Soubor 420PEOPLE s novou sezonou slaví narozeniny

Mezinárodně uznávaný taneční soubor 420PEOPLE vstupuje do nové sezony a zároveň oslavuje svou již patnáctiletou existenci. Do podzimního repertoáru k příležitosti výročí zařadil svá nejlepší představení jako jsou The Watcher, INspiraCe, EVER, Why things go wrong, Kráska a zvíře, Nebesa nebo projekt 42+PEOPLE s pilotním představením WHERE. Koncem září navíc představí i úplnou novinku v divadle Archa s názvem HeArt of Noise v choreografii Sylvy Šafkové se scénografií Marka Cpina.

Špička současného tance stačila za 15 let své existence hravě přeskočit pomyslné hranice české telefonní předvolby, kterou vetkli do názvu zakladatelé souboru Nataša Novotná a Václav Kuneš při jeho založení. Letos čeká milovníky tance doslova nabitý začátek nové sezóny tohoto souboru. Na repertoáru se během několika podzimních týdnů objeví to nejlepší z tvorby 420PEOPLE.

Diváci budou moci vidět kritiky uznávané inscenace. Taneční show a rockový koncert v jednom The Watcher s kapelou Please The Trees v La Fabrice, představení INspiraCe s Orchestrem BERG v Divadle Archa, taneční zenovou zahradu filozoficky laděného představení EVER v La Fabrice, strhující Máj na motivy slavného díla K. H. Máchy na Nové scéně Národního divadla, hororově pohádkový příběh Kráska a zvíře ve spolupráci s Činohrou Národního divadla i akrobatické představení Nebesa s Losers Cirque Company v Divadle BRAVO! Tato představení sobě i divákům soubor nadělil k patnáctému výročí založení Natašou Novotnou a Václavem Kunešem.

Představení na velkých jevištích pražských divadel kontrastují s novou scénou souboru 420PEOPLE, unikátním prostorem Studia Maiselovka v centru Prahy. Ten je kreativním místem tance a pohybu, kde soubor zkouší, ale zároveň pořádá také lekce a workshopy pro veřejnost.

Právě ve Studiu Maiselovka mohou diváci vidět dva nejnovější taneční duety. Projekt 42+PEOPLE s pilotním představením WHERE od choreografa Václava Kuneše společně s tanečníci Helenou Arenbergerovou přináší neotřelý pohled na současný tanec interpretů po 42 letech své taneční kariéry. Duet Why things go wrong v choreografii Sylvy Šafkové diváky zavede do společnosti (ne)morálního, eticky problematického charakteru lidského chování a blyštivého vnímání vlastního ega v podání skvělých tanečníků Viktora Konvalinky a Michala Heribana.

Nová sezóna však přinese i velkou novinku. A to taneční premiéru, kterou bude hostit Divadlo Archa jako velké finále svého závěrečného roku. Nejnovější taneční představení 420PEOPLE s názvem HeArt of Noise v choreografii Sylvy Šafkové je inspirováno hlukem. Ten bývá většinou vnímán jako něco rušivého, ovšem představení převádí negativní konotaci hluku v kreativní a tvořivý prvek. V interakci s tanečníky jsou na jevišti zvuky lidského těla, tlukot srdce, hlasy i zvuk vody, jejichž vnímání různě dotváří naši realitu. Se souborem na inscenaci spolupracuje skladatel Tomáš Reindl (Omnion) a živě zazní i kultovní nástroj futuristů „intonarumori“. Ve scénografii Marka Cpina se část jeviště Divadla Archa promění ve vodní hladinu. Odrazem pohybu v rezonanci se zvuky jsou také kostýmy tanečníků, v některých momentech připomínající kapky vody. Premiéra se uskuteční ve dnech 21. a 22. září 2023.

Po půlroční pauze se navíc vrací zpět do aktivního působení v souboru umělecký šéf Václav Kuneš, o kterém Česká televize uvede na 60. ročníku mezinárodního televizního festivalu Zlatá Praha na Nové scéně Národního divadla dlouho očekávaný dokumentární film. Ten sleduje cestu a proměnu těla i duše Václava Kuneše od tanečních počátků přes vrcholnou formu až k „tanečnímu důchodu”.

Konec podzimní sezóny přinese další novou premiéru, a to rovnou pro Studio Maiselovka. V rámci pokračování projektu 42+PEOPLE soubor přizval ke své tvorbě zahraničního choreografa Edana Gorlického, který přinese na scénu Studia Maiselovka představení pro významné české tanečníky ve věku 42 let a výše.

Foto: Inscenace 420 People Ever, chor. Václav Kuneš, výřez (© Pavel Hejný)

Podcast