslulý dramaturg Luigi Lunari.

Incenase divákům přinesla inteligentní, svižnou a oddechovou komedii, která měla spád a přinesla hezkou podívanou. Příběh i scéna je víceméně minimalistická, o to více prostoru dává skvělému hereckému obsazení. Na jejich umění celé představení víceméně stojí. Trojice Heřmánek, Žák a Procházka se k sobě a také k příběhu dokonale hodili.

Příběh není však zdaleka pouze komediální. Pod slupkou nehynoucí energie a hyřícími vtipy se schovává něco mrazivého a smutného. Stačí se pozorně dívat.

 

DIVADLO: TŘI MUŽI NA ŠPATNÉ ADRESE

Autor: Luigi Lunari
Režie: Boris Ščedrin
Překlad: Hana Tomková
Hrají: Karel Heřmánek st., Zdeněk Žák, Josef Vrána, Johanna Tesařová, Vlasta Žehrová
www.bezzabradli.cz

PŘEHLED RECENZE
Režie/Dramaturgie
10
Zpracování
7
Výprava
9
Herecké výkony
10
divadlo-tri-muzi-na-spatne-adreseJednuduchou pointu hry naplňuje energie hereckého trojlístku, vtipy někdy až na hranici černého humoru a zvláštní minimalismus. Hra si možná až příliš klade za cíl diváky pobavit, některé vtipy působí trochu na sílu. Přesto – pokud chcete vidět zajímavou, svižnou hru, která má i malý přesah, vyražte na Tři muže na špatné adrese.